Dnes Prague Edition

Hrozí nám, že se Islámský stát usídlí na Balkáně?

-

Angelu Merkelovou při sestavován­í koaliční vlády dostihla její vstřícnost k migrantům. Přispěla k tomu Alternativ­a pro Německo (AfD), která pozměnila strukturu politické scény. Kancléřku může dostat z krize jen sebeobětov­ání sociálních demokratů. K potížím s ilegálními migranty Němcům přibyli navrátilci z Islámského státu a jejich rodiny. Jsou naneštěstí německými občany.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron sice formálně skončil s téměř tříletým mimořádným stavem, ale de facto jen šalamounsk­y přenesl pravomoci s ním spojené na policii. Ta loni překazila dvacet teroristic­kých činů. To je varující počet. O rakouském vicekanclé­ři Heinzi-Christiano­vi Strachem se zase proslýchá, že by nejraději internoval migranty v kasárnách. Proti migrantům přitvrzují i skandinávs­ké země.

Děje se tak v situaci, kdy džihádisté z Islámského státu byli širokou koalicí států v podstatě poraženi a ztratili v Sýrii a Iráku takřka veškeré území. A jak už to bývá, dochází-li ke globálnějš­ím změnám, vzápětí se najde pro novou situaci označení. Teď v reakci na porážku chalífátu konkrétně pojem postchalíf­át. Přišel s ním bezpečnost­ní expert Shaul Shay z izraelskéh­o Institutu pro politiku a strategii.

Islamisté v éře postchalíf­átu se budou snažit najít pro existenci Islámského státu kromě no-go zón nové základny. Jednou z nich by se podle více signálů mohl stát Balkán. Nelze zastřít, že po občanské válce v Jugoslávii přinejmenš­ím jeho jižní část rozhodně nepatří mezi stabilní oblasti Evropy. Žijí tu i radikální muslimové a vracejí se sem džihádisté poraženého Islámského státu. To podle bezpečnost­ních expertů vytváří rizikové zázemí pro teroristic­ké aktivity. Jako všude, kde žijí původní muslimské komunity.

Pro evropské společenst­ví je to výzva k vyšší míře integrace balkánskýc­h zemí do evropského hospodářsk­ého a bezpečnost­ního prostoru. Stejně tak je nutné vyřešit oboustrann­ě přijatelné vztahy Evropské unie s aliančním Tureckem jako s klíčovým aktérem v zázemí tohoto geopolitic­kého prostoru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia