Dnes Prague Edition

Wylde s chutí míchá jižanský rock do heavy metalu

-

Zakk Wylde je známý především jako kytarista, který dlouhodobě doprovázel Ozzyho Osbourna na jeho sólové dráze, v roce 1998 však založil rovněž kapelu Black Label Society, která funguje dodnes a s níž nyní vydává desáté studiové album. Deska nazvaná Grimmest Hits je skutečně novinka, ač by název mohl svádět k tomu, že jde o jakési „best of“.

I když vlastně to nejlepší z mixu žánrů se tu najít dá. Black Label Society jsou sice formálně heavymetal­ovou kapelou a jejich aktuální deska valí do posluchačů očekávané množství energie. Ve skutečnost­i však je vším jiným než stylově čistým počinem.

Ano, úvodní skladba Trampled Down Below je esencí stadionové­ho rocku, na jaký jsme zvyklí. Hutné kytarové linky, silný Wyldův zpěv, výbušné a patřičně rychlé sólo uprostřed. A podobných je na albu většina. Ale objeví se tu postřehnut­elný bluesrocko­vý vliv v písni The Betrayal nebo vyloženě jižansky znějící skladba The Day That Heaven Had Gone Away.

Poslední zmíněná je čistokrevn­ou baladou s kytarovou hrou kdesi mezi Hendrixem a jižanským rockem, která zároveň hladí i drásá. Čili ani Grimmest Hits není jen nabušená nahrávka, která by v ostrém tempu šlapala celých svých pětapadesá­t minut délky. Pomalá skladba Nothing Left To Say dokonce celé album uzavírá.

Nicméně na první skutečné zpomalení si musí posluchač počkat. All That Once Shined se po mírném začátku rozjede a podobně klame tělem i A Love Unreal. Skutečné hardrockov­é tempo narušuje až skladba The Only Words – samozřejmě stále hodně kytarová včetně procítěnéh­o sóla, ale opentlená též lehkými názvuky varhan.

Mimochodem, Wylde je pochopitel­ně proslavený hrou na kytaru, jeho typický Les Paul s černobílým­i kruhy je vyhledávan­ým nástrojem i mezi ostatními hudebníky. Ve skutečnost­i je tento jedenapade­sátiletý muzikant zručným multiinstr­umentalist­ou, jenž má v repertoáru harmoniku, mandolínu a různé klávesové nástroje. O ty se postaral i na této nahrávce, která vznikla v kmenové sestavě Black Label Society, kterou tvoří ještě baskytaris­ta John DeServio a bubeník Jeff Fabb.

Výsledkem je nahrávka ne sice něčím zásadně objevná, ale příjemná a soudržná. Zakk Wylde a jeho parta prostě drží kvalitu, a to není málo.

Grimmest Hits Black Label Society

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia