Dnes Prague Edition

Mocná Kleopatra chce chlapa

-

Michal Malátný, Ondřej Pavelka, Petr Kolečko a hlavně Jitka Čvančarová. Už tvůrčí sestava novinky Kleopatra v pražské La Fabrice slibuje zajímavou podívanou. PRAHA „Žena, která se narodila s úkolem uchránit starobylou a oslabenou říši před maskulinní­m militantní­m Římem, ale život si zkomplikov­ala ještě těžším úkolem: chce opravdovéh­o chlapa.“

Tak charakteri­zují tvůrci Kleopatru, která je ústřední hrdinkou stejnojmen­né inscenace, již pro pražskou La Fabriku napsal Petr Kolečko, zrežíroval Ondřej Pavelka a kde se v hlavní roli objeví Jitka Čvančarová.

„Petr píše takovým specifický­m způsobem. Diváci, kteří znají jeho hry a scénáře, asi tuší, že je nečeká úplně standardní podívaná,“popisuje herečka. „Má to být komedie, bude to vtipné, ale text obsahuje skryté vážné významy. A to se mi právě na jeho psaní líbí. Že za humorem najdeme hlubší sdělení,“vysvětluje. „Kleopatra je postava, která myslím jako málokterá žena v historii dovedla do maximální Dva herci na čtyři role

míry využít svou inteligenc­i i svůj klín. Je neuvěřitel­né, co se svým ženským charizmate­m dokázala,“zamýšlí se nad předobraze­m své role herečka.

„Myslím, že naše Kleopatra by se asi k současným feministic­kým kampaním nepřipojil­a. Naopak, mezi všemi zženštilým­i chlapy v sandálech hledá někoho, kdo by ji pořádně popadl a pomiloval. A ráno pak u párku k snídani vyřešil všechny problémy světa, aby to nemusela dělat ona,“popisuje svou Kleopatru autor Petr Kolečko, pro kterého je to po Kauze Salome, Kauze Médeia a Kauze Maryša už čtvrtá hra s osudovou ženou.

„Je to hodně sexuální, ale myslím, že nějaké narážky na současné kampaně tam nejsou. Feministic­ké to není,“upřesňuje Čvančarová.

Kolečkovy hry dosud nacházely živnou půdu především v komorním A Studiu Rubín, kam za současnými tématy míří především mladí diváci. Větší prostor La Fabriky a hlavně populární jména v hlavních rolích však cílí do širších řad. „Je to hodně nadsázka, jsem zvědavá, jak na to budou reagovat starší generace. Používáme současný slovník, který se nebojí peprnějšíc­h výrazů, ale doufám, že to v rámci té nadsázky lidé budou brát,“pokračuje Čvančarová, kterou ke spolupráci přesvědčil především text samotný. „Když jsem si to přečetla, tak jsem se strašně smála. Přišlo mi to jako zajímavý divadelní tvar. A spojení s Michalem Malátným pro mne bylo zajímavé. I s tou jeho hudbou,“pokračuje Čvančarová v narážce na svůj herecký protějšek, kterým trochu překvapivě bude lídr kapely Chinaski Michal Malátný.

„Dlouho nehrál, ale někde to v sobě má, je autentický,“chválí ho. Malátný se v Kleopatře objeví rovnou v trojroli, ztvární Kleopatřin­a bratra Ptolemaia, Gaia Julia Caesara a Marka Antonia.

Kleopatra je koncipován­a jako činohra se zpěvy. Malátný je tedy autorem všech písní i scénické hudby. Přímo pro inscenaci třeba vznikla píseň Propan s butanem, která se již objevila na poslední desce Chinaski Není nám do pláče.

Kleopatra má premiéru už tuto sobotu. První reprízy jsou v plánu na 29. ledna a 3. února. PRAHA Není žádným tajemstvím, že amerického spisovatel­e Charlese Bukowského životem provázel alkohol, cigarety a ženy. Nová kniha nakladatel­ství Argo O kočkách však připomíná, že to byli právě oblíbení domácí mazlíčci, ke kterým autor choval hluboké city.

Kočky jsou pro Bukowského symbolem síly a nezávislos­ti. Ne nadarmo v knize píše, že kdyby byl stejně chlap, jako je jeho kocour kocourem, kdyby tu byli takoví chlapi, svět by mohl konečně začít.

Neznamená to však, že by si kočky idealizova­l. Moc dobře si byl vědom jejich sobeckosti, tvrdohlavo­sti i lenosti. Komu jinému by však tyto vlastnosti měly imponovat více než Bukowskému? A tak hrdě přiznává, že by se v příštím životě chtěl stát kočkou. Jen tak spát dvacet hodin denně bez výčitek svědomí. Kdo ví, zda se mu to povedlo. Po smrti je 22 let.

Soubor povídek a básní O kočkách sestavil v roce 2015 pro newyorské nakladatel­ství ECCO odborník na autorovo dílo Abel Debritto. V Česku se mu pak dostalo neméně kvalitní péče z rukou překladate­le Boba Hýska, který má s Bukowským díky Argu bohaté zkušenosti. Výsledné dílo ještě doprovodil­y fotky jeho poslední manželky Lindy Lee Bukowské.

 ?? Foto: Sedmá divadelní ??
Foto: Sedmá divadelní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia