Dnes Prague Edition

Příště už ta volba bude klidnější

Další přímá vyhrocená volba prezidenta se blíží ke konci. Takové drama jako s Milošem Zemanem už nikdy nezažijeme. Užijme si to. Příště už to bude klidnější

- Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

Demokracie je krásná věc. A krásný bude i hlasovací duel, který se dnes a zítra odehraje ve volebních místnostec­h po celé republice. A je nádherné, že se ho můžeme zúčastnit, že zajímá většinu oprávněnýc­h voličů a že vzbuzuje takové emoce.

Je však třeba také říct, že ať vyhraje kterýkoli z kandidátů, nic zásadního se v Česku nezmění. „Chleba levnější nebude,“říkávají s oblibou babičky. A mají pravdu.

Zůstane-li na Pražském hradě Miloš Zeman, budeme mít prezidenta, kterého známe. Inteligent­ního, vtipného, trochu sebestředn­ého a provokativ­ního. V každém případě však získáme prezidenta, který miluje naši zem a jehož rozhodnutí vede zájem sloužit státu a jeho občanům.

Zvítězí-li Zemanův vyzyvatel Jiří Drahoš, budeme mít prezidenta vzdělaného, kultivovan­ého, kterého moc neznáme, politicky nezkušenéh­o a trošku nudného.

Každý ať volí podle toho, co je jeho rozumu a srdci blíž. Hlavně si nenechme od nikoho namluvit, že naše volba je hloupá, nebo dokonce nebezpečná. Není tomu tak ani u jednoho z kandidátů.

Letošní prezidents­ké volby, stejně jako ty před pěti lety, vzbuzují silné emoce, někdy hraničící s hysterií. Zatímco před pěti lety jsme vybírali mezi dvěma zkušenými politiky, letos je Zemanovým soupeřem akademik, který s politikou teprve začíná. Přesto v zemi vládne stejně vypjatá nálada jako tehdy. Klíčovým tématem obou voleb byl totiž jednoznačn­ě Miloš Zeman. Politik, který nás ve veřejném životě provází od roku 1989 a v uplynulých osmadvacet­i letech české historie zanechal výraznou stopu. Spousta lidí si ho váží, spousta lidí ho nenávidí, ale nikdo nemůže říct, že ho Zeman nechává chladným. Po Václavu Havlovi a Václavu Klausovi se stal třetím prezidente­m samostatné České republiky, prvenství mu však náleží v disciplíně prezident zvolený občany. A to už mu nikdo nikdy nevezme.

Ať už Zeman zvítězí podruhé, nebo ze souboje s Jiřím Drahošem odejde jako poražený, je jasné, že příští prezidents­ká volba už bude jiná. Nebude tak emotivní, jako jsme toho svědky v těchto dnech, kdy se spolu do krve hádají kamarádi, manželé, kolegové a sousedi o to, zda má Zeman na Hradě zůstat, nebo už má definitivn­ě odejít do zasloužené­ho důchodu.

Stačí si představit, jak by vypadala prezidents­ká kampaň před prvním kolem, kdyby všichni nečekali, co udělá Miloš Zeman. Opravdu by panovalo takové napětí, kdo postoupí do druhého kola? A jaká atmosféra by vládla v zemi před druhým kolem, kdyby proti Jiřímu Drahošovi stanul Pavel Fischer?

Asi se shodneme, že by to bylo mnohem klidnější. Lidé by si nenadávali na sociálních sítích, televizní debaty by měly nižší sledovanos­t, Praha by nestála proti zbytku republiky, a tak by se dalo pokračovat dál a dál. Ale také by to bylo škoda, protože demokratic­ké volby jsou krásná věc a je dobře, když vzbuzují emoce. Tak si to pojďme užít, protože příště – bez Miloše Zemana – to bude mnohem větší nuda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia