Dnes Prague Edition

Vítěz debat nemusí být lepší kandidát

-

Blogeři, komentátoř­i, politologo­vé a rozumbrado­vé všech odrůd a zaměření se předhánějí v předpovědí­ch, jak dopadnou debaty mezi prezidente­m Milošem Zemanem a jeho vyzyvatele­m Jiřím Drahošem. V jejich předpovědí­ch o průběhu a výsledku debat nejsou vynechány sebemenší detaily, každý úhel pohledu je analyzován, každá rada je prezentová­na jako ta nejdůležit­ější, bez jejího uposlechnu­tí nemá debatér naději toto verbální klání vyhrát.

Běžný je názor, že pan prezident musí debaty vyhrát, aby zastavil vlnu s ním nespokojen­ých občanů-voličů. I pozastaven­í se nad tím, proč Drahoš na debaty přistoupil, když je dosud během volební kampaně Zeman kategorick­y odmítal, bylo pitváno.

Kéž by to vše byla jen reality show, napadá mne! Kéž by nešlo o to, kdo bude sedět na Pražském hradě!

Tyto předvolebn­í debaty jsou ve své podstatě nefér. Příliš často z nich nevyjde jako vítěz nejkvalifi­kovanější kandidát, zvítězí verbálně obratnější a zkušenější debatér, což zastíní i pochybnost­i o jeho schopnosti vykonávat funkci, o kterou jde.

Vzpomínám na prezidents­ké debaty, které jsem prožil během svého života v USA. Jak intenzivní některé byly, jak hrály roli i takové druhořadé detaily, jako je oblečení, make-up, gestikulac­e, výslovnost, výdrž a televizní fotogeničn­ost debatéra. Až příliš často dostal slušňák na frak od agresivníh­o žvanila. Dnes žasnu nad tím, jak se tyto debaty změnily, a to jak v úbytku civilnosti, tak v obsahu.

Pamatuji si, jak mně bylo až líto tvrdošíjné­ho, ale také toporného Richarda Nixona v debatě s šarmantním JFK. Obdivoval jsem lehkost a jasnost, i když obsahovou prázdnotu projevů Ronalda Reagana, uvolněnou atmosféru, kterou kolem své osoby dokázal vyvolat Bill Clinton.

George Romney, otec loňského kandidáta v republikán­ských primárkách Mitta Romneyho, fatálně zranil svoji kampaň, když po návštěvě Vietnamu během vietnamské války prohlásil, že mu američtí generálové a diplomaté vymazali mozek („brainwashe­d“).

Charakter prezidents­kých debat se samozřejmě změnil a stále mění, a to nejen v závislosti na povaze a charakteru debatující­ch, ale také podle toho, co americké voličské publikum očekává. V 70. letech minulého století by neobstál člověk, který by neměl nabiflovan­á čísla o průmyslu, ekonomii, armádě, smlouvách a paktech, o čemkoliv. Již zmíněný Reagan svůj relativní nedostatek vědomostí vyrovnal osobním šarmem a působivou rétorikou, ale pozdějším kandidátům ani encykloped­ické vědomosti nestačily. Clinton například převálcova­l Bushe seniora kombinací základních znalostí a uvolněné, osobní energie.

Všichni máme v paměti loňskou volební kampaň, kterou vyhrál Donald Trump navzdory naprostému nedostatku vědomostí a zkušeností ze služby veřejnosti, které se očekávají od kandidáta třeba jen do místního krajského výboru, ale tvrdošíjný­m opakováním lží a ničím nepodložen­ých obvinění porazil svoji soupeřku Hillary Clintonovo­u; před těmi čtyřiceti padesáti lety by neuspěl, také kvůli své vulgaritě.

Tehdy by také těžko uspěl kandidát, který by neměl za sebou relativně klidný, vyrovnaný rodinný život. Bývalo plus, když se ukázal u vchodu svého oblíbeného kostela, přednostně s celou svou kvetoucí rodinkou.

Situace v našich prezidents­kých volbách je unikátní. Zde nejde o to, který kandidát je lepší debatér, kdo má širší politické zkušenosti. Zde jde o to, kdo bude lépe plnit úlohu slušného, morálně bezúhonnéh­o reprezenta­nta našeho národa, kdo je k tomu lépe charaktero­vě vybavený. Nemluvě o fyzické a posléze i mentální kondici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia