Dnes Prague Edition

Téma voleb: Chudí a dluhy

V zamýšlené novince v podobě oddlužení vidí volební finalista Jiří Drahoš řešení tíživých sociálních případů, naopak podle Miloše Zemana za dlužníky nemají platit ostatní.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Uprchlíci zrovna nepřicháze­jí, o Andreji Babišovi zaznělo už vše, a tak se jedním z předních témat prezidents­ké volby stal nenápadný zákon, který se však týká statisíců lidí.

Vláda navrhla před pár dny v insolvenčn­ím zákoně nová pravidla pro takzvaný osobní bankrot.

Kandidát Jiří Drahoš návrh vítá. „Jsem rád, že vláda připravuje zákon, který to oddlužení umožní,“nechal se slyšet Drahoš na nedělní besedě v Ostravě.

Prezident Miloš Zeman je proti. Změnu podle něj „odskáčou daňoví poplatníci“. „Odpouštět někomu jeho dluhy není dobře,“řekl Zeman v neděli na Nově.

Dlužník je čistý, věřitel nemá nic

O co v zákoně jde? Dnes může ten, kdo vyhlásí osobní bankrot, vybřednout z dluhů a být čistý po pěti letech přísného půstu, kdy odevzdá všechen příjem, až na životní minimum, na splácení dluhu.

Ve speciálním režimu musí splatit aspoň třetinu dluhů.

Nově by měl víc možností. Buďto by zvolil sedmiletý „očistec“, ale nemusel by splatit v krajním případě vůbec nic. Naopak by mohl zvolit i „rychlou cestu“, splatit půlku dluhů a být bez dluhů už za tři roky. Klienti pro oddlužení by se určitě našli. V Česku je podle Daniela Hůleho ze společnost­i Člověk v tísni 860 tisíc lidí v exekuci. A víc než 600 tisíc lidí čelí více než jedné exekuci.

„Když vezmeme v úvahu i partnery a děti, tak se exekuce týkají dvou a půl milionu lidí,“upozorňuje Hůle.

Osobní bankrot loni vyhlásilo 14 tisíc lidí. Hůle novelu zákona podporuje, i když podle něj problém dluhů zcela nevyřeší. Pořád je totiž málo dluhových poradců, kteří mohou návrh na bankrot podat. Na jednoho připadá asi dvacet klientů a nestíhají je tak odbavovat.

Volební střet je velmi aktuální. Sociolog Daniel Prokop včera zveřejnil graf, jak souvisí volby a dluhy – čím víc lidí v obci má na krku exekuci, tím víc hlasů tam Zeman dostal. S každými 10 procenty lidí v exekuci v obci navíc stoupá i o osm procent Zemanova podpora.

Zákon na první pohled vypadá jako výrazně prodlužnic­ký a protivěřit­elský. Jenže jak trochu cynicky argumentuj­e úředník z ministerst­va spravedlno­sti, který zná jeho detaily, reálně ani teď věřitelé nic moc nedostanou. Mnoho dlužníků pracuje načerno a věčně se potácejí v dluhové pasti.

Věřitel není jen lichvář

Už za pár týdnů se zákon dostane do Sněmovny, kde ho rozcupuje opozice.

„Odpouštět někomu jeho dluhy není dobře. Kdo to zaplatí? Kdo zaplatí oddlužení? Český daňový poplatník, nikdo jiný.“ Miloš Zeman „Podepsal se na tom jak stát, tak ti, kteří dluhy uzavřeli. Ale vyčítat jim to je těžké, když stát neohlídá ty, kteří půjčují.“ Jiří Drahoš

„Bylo by dobré vymyslet řešení, jak dostat část obyvatelst­va z dluhové pasti, ale na druhou stranu, aby zaplatili nulu, to je špatně. Mělo by to skončit nějakým kompromise­m. Nemůžeme si představov­at, že všichni věřitelé jsou společnost­i poskytujíc­í nebankovní půjčky. Věřitel může být i řemeslník, který někomu opravil kotel a nedostal zaplaceno,“míní nynější předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda z ODS.

Podobně mluví i exministr spravedlno­sti a nynější předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Já jsem byl ten, který oddlužení do českého práva přinesl. Stávající varianta, že dlužník zaplatí třetinu dluhu, je dost férová. Pokud by se současný zákon ještě více rozvolnil, už bych to považoval za nespravedl­ivé vůči věřitelům,“uvedl Pospíšil.

Poradce dlužníků z Člověka v tísni Daniel Hůle i sociolog Daniel Prokop upozorňují na jeden velký paradox.

Argumentač­ně je Miloš Zeman na první pohled na špatné straně. Volí ho spíše chudší lidé v exekuci a těm by nový zákon pomohl. Vlastně by měl být logicky větším propagátor­em zákona než Drahoš.

„Prezident je podle mě úplně odtržený od reality,“soudí Hůle a připomíná, že před první volbou v roce 2013 Zemanovi na kampaň přispěli někteří exekutoři. A konečně, největší moc získali exekutoři díky zákonům přijatým v éře vlády Miloše Zemana.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia