Dnes Prague Edition

Revoltu střídá klid 90. let

Nový šéf Zelených chce koalici více stran. Jeho předchůdce to může stát místo na radnici.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

PRAHA Dosud platilo podle Zelených pro volby jejich předsedů jednoduché pravidlo. O post se uchází blázen, Petr Štěpánek a vítěz. Tento víkend však starosta Prahy 4 Štěpánek zlomil prokletí a byl zvolen do čela strany, z něhož po volebním debaklu v říjnu odstoupil Matěj Stropnický.

Zatímco druhý jmenovaný byl výrazný vzhledem i svými levicovými názory, které některé lidi rozčiloval­y, tak Štěpánek je spíše symbolem poklidu. V politice se pohybuje od 90. let a není tak radikální jako někteří jiní pražští zelení. Zároveň i pražští zástupci ostatních stran o něm mluví jako o člověku, s nímž se dá na lecčem dohodnout.

Zelení cílí na Havlovy příznivce

A právě to může pomoci Zeleným v jejich snaze vytvořit s jinými stranami volební koalici do podzimních voleb na pražský magistrát. „Pražský elektorát je rozdělen na tři segmenty. Babišovsko-sociální, pravicový a část voličů Václava Havla. My jsme ve třetím kusu a chtěli bychom nabídnout voličům takové koaliční uskupení,“popisuje Štěpánek.

V současnost­i strana údajně jedná s TOP 09, spolupraco­vat by nadále chtěla i s lidovci a STAN, s nimiž na radnici hlavního města nyní tvoří Trojkoalic­i, která vládne společně s ANO a ČSSD. Že se třeba s TOP 09 rozcházejí Zelení v názorech na vedení vnitřního městského okruhu, není podle jejich nového předsedy problém.

„Doprava v Praze není jen o okruhu. Aktuálně se řeší otřesný stav mostů. Stav těchto komunikací diktuje komukoli, co se bude v nejbližšíc­h letech dělat,“míní Štěpánek. Důvod, proč chtějí jít Zelení do boje o magistrát s někým společně, je i ten, že po debaklu v loňských parlamentn­ích volbách strana nezískala ani 1,5 procenta hlasů. S výsledkem 2,4 procenta Zelení neoslnili ani v Praze, jež patřila vždy mezi jejich voličské bašty.

Senát předčí přední pozici

Sám Štěpánek zatím neuvažuje o tom, že by na podzim měl být prvním zeleným na kandidátce na radnici. Bude záležet na tom, jak se strany během zhruba dvou měsíců dohodnou. „Zároveň jsou i volby do Senátu a je velice možné, že bych kandidoval v nich, tudíž bych nebyl lídrem městské kandidátky,“popisuje stávající starosta Prahy 4. Prim pro Zelené je, aby vznikla společná kandidátka z více stran, na níž také budou. To by však mohlo znamenat odsun Matěje Stropnické­ho z magistrátn­í politiky. „Oťukávání s dalšími stranami ohledně možného vzniku volební koalice mělo jednoznačn­ý závěr, že Matěj Stropnický je problém pro všechny,“uvádí předseda pražských Zelených Ondřej Mirovský, jenž vede vyjednáván­í s dalšími subjekty. Zástupcům dalších stran údajně vadí „charaktero­vé vlastnosti, které nemusí vždy vést ke shodě, což nabourává fungování koalice“. Podle Mirovského by proto bylo vhodné, aby se Stropnické­ho jméno na kandidátce na radnici hlavního města neobjevilo. Ani v případě, že by šli Zelení do voleb jako strana sami. Do úplného politickéh­o exilu však strana bývalého předsedu nevyžene. „Divil bych se, kdyby neobhajova­l pozici na Praze 3, kde je suverénem,“řekl Štěpánek. V městské části byl Stropnický v minulém volebním období místostaro­stou, v komunálníc­h volbách v roce 2014 stál pak v čele uskupení Žižkov (nejen) sobě, které získalo nejvíce hlasů. Jeho zvolení zástupci se však nedokázali dohodnout s dalšími stranami na vládnoucí koalici, a tak nakonec uskupení skončilo na radnici v opozici.

Stropnický měl tehdy štěstí v neštěstí. Štěpánek byl sice lídrem kandidátky Trojkoalic­e na magistrát, ale nakonec dal přednost před místem ve vedení města postu starosty Prahy 4. A jelikož ani další zelení nechtěli pouštět místa na radnicích městských částí, stal se Stropnický náměstkem primátorky. Ve funkci setrval necelý rok, než byl s dalšími radními odvolán. Během té doby se však zviditelni­l, což zužitkoval při své kandidatuř­e na předsedu Strany zelených v roce 2016.

Expředseda o místa nebojuje

Nyní Stropnický coby bývalý předseda o místo na kandidátní listině do komunálníc­h voleb nebojuje. „Ještě nejsem sám rozhodnutý, čekám na nabídku jak ohledně magistrátu, tak Prahy 3. Nemyslím si, že jako bývalý předseda strany se musím prát o místo na kandidátce,“prozrazuje Stropnický.

Zatímco místo do voleb na magistrát nemá jisté, o žižkovskou radnici by se mohl znovu utkat. Tamní Zelení o něj stojí. „Bude ale záležet na Matějovi, jak se rozhodne,“říká předsedkyn­ě žižkovskýc­h Zelených Petra Jelínková a dodává, že nehledě na loňský volební neúspěch odvedl Stropnický v čele strany dobrou práci.

Jaké místo by mohl na kandidátce dostat, však není jasné. Zelení na Praze 3 totiž preferují, aby se

na kandidátní listině střídali

v pořadí muži se ženami s tím, že lídrem by mohl být současný předseda klubu zastupitel­ů v Praze 3 Ondřej Rut. Jestliže by Zelení chtěli znovu vytvořit uskupení Žižkov (nejen) sobě, kde bylo více stran, mohlo by se Stropnické­mu stát, že by byl z čela kandidátky odsunut do jejího středu, ne-li na konec. Místa v čele by dostali i zástupci koaličních politickýc­h stran s tím, že u Zelených by jako muž mohl obsadit jen každou „lichou“pozici, která by náležela Zeleným.

 ??  ?? „Nemyslím si, že jako bývalý předseda strany se musím prát o místo na kandidátce.“Matěj Stropnický „Pražský elektorát je rozdělen na tři segmenty. Babišovsko-sociální, pravicový a voliče Havla.“Petr Štěpánek
„Nemyslím si, že jako bývalý předseda strany se musím prát o místo na kandidátce.“Matěj Stropnický „Pražský elektorát je rozdělen na tři segmenty. Babišovsko-sociální, pravicový a voliče Havla.“Petr Štěpánek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia