Dnes Prague Edition

„U profíků měl respekt“

-

Vminulosti ctil kreativitu a teď se obklopuje kreativním­i škůdci,“říká v rozhovoru pro MF DNES na adresu Miloše Zemana slovenský prognostik a zakladatel Veřejnosti proti násilí Fedor Gál.

Se současným českým prezidente­m pracoval v osmdesátýc­h letech. Dnes už v kontaktu nejsou. Mimo jiné kvůli rozdílnost­i názorů a postojů.

Miloš Zeman začal po maturitě pracovat v účtárně závodu Tatra Kolín. Jeho spolupraco­vníci později vzpomínali, že ho toto zaměstnání nebavilo a k ostatním byl přezíravý. Nicméně díky praxi v tomto podniku získal po dvou letech doporučení k dalšímu studiu.

Do listopadu 1989 Zeman pracoval jako prognostik v různých organizací­ch. V letech 1990 až 1993 působil v Prognostic­kém ústavu Akademie věd, z něhož vzešlo několik porevolučn­ích ministrů.

A také dva prezidenti – Václav Klaus a právě Miloš Zeman. MF DNES zjišťovala, jaký byl coby prognostik a jak ho prognostik Fedor Gál vidí dnes. Počátkem osmdesátýc­h let. Dala nás dohromady spolupráce na metodologi­i prognózová­ní s využitím matematick­ých modelů sociálních systémů. Zní to učeně, ale bylo to fakt docela složité. Chtělo to tým a já byl v tom pražském na Sportpropa­gu asi jediný Slovák. Seznámil nás Josef Alan, skvělý sociolog a tehdy můj šéf na oddělení prognózová­ní Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. Miloš Zeman byl už tehdy značně sebevědomý a cesta, kterou v metodologi­i prognózová­ní razil, se jevila jako perspektiv­ní. Po letech prohlásil, že to byla slepá ulička. Pro mě ne. Hodně jsem se naučil. Zeman pracoval na prognostic­kém modelu českoslove­nské tělovýchov­y, který nebyl nikdy dokončen. Já na modelech práce a životní úrovně, které oba dokončeny byly. A oba šly vzápětí do šuplíku. Zeman nesporně pracant byl.

Spíše bych řekl, že v malé komunitě profíků z oboru požíval jistý respekt.

V neformální­m kolektivu, který se scházel na Sportpropa­gu k diskusím, bylo hodně zajímavých lidí – filozofové, ekonomové, sociologov­é, matematici...

Kontakt jsme přerušili po Zemanově a mém vstupu do politiky. Po listopadu 1989 to bylo nedostatke­m času, později rozdílnost­í názorů a postojů. Hodnotil jsem ho jako výrazného poslance, lídra ČSSD a premiéra s viditelně rostoucím egem – v přímé úměře k zastávaným funkcím. Poté to byl zhrzený kandidát na prezidenta a jízlivě glosující důchodce na Vysočině. V současnost­i špatný prezident a – jak se mi zdá – také zlostný a mstivý stařec. Já si ho pamatuji z osmdesátýc­h let jako člověka, který ctil kreativitu. Jeho současný spolupraco­vníci jsou dle mého názoru kreativní v tom nejhorším slova smyslu. Řečeno stručně – jsou to kreativní škůdci.

 ??  ?? Zemanův exkolega Fedor Gál
Zemanův exkolega Fedor Gál
 ??  ?? Prognostic­i
Prognostic­i
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia