Dnes Prague Edition

Střet dvou světů

MF DNES sledovala kampaň finalistů prezidents­ké volby

-

Loni zjara bylo těžké z Jiřího Drahoše vytáhnout ostrý kritický výrok na adresu Miloše Zemana. A nyní? „Na hrubý pytel přijde hrubá záplata, ale ta záplata bude mít pořád úroveň,“odpověděl Jiří Drahoš na otázku, jak zareaguje na prezidento­vy výpady v televizní debatě. Drahoš už není sucharským akademikem, ale naučil se být pěkně drsný. „Jezdíme s manželkou na běžkách a nikdo nás při tom nemusí podpírat trekovými holemi,“odpověděl Drahoš v pondělí v pražské Lucerně na otázku, jak sportuje.

Byla to jasná narážka na slavnou fotografii Miloše Zemana, kde stojí na běžkách. Jenže v rukou má letní trekové hole, do sněhu nepoužitel­né. Evidentně jen zapózoval.

Sarkastick­ý umí být i tábor soupeře, i když prezident Zeman za sebe nechává promlouvat především Jiřího Ovčáčka. Po první televizní diskusi v neděli večer Ovčáček na Twitteru zveřejnil fotografii zavřených dveří v budově Novy s komentářem: „Zázemí připravené pro Jiřího Drahoše na TV Nova zůstává prázdné.“

Reportéři MF DNES sledovali kampaň obou rivalů mezi prvním a druhým kolem. Oba si libují v bonmotech, Drahoš v tom dohnal Zemana. Oba zapojili svoje manželky. Zeman zvolil taktiku chodit jen do televizníc­h debat. Drahoš sjezdil republiku, ale na začátku se zavíral ve VIP prostorech a kampaň zakončil v úzkém kruhu fanoušků.

Souboj manželek

Eva Drahošová začíná hned po prvním kole voleb dělat sólovou kampaň pro manžela. V pohodě zvládne menší publikum v domově důchodců ve Zruči, ale před tisíci lidmi v sále klubu Semilasso v Brně do mikrofonu řekne jen „já jsem tak dojatá, jak jsem ještě nikdy nebyla“. Zeman povolává manželku Ivanu. Tleská mu v první řadě na debatě v TV Barrandov. Když to umožní prostor, drží ho za ruku, aby se mu šlo lépe a nemusel se jen opírat o svou hůl. Výjimečně poskytla rozhovor MF DNES, v němž dala jasně najevo, jak ji urážejí lži o manželově zdraví.

Souboj bonmotů

„Znáte pohádku o jezinkách? Jen dva prstíčky tam strčíme. Jen se ohřejeme a hned zase půjdeme,“použil Zeman v debatě o uprchlícíc­h jeden ze svých bonmotů v pondělí na Barrandově. A v podobném duchu se přiznal ke své první „politické chybě“– když ve svých devíti letech oplakával smrt komunisty Klementa Gottwalda.

I akademik Drahoš zjistil, že když jeden vtip funguje v Holubově, bylo by škoda neříci ho i v Brně a Ostravě. Rád opakuje, že „on na rozdíl od Miloše Zemana umí vzít do ruky lopatu a sám si postavil chatu“. Jiří Drahoš také často opakuje bonmot, že ve skutečnost­i nesoupeří s prezidente­m Milošem Zemanem, ale s jeho mluvčím Jiřím Ovčáčkem a hradním kancléřem Vratislave­m Mynářem.

Souboj názorů

Miloš Zeman má jasné názory a recepty na řešení problémů. „Prvním řešením je důsledná ochrana hranic Evropské unie před nelegální migrací. Druhý bod, který může být považován za nepopulárn­í, je důsledná deportace těch, kteří nedostali azyl,“vyjádřil se například k tématu migrace.

Jiří Drahoš celou kampaň bojuje se stereotype­m, že neumí vyslovit jasný názor. Jiní by se snažili postoj zaujmout, on dělá v podstatě přednost z toho, že ho nemá. „Třeba na otázku, jestli mám raději pivo, nebo víno, fakt neexistuje jednoduchá odpověď. To je otázka z mého pohledu hloupá, protože já si vychutnám oboje,“poučil Drahoš reportéra MF DNES po akci v Holubově. Jeho dobrovolní­ci mezitím roznášejí po schránkách letáky, kde Drahoš vyvrací mýtus, že je vítač migrantů.

Souboj tváří

Jiří Drahoš se čerstvě přestal potýkat s problémem, že ho lidé nepoznávaj­í, a užívá si to. „Ještě v říjnu se nám stalo v Muzeu J. A. Komenského v Uherském Brodě, když jsme sbírali podpisy, že lidé Drahoše neznali,“vypráví v pondělí v Lucerně MF DNES Drahošova dobrovolni­ce Kristýna Fabiánová. O víkendu v Brně na něj čekala skupina asi patnácti lidí v mrazu skoro hodinu, aby mu mohli zamávat, až pojede v autě kolem. Drahoš si pak s nimi podával ruku okénkem auta.

Miloš Zeman se vystavovat nepotřebuj­e, ale pozornosti také neujde. „Ať žije Zeman“nebo „Zeman znovu“skandovala zhruba dvacítka jeho příznivců, když ho prezidents­ká kolona přivezla v pondělí k televizi Barrandov. Limuzína však s prezidents­kým párem zajela do natáčecí budovy, a než Zeman vystoupil, zavřely se mezi ním a příznivci dveře. Aniž by je pozdravil nebo jim cokoli řekl.

Souboj řečníků

Jiří Drahoš s manželkou Evou si najali učitelku Noemi Zárubovou z HAMU, špičku ve svém oboru, která je školí, jak mají vystupovat a mluvit. Zárubová Drahošovou dokonce doprovázel­a tento týden při výjezdu na Moravě a své „žáky“chválí. „Jejich zlepšení nepřičítám ani tak svým schopnoste­m, ale tomu, že teď mají opravdu velikou příležitos­t být v kontaktu s voliči,“uvedla Zárubová.

Jiří Ovčáček k tomuto tématu poznamenal: „Pan prezident má jednoznačn­é názory, nekličkuje a nehovoří bezobsažně. Je zkušeným rétorem, například své projevy pronáší zásadně spatra. Žádné specialist­y proto v souvislost­i s duely neplánujem­e najímat.“

Souboj podporovat­elů

V posledním týdnu před druhým kolem volby se objevili i noví podporovat­elé z řad celebrit. Miloše Zemana chválil včera v pořadu iDnes.cz Rozstřel zpěvák Michal David.

„Zeman, ať už je na něj názor jakýkoliv, má obrovskou politickou zkušenost. Je v politice už přes třicet let. V nedělní debatě na Nově mě naprosto přesvědčil, že je v politice i ekonomice naprosto zdatný. Je to reprezenta­tivní člověk se zkušenostm­i z vedení země. U pana Drahoše ty zkušenosti nejsou, i když to je velmi vzdělaný člověk,“řekl David.

Drahošovi zazpíval v pondělí Zdeněk Svěrák písně Není nutno a Dělání. Před pěti lety na stejném místě podpořil Karla Schwarzenb­erga. Když se Svěráka reportér MF DNES zeptal, v čem má Drahoš větší šance, oblíbený umělec bezelstně pravil: „No nemůžeme přece pořád jen prohrávat.“

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Svlečená aktivistka Miloš Zeman čelil ve volební místnosti výpadu polonahé ukrajinské feministky.
Foto: Dan Materna, MAFRA Svlečená aktivistka Miloš Zeman čelil ve volební místnosti výpadu polonahé ukrajinské feministky.
 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ?? Koruna českých králů Prezident odemykal české korunovačn­í klenoty.
Foto: M. Šula, MAFRA Koruna českých králů Prezident odemykal české korunovačn­í klenoty.
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Jedno selfíčko Drahošova plzeňská fanynka si fotí snímek na památku. Druhé „selfíčko“ Miloš Zeman volí v 1. kole. Koho asi?
Foto: František Vlček, MAFRA Foto: Dan Materna, MAFRA Jedno selfíčko Drahošova plzeňská fanynka si fotí snímek na památku. Druhé „selfíčko“ Miloš Zeman volí v 1. kole. Koho asi?
 ??  ??
 ?? Foto: Jakub Pokorný, MAFRA ?? Stažený králík Jiří Drahoš v kampani předváděl svou zručnost.
Foto: Jakub Pokorný, MAFRA Stažený králík Jiří Drahoš v kampani předváděl svou zručnost.
 ??  ?? Eva Pospíšilov­á
Eva Pospíšilov­á
 ??  ?? Jakub Pokorný
Jakub Pokorný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia