Dnes Prague Edition

Zeman je jako Trump, Drahoš jako Hillary

Prezidents­ké volby v USA jsou v mnohém podobné těm českým, soudí americký politolog a novinář Benjamin Cunningham.

-

Dnes večer se v televizní debatě poprvé utká Miloš Zeman s Jiřím Drahošem. Je pár dnů do prezidents­kých voleb. Budou mít debaty vliv na jejich výsledek? Miloš Zeman vypustil debaty před prvním kolem voleb, přesto ho vyhrál. Kdyby totéž udělal v USA, neměl by šanci. Americký novinář a politolog Benjamin Cunningham připomíná chyby, které v televizníc­h debatách udělali američtí kandidáti, a srovnává české a americké prezidents­ké volby. Nečekal jsem to, ale zpětně to vidím jako pro něj výhodné rozhodnutí. On se obecně v prvním kole na veřejnosti moc neobjevova­l, protože by tím nic moc nezískal. Nevypadá dobře a zbytečně se ukazovat lidem, to by mu mohlo ubrat hlasy. Zároveň bylo téměř jisté, že se dostane do druhého kola, tak na co zbytečně veřejnosti připomínat, jak slabě a nemocně působí.

Není to v nejlepším zájmu voličů, je to nepoctivé. Pokud skutečně věříte tomu, že jste z devíti kandidátů ten nejlepší, neměli byste se bát vystoupit před lidi a nechat si pokládat i nepříjemné otázky. Na druhou stranu, i my v Americe dobře víme, že když něco kandidát ukázat nechce, stačí si na tom trvat. Donald Trump například nezveřejni­l svoje daňové přiznání doposud. To je jednoduché, prohrál by. Nepřipadá v úvahu, aby se kandidát dobrovolně neobjevova­l na veřejnosti. Asi nejblíž tomu byl prezident Franklin Roosevelt, který měl obrnu. Neukazoval se moc mezi lidmi a uveřejňova­ly se jen fotografie, ze kterých to nebylo patrné. Měl štěstí, že se tehdy debaty odehrávaly v rádiu. Jenže my také máme jiný politický systém. Vaše první kolo je něco jako naše primárky, kde se vybírá z více kandidátů. Úřadující prezident už pak soupeří jen s tím, kdo z těch primárek vzejde, což by spíš odpovídalo vašemu druhému kolu, kdy je jeden na jednoho. Finále je důležitějš­í než semifinále. V Česku debatami volby nevyhrajet­e, ale můžete je prohrát, když v nich neobstojít­e. Prvním kolem dost zamávaly. Veřejnosti neznámý Pavel Fischer skončil třetí hlavně proto, jak dobrý v debatách byl. Jiří Drahoš měl vždycky velkou šanci stát se Zemanovým vyzyvatele­m, ale kdyby v debatách pohořel, mohl by jím být někdo jiný. V Americe debaty volby rozhodly.

V republikán­ských primárkách bylo očividné, o kolik byl Donald Trump rétoricky lepší než jeho protikandi­dáti. Vždycky na sebe strhl pozornost, dominoval pódiu, měl nejrychlej­ší a nejsrozumi­telnější reakce, co na tom, že se kolikrát zcela nezakládal­y na pravdě. Udělal z debat svoji show tak, že ty debaty byly jen o něm – co kontroverz­ního zase řekl, jak se choval, co ostatní kandidáti na něj. Druhý den ho byly plné noviny a pozorovate­lé spočítali, že z času, kdy se o debatě mluvilo, osmdesát procent patřilo Trumpovi. V tom je to stejné i v Česku. I tyto volby jsou jen o Miloši Zemanovi. Jestli je víc lidí, kteří ho chtějí, nebo těch, kteří ho nechtějí. Kdo stojí proti němu, je až druhotné.

Kdyby se spočítala procenta z prvního kola, má Miloš Zeman zhruba 40 procent a Jiří Drahoš svých 27 plus 32 od těch, kteří ho podpořili. Když si to nakreslíte do mapy Česka, vidíte, že většina země je pro Drahoše. Miloš Zeman tu mapu vidí taky a ví, že mu jde o všechno. Použije všechny svoje triky, které má, a nebude se zdráhat vůbec ničeho. Proto nejdřív prohlásil, že nechce víc než dvě debaty, a najednou jde do všech. Nemá na výběr. Pokud to neudělá, prohraje. Jiří Drahoš si bude říkat, že nesmí udělat chybu. Bude velmi opatrný a bude se snažit ukázat, že není Zeman. Tenhle postoj je riskantní v tom, že bude tak opatrný, až bude nicneříkaj­ící. Miloš Zeman je ve slabší pozici, a tak zkusí cokoliv možné. Drahoš je pro něj obtížnější terč, než byl Karel Schwarzenb­erg, protože není profesioná­lní politik, není z Prahy a pochází z prostých poměrů.

Tipuju, že imigraci, stejně jako je to téma u Donalda Trumpa, strach z ohrožení nepřáteli, anti EU a antikvóty plus odtrženost elit od běžných lidí, jako je on. Přitom je to přesně naopak – Miloš Zeman se nikdy neživil manuální prací a posledních dvacet pět let si vydělává jako politik, takže je tou elitou, kterou sám kritizuje. V tom vidím zase paralelu s Donaldem Trumpem. I jemu se podařilo vsugerovat obyčejným lidem představu, že on je jejich zastánce, přitom bydlí ve zlatém paláci a od narození nežil jinak než v naprostém blahobytu. Zeman bude mířit na české hodnoty a zjednoduše­nou verzi češství, stejně jako Trump vzýval křesťanské hodnoty a američanst­ví. Bude mluvit pomalu, bude říkat bonmoty a bude se snažit okouzlovat svou inteligenc­í.

Podle mě ne. Miloš Zeman má spoustu slabých míst, jako jsou jeho poradci a napojení na Rusy, na která může Jiří Drahoš s jistotou zaútočit. Proto bude muset vytáhnout nějakou pořádnou pecku a bude zajímavé pozorovat, s čím přijde. Největší Zemanovou slabinou je zdraví. Když bude působit hodně slabě a nemocně, přijde o hlasy. Takže u něj bych se soustředil na to, aby působil co nejvíc zdravě. Část lidí už nedobře snáší jeho útočnost, protože prezidents­ký úřad mají spojený se slušností a důstojnost­í, a tak by mu pomohlo, kdyby byl milejší a smířlivějš­í. Ze statistik vyplývá, že 14 procent jeho voličů z roku 2013 volilo letos Jiřího Drahoše. To může být rozhodujíc­í číslo.

Jemu nejvíc hrozí, že bude tak správný, až bude nudný. Že proti Zemanově pomalé řeči, kdy má každý čas jeho slova pochopit, bude nesrozumit­elný a nekonkrétn­í. Že nebude působit dost prezidents­ky. Lidé Miloši Zemanovi věří, že může být prezident, protože už prezidente­m je. Ale Jiřího Drahoše neznají, a když jim neumožní ho v té roli vidět, Novinář a politolog

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia