Dnes Prague Edition

Jako dort bez třešničky

Užívá si sportovní penzi, ale hokej mu chybí. Proto se Petr Nedvěd těší na olympiádu. I když...

-

Stal se z něj exemplář, který by se vyjímal v hokejovém muzeu. Jako kanadský útočník v roce 1994 zažil poslední olympiádu bez hvězd NHL. A jako český reprezenta­nt se Petr Nedvěd před čtyřmi lety zúčastnil olympijské­ho turnaje, kde zase naposledy startovala největší esa ze zámořské ligy. „Já jsem prostě všude,“rozesměje se šestačtyři­cetiletý prošedivěl­ý elegán. Byla to až symbolická nadsázka. Když se včera zveřejňova­la česká nominace na obnovené Utkání hvězd, bývalý útočník byl opět u toho. Z Nedvěda se stal generální manažer extraligov­ého výběru na mezinárodn­í exhibici (17. února).

Kromě ní mluvil o životě hokejového rentiéra, o budoucnost­i i o únorové olympiádě v Koreji. „Naše šance jsou procentuál­ně daleko větší bez hráčů z NHL. Pevně věřím, že přivezeme medaili,“říká Nedvěd. To nevím, nebyl jsem generální manažer Z hráčů tam byl Paul Kariya nebo Chris Kontos. Nikdo nám nedával velké šance, že můžeme uspět, a pro nás to byl obrovský úspěch. Na druhou stranu převládlo obrovské zklamání, protože jsme ve finále na penalty. prohráli Kanaďané jsou semknutí pořád, mají to v sobě. Jsou sebevědomí a věří si za každé situace. I když neměli takový mančaft, nebyl v týmu jediný hráč, který by nevěřil v úspěch. Samozřejmě, kdyby nám někdo před turnajem řekl, že půjdeme do finále, nevím, jestli bychom tomu úplně věřili. Ale získal jsem takový pocit, že Kanaďané se rodí s hokejovým sebevědomí­m.

Jako dort bez třešničky. Bohužel. Je to škoda, vesměs nejlepší hráči tam nebudou. Pořád je to ale skvělý turnaj. Vyhraješ, máš zlatou a nikdo ti ji nevezme. Obě olympiády pro mě byly nádherné a v Lillehamme­ru mi ani nepřišlo, že by to bylo nějaké ochuzené. Neviděl jsem v tom nějakou kaňku olympiády. Když se dívám nazpátek, je to pravda. Předtím to byl normální stav. Teď je to špatný stav. Beru to i z hlediska médií nebude to až tak sledované a vyhrocené jako s hráči NHL. To je realita. Neplatí to tolik pro Kanaďany, ale u Američanů cítím daleko větší nezájem. Minulý týden jsem přiletěl do Česka, hodně času trávím na Miami, snažím se často sportovat. Hraju tenis nebo golf. Počasí v Miami přes zimu je krásné. V budoucnost­i by se to mohlo změnit.

Hokej mě pořád baví a zároveň mi chybí. Pevně věřím, že se jednou do hokeje vrátím, ale momentálně nemá cenu se o tom bavit. Je to stejné, není to na pořadu dne. Liberec je pro mě srdcová záležitost, možná jednoho krásného dne to nastane, ale momentálně ne. Liberec je v dobrých rukou, není vůbec důvod něco měnit. S dresem pro All Star Cup Zaprvé musí být nějaký zájem, to je start. Potom záleží na situaci a za jakých podmínek. Život se vám úplně změní a nad tím je třeba také přemýšlet. Je to součást práce, stres by mi nevadil. S tím do toho jdeš. V momentě, kdy ti to vadí, je lepší si najít něco jiného. Každý hokejista řekne, že je jednodušší hrát než trénovat, ale stres je ve finále skoro stejný. Na adrenalin je většina z nás zvyklá. Fakta Turnaj hvězd v Bratislavě Zatím takhle nepřemýšlí­m, většinu zimy netrávím v Česku, ale je to ideální možnost načichnout zase hokejem. Hlavní slovo ale při výběru hráčů měli trenéři. Hokej sleduju neustále, naplňuje mě, ale nejsem s hráči v každodenní­m kontaktu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia