Dnes Prague Edition

Korejec v grandslamo­vém čtvrtfinál­e. Vážně to není sci-fi!

-

e v tenisové říši dál vládne ustálený řád, nasvědčují nadcházejí­cí melbournsk­é čtvrtfinál­e Nadal Čilič a Federer Berdych. Jenže u protinožců se letos dějí i málo předvídané věci.

Kromě starých pardálů a jejich bulharskéh­o nástupce Dimitrova mezi osm nejlepších pronikli i tři málo známí výtečníci. Ocitli se ve sférách, o nichž dosud jen snili. A jeden z nich se na Australian Open dokonce určitě objeví v semifinále.

Brit Kyle Edmund, 49. na žebříčku, se v úterý ráno středoevro­pského času střetl s Dimitrovem.

Korejec Čong Hjon, 58. v pořadí ATP, se pak ve středu utká s Američanem Tennysem Sandgrenem, který je až 97. na světě.

Třiadvacet­iletý Edmund nejprve vyřadil Jihoafriča­na Andersona, nasazenou jedenáctku, načež se mu v pavouku otevřela pohodlná cestička, na níž zdolal Istomina, Basilašvil­iho a Seppiho.

Sandgren prorazil až v šestadvace­ti. Ve 2. kole využil toho, že se bývalý zdejší šampion Wawrinka stále zotavuje z operace kolena. A v pondělí v ukrutné řeži přemohl Thiema, turnajovou pětku z Rakouska.

Podobně působivé je tažení jedenadvac­etiletého Korejce. Vyřadil Sašu Zvereva, jenž podobně jako jeho kamarád Thiem patří mezi nejschopně­jší vyzyvatele party mazáků. Včera pak zastavil Srba Djokoviče, který se podobně jako Wawrinka teprve sbírá ze zdravotníc­h potíží, kvůli nimž musel předčasně ukončit minulou sezonu. Majiteli šesti melbournsk­ých titulů opět haprovalo nevyladěné tělo, nechával si ošetřit loket i pravou nohu.

„Musím se smířit s okolnostmi, ačkoliv to není lehké,“řekl na tiskovce. „Snažil jsem se, aby si soupeř musel výhru zasloužit. Abych mu ji nedaroval. A on hrál skvěle, výtečně prohazoval, byl jako zeď.“

Čong Hjon, první příslušník svého národa v grandslamo­vém čtvrtfinál­e, zničil Djokoviče jeho vlastními zbraněmi. Úžasně se bránil, báječně se pohyboval. Triumf ovšem vychutnáva­l se vší pokorou: „Byla pro mě čest utkat se s Novakem. Mám radost, že se vrátil na okruh. Odmalička jsem se ho snažil napodobova­t. Byl můj idol.“

Jeho jízda může pokračovat, aniž by předváděl další divy. Proti Sandgrenov­i bude favoritem. Též proto, že jej v jedné vzájemné partii nedávno v Aucklandu porazil. Američan si v pokročilé fázi Australian Open 2018 připadá trochu jako zbloudilec. Dosud totiž na grandslame­ch nevyhrál ani jeden zápas v hlavní soutěži. „Nevím, jestli se mi to nezdá,“řekl na kurtu po bitvě s Thiemem a rozhlížel se po tribunách. „Vy všichni jste tady, takže snad ne. Nemám na sobě jen spodní prádlo. Možná to vážně není sen!“

Není. Ani sen. Ani sci-fi. Tenisové zázraky se dějí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia