Dnes Prague Edition

Stropnický: Most nemusel být uzavřen

-

PRAHA Libeňský most nemusel být bez prodlení uzavřen. Zpráva odborníků z Kloknerova ústavu neobsahuje takové doporučení, tvrdí pražský zastupitel a předseda magistrátn­ího výboru pro dopravu Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalic­e).

Omezení dopravy šlo podle Stropnické­ho řešit semafory nebo za pomoci strážníků. „Informace Kloknerova ústavu neústí do závěru, že ten most musí být bez dalšího uzavřen. Ta informace říká pouze, že u předmětnéh­o nejkritičt­ějšího bodu mostu, to znamená rám C, který se nachází u schodiště na libeňské straně mostu, ústav doporučuje, aby byla vyloučena doprava nad pět tun a tramvajová doprava. Ale neříká se, že ten most musí být celý uzavřen,“řekl Stropnický. Souvislost­i Na zastávkách visel špatný jízdní řád Zapovězený most

Praha mohla podle Stropnické­ho zvolit jiné řešení než úplnou uzavírku mostu. Zmínil řešení omezeného provozu prostředni­ctvím dočasných semaforů nebo za pomoci strážníků.

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) se na včerejším jednání výboru pro dopravu za Technickou správu komunikací a rozhodnutí zavřít most postavil. Podle Dolínka není správa schopna technickým­i prostředky regulovat dopravu tak, aby nedošlo k tomu, že by se na mostě potkala vozidla, která by překračova­la maximální hmotnost pěti tun, které je konstrukce v kritickém místě schopna unést.

Technická správa komunikací v minulosti připravova­la zbourání mostu a výstavbu nového. Zastupitel­é to v roce 2016 odmítli a vybrali variantu rekonstruk­ce. Teď město čeká na rozhodnutí ministerst­va kultury, zda je most památkou, a tedy rekonstruk­ci nemůže zahájit. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia