Dnes Prague Edition

Problém za miliardu

V AS Řím čekají, kdy začne zářit Patrik Schick

-

Jen co vběhl na hřiště, dostal jeho tým gól. Ano, byla to nešťastná náhoda, jenže takový okamžiků v kariéře Patrika Schicka přibývá. Mládenec, který v létě přestupova­l do AS Řím za miliardu korun, se ne a ne pohnout z místa.

Naposledy v neděli odehrál 6 minut. Na hřišti Interu Milán (1:1) se párkrát přichomýtl k míči, ťuknul ho spoluhráči, šanci neměl žádnou.

„Můžu vás ujistit, že má velkou kvalitu, jen to zatím není šampion,“opakuje trenér Eusebio Di Francesco. Ale jak se může Schick vrátit na hlavní scénu, když hraje tak málo a rozpačitě?

Za celou sezonu mu v italské lize napočítali pouhých 338 minut. Jen třikrát nastoupil od začátku.

Pochopitel­ně je na vině především letní zranění stehenního svalu, které se Schickovi v listopadu vrátilo. Vleklá nepříjemno­st český talent zastavila v tréninku, ale i tak by se měl projevit víc. „Veřejnost se začíná klonit k názoru, že to byl špatný obchod, ale fanoušci AS Řím jsou trpěliví a podporují ho. Kdyby ne, vypískají ho,“líčí novinář Gaetano Mocciaro, z portálu Tuttomerca­to.

Gól vstřelil Schick jediný, 20. prosince proti Turínu v osmifinále Italského poháru. To byl moment, v nichž se Schick vyžívá. V pokutovém území si slabší pravačkou ztlumil El Shaarawyho prudkou přihrávku, nechal si míč skočit a pálil levačkou k tyči. Brankář neměl nárok na raketovou střelu reagovat. Paráda!

Utkání Schickovi vyšlo, ještě vybojoval penaltu (hvězdný Džeko ji neproměnil), jenže to byl jen záchvěv, po kterém se vrátil do stínu. Navíc Řím z poháru vypadl.

„Nesmíš dělat chyby, jen tak můžeš růst. Pokud máš deset kontaktů s míčem, můžeš zkazit jednou, maximálně dvakrát,“učil ho Ivo Táborský, skaut z agentury ISM, která Schicka zastupuje.

Schick skutečně vyrostl a na hřišti si věřil za každé situace. I proto mohl odchovanec Sparty vyrazit z průměrných Bohemians do Sampdorie Janov a zaujmout celou Itálii. S hlavou nahoře rozjížděl akce i zakončoval, jeho levá noha kouzlila. Přestup do Říma ho však utlumil, herně i psychicky.

„Myslím, že jsme na něj všichni vyvíjeli příliš velký tlak. Ale jakmile zůstane zdravý a bude tvrdě a pokorně pracovat, jsem si jistý, že se vrátí do formy, kterou měl v Sampdorii,“řekl trenér De Francesco. Takže čekáme. Zranění, které se špatně hojí, mu ukradlo herní praxi i sebedůvěru. Podle zpráv z hráčova okolí hrál dokonce pod prášky, které tišily bolest. Když už Schick konečně mohl nastoupit, podvědomě nechodil do soubojů naplno, byť si uvědomoval: „Nesmíš to šetřit!“

Trhlinka na úponu svalu bohužel nejspíš udělala i trhlinku v hlavě, která se blokla.

Schickovi navíc nevyhovuje upracovaný styl AS Řím a ani pozice pravého křídla. Nejužitečn­ější dokáže být v roli hrotového útočníka, jenže přes zkušeného snajpra Edina Džeka tam zatím cesta nevede. I proto Schick strádá. Je čas na zlepšení? Jistě. Kdy? To těžko odhadnout. Co třeba hned pozítří? Patrik Schick ve středu slaví 22. narozeniny a AS Řím zároveň večer hraje na hřišti Sampdorie Janov. Jde o zápas, který byl v září odložen. A aby Sampdorie nebylo málo, tak bude soupeřem i v neděli. Kdo ví, třeba se Schick chytne zrovna proti klubu, ve kterém se stal fotbalisto­u za miliardu. Vyplatí se?

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia