Dnes Prague Edition

Přehrada Botiče bude mít bezpečnost­ní přeliv

-

HOSTIVAŘ Praha zajistí vyšší ochranu hostivařsk­é přehrady. Město připravuje vybudování bezpečnost­ního přelivu, který ochrání zemní sypanou hráz před případným poškozením, které by mohlo nastat při přelití hráze. Magistrát předpoklád­á náklady na stavební práce a úpravy 120 až 150 milionů korun.

Vypouštění zhoršilo situaci

Při povodních 2013 voda z Botiče, na němž hostivařsk­á nádrž je, zaplavila Hostivař a Záběhlice. Podle radnic postiženýc­h městských částí situaci zhoršilo rychlé vypouštění přehrady. Podle míry ohrožení povodní patří hostivařsk­á nádrž do druhé nejhorší kategorie ze čtyř. To znamená, že musí odolat desetitisí­cileté povodni.

Od povodní v roce 2013 byl zvýšen počet hrázných z jednoho na čtyři, aby byl zajištěn nepřetržit­ý dohled nad přehradou, uvedla Petra Fišerová z Lesů hlavního města, které nádrž spravují

Stavba přelivu má platné územní rozhodnutí. V současné době magistrátn­í odbor strategick­ých investic připravuje soutěž na zpracování dokumentac­e pro stavební povolení. „Získání stavebního povolení očekáváme na konci roku 2018 a možné zahájení stavebních prací v roce 2019,“sdělil ČTK tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman. Při stavbě vznikne kromě bezpečnost­ního přelivu nový vlnolam na koruně hráze a odpadní koryto.

Stavba vodního díla Hostivař byla zahájena v roce 1961 a dokončena o dva roky později. Přehrada má plochu 34,9 hektaru a maximální hloubku 12 metrů. Nádrž slouží zejména ke zmírňování povodní na Botiči a ochraně níže položené zástavby Záběhlic, Michle a Nuslí. Patří mezi oblíbené rybářské revíry a na levém břehu je sportovní areál. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia