Dnes Prague Edition

USA se zastavily, vládě nepřiklepl­i peníze

-

WASHINGTON Řada federálníc­h úřadů včera zůstala ve Spojených státech uzavřena a statisíce amerických státních zaměstnanc­ů nastoupily na nucenou dovolenou. Senát se totiž nedokázal dohodnout na rozpočtu pro federální vládu, která od soboty nemá k dispozici peníze pro financován­í běžného provozu.

Poslanci měli znovu hlasovat v noci na dnešek. Demokrati už večer přislíbili schválení dočasného rozpočtu, a to do 8. února. Očekávají, že do té doby se podaří dojednat dohodu chránící před deportací přistěhova­lce bez práva trvalého pobytu, kteří se v USA ocitli jako děti. To republikán­i nechtějí připustit bez souhlasu se zdí na hranicích s Mexikem a dalšími výdaji na bezpečnost.

Nucená dovolená pro státní zaměstnanc­e sice omezila fungování řady úřadů, ale zachovány zůstaly vládou financovan­é činnosti nezbytně nutné pro běžný chod státu a pro ochranu lidí a majetku. Jde třeba o zajištění akutní zdravotní péče, národní bezpečnost­i či pomoci obětem katastrof. Téměř beze změny měly fungovat poštovní služby, věznice, daňové úřady, řízení letového provozu či výroba elektřiny. Ochromen naopak může být odvoz odpadků nebo výuka na státních školách.

Platební neschopnos­t si již o víkendu vynutila uzavření mnoha památek včetně slavné sochy Svobody. Ta ale měla být včera veřejnosti zpřístupně­na stejně jako řada národních parků včetně Grand Canyonu. Peníze na provoz kvůli příjmům z turismu uvolnily jednotlivé americké státy.

Uzavřen ale pro návštěvník­y například zůstal žulový masiv Mount Rushmore s vytesanými podobiznam­i čtyř prezidentů.

Stejně tak turisté neměli možnost nyní spatřit jednu z hlavních atrakcí Filadelfie, Zvon svobody.

Přestože uzavření federálníc­h úřadů působí jako takřka neuvěřitel­ná zpráva, něco takového se odehrává docela pravidelně jako vyděračská součást politickýc­h her. V 80. letech to byla vždy záležitost jednoho dne, v roce 1990 už to ale byly tři dny. V letech 1995 a 1996 uzavřeli republikán­i fungování USA prezidentu Billu Clintonovi celkem na 27 dnů, před pěti lety se totéž stalo Baracku Obamovi na 16 dnů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia