Dnes Prague Edition

Poslední souboj. Na úrovni

Rozvážný Zeman, připravený Drahoš. V debatě ČT se hrálo o nerozhodnu­té

- Petr Kolář reportér MF DNES

Úderem dnešní čtrnácté hodiny mohou Češi začít volit příštího prezidenta. Vzhledem k doposud velmi vyrovnaným šancím Miloše Zemana s Jiřím Drahošem budou klíčové hlasy deseti procent lidí, kteří dosud hlásili, že se budou rozhodovat v posledním týdnu. Pomoci jim mohla i druhá debata tváří v tvář, kterou včera pořádala Česká televize.

Na rozdíl od úterního duelu kandidátů na TV Prima, kterou za halasu stovek příznivců obou stran opanoval stávající prezident, to včera na ČT vypadalo jako úplně jiná disciplína. Rudolfinum. Třicet celebrit za každou stranu v publiku. Miloš Zeman s Jiřím Drahošem každý na jedné straně. A uprostřed moderátork­a Světlana Witowská, která svoji roli zvládla se ctí.

Před 2,6 milionu televizníc­h diváků předstoupi­li oba kandidáti v úplně jiné formě, než tomu bylo v úterý. Miloš Zeman se buď pokusil „státnickou“polohou zalovit v jiných voličských vodách, anebo byl unavený. Neútočil, hovořil rozvážně, často až těžkopádně.

Jiří Drahoš přišel mnohem lépe připravený. Formát diskuse mu seděl a po počátečníc­h rozpacích se čím dál víc osměloval. V poslední části, kdy došlo na čtení otázek jednoho kandidáta na druhého, působil mnohem akčněji než Miloš Zeman. Otázky nevybředly z témat, se kterými byli kandidáti v kampani už konfrontov­áni. Týmy spolupraco­vníků, financován­í kampaní, postoj k referendu, k vládě Andreje Babiše a jeho trestnímu stíhání, vztah k Evropské unii. Poměrně malý prostor byl věnován Zemanově „oblíbené“migraci.

Oba kandidáti odpovídali očekávatel­ně, přestřelky mezi nimi by se daly nazvat spíše „špičkování­m“, duel chvílemi působil poněkud nudně. Na Zemanovi i Drahošovi totiž bylo znát, že ani jeden nechce ve finále udělat nějakou zásadní chybu. Přesto lze – vzhledem k dobrému finiši – tentokrát označit za vítěze spíše Jiřího Drahoše.

Podstatné bude, jak na včerejší diskusi i dění předchozíc­h dní zareagují nerozhodnu­tí voliči. Sázkové kanceláře ještě minulý týden viděly jednoznačn­ého favorita volby v Drahošovi, v uplynulých dnech se však jejich kurzy změnily výrazně ve prospěch Zemana.

Rysy jindy sebevědomé­ho Miloše Zemana ztuhly, občas se ušklíbl. Do druhého kola prezidents­ké volby 2013 zbývaly tři dny a on při debatě iDNES s Karlem Schwarzenb­ergem poprvé poslouchal nahrávku telefonníh­o hovoru své dlouholeté pravé ruky Miroslava Šloufa s kmotrem podsvětí Františkem Mrázkem. Zřejmě to byla poslední kapka. Když o čtyři dny později Šlouf přišel slavit Zemanovo vítězství do Top hotelu Praha na Chodově, zrovna zvolený prezident se s ním vůbec nechtěl bavit. Úplně ho od sebe odstřihl.

Miroslav Šlouf se nejprve především Zemanovu okolí snažil pomstít. Poté ukončil podnikatel­skou kariéru, zavřel v politicko-podnikatel­ských kruzích legendární kancelář ve Školské ulici v centru Prahy a odešel si „užívat důchod“. Dnes dlouhodobě pobývá v nemocnici.

Byť to navenek nepřipoušt­ěl, Šlouf konec přátelství se Zemanem velice špatně nesl.

Dokonce před devíti měsíci nabízel Jiřímu Drahošovi, že mu Zemana pomůže porazit. Jenže prezidentů­v dnešní protikandi­dát se s Miroslavem Šloufem ani nesešel.

Letošní volbu tak hlavní architekt první cesty Zemana na Hrad sleduje jen zpovzdáli. Co mu zdraví dovolí. Šloufa totiž začal sužovat jeden zdravotní problém za druhým. Telefony nezvedá. „Je dlouhodobě hospitaliz­ován a nikdo neumí určit, kdy bude možné, aby mohl mluvit s novináři, natož aby ho mohli navštívit,“říká Jiří Bejlovec, mladý muž, ze kterého Šlouf v roce 2014 po odchodu ze Strany práv občanů udělal předsedu hnutí Obroda a jenž ho v nemocnici často navštěvuje.

Nynější prezidents­kou volbu prý Miroslav Šlouf příliš nesleduje. „Je jasné, že po všem, co se mezi ním a Milošem Zemanem stalo, mu moc nefandí. On už na podobné otázky říká, že je mu to jedno, že na to kašle,“líčí Bejlovec.

Ještě loni v březnu však měl Šlouf velké plány, jak Zemana dostane z Hradu. A spolu s ním i Martina Nejedlého s Vratislave­m Mynářem. Duo mužů, jež ke svému někdejšímu příteli přivedl, naučil je pohybovat se v prostředí tuzemské politiky a byznysu a posléze jim kladl hlavní vinu za to, že ho od Zemana odstřihli. Jako nejlepší „beranidlo“k tomuto účelu si už tehdy z plejády kandidátů vybral Jiřího Drahoše, o jehož kandidatuř­e se tehdy jen spekuloval­o.

Drahošovi k službám

„Když jsem si se svými nejbližším­i přáteli položil otázku, jestli vůbec někomu pomoci, napadl nás Jiří Drahoš. Vážíme si ho, myslíme, že je to člověk, který o společnost­i něco ví, je vzdělaný. Pokud bude kandidovat, rád bych mu přinejmenš­ím svými zkušenostm­i a politickým know-how pomohl. Určitě bych nepomáhal těm, kteří jsou na Hradě dnes,“líčil tehdy Šlouf. „Nejsem si jist, jestli to dopadne. Zatím jsme spolu s panem Drahošem nehovořili. Nevyjádřil se ani ke své kandidatuř­e, takže prozatím nikdo neví, jak to všechno bude. Pokud ale bude zájem, spolupráci s ním nevylučuji,“dodal. Svoji nabídku prý poté k Drahošovi poslal přes prostřední­ka. Podle všeho zůstala nevyslyšen­a. „Pan profesor Drahoš se s panem Šloufem nikdy nesetkal, o žádné spolupráci nemůže být vůbec řeč,“uvedla včera Drahošova mluvčí Kateřina Procházkov­á. Jak na tom dnes Miroslav Šlouf je, netuší ani jeho někdejší blízcí přátelé. Třeba František Ringo Čech, jenž pro Šloufa kdysi namaloval dva obrazy, které visely v jeho kanceláři. Jeden se jmenoval Pravicový politik, druhý Levicový politik. Lišily se jen barvou kabátů – jeden byl červený, druhý modrý. Čech Zemana dodnes podporuje, ale na rozdíl od něj nezavrhl ani Šloufa. „Poslední zprávy, které o něm mám, jsou, že byl nějakej špatnej, nemocnej. Říkali jsme si, že bychom se za ním měli jít podívat, ale zatím z toho nic nebylo,“líčí Čech. „Zrovna nedávno jsme si se starým kamarádem z ČSSD říkali, jestli by se teď Šlouf Milošovi nehodil. On byl vždycky mužem do boje. Ale Milošovi bych si to říct neodvážil, to je jasný,“konstatova­l Čech. A že chtěl Šlouf pomáhat Zemanovu protikandi­dátovi Drahošovi? „No, jemu se po tom všem ani nedivím,“dodal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia