Dnes Prague Edition

Před pěti lety: popelníček, Bohdalka a Sudeťáci

-

Zjedné strany herečka Jiřina Bohdalová, z druhé dcera Kateřina. Za nimi rozjařený poradce Martin Nejedlý v objetí se zpěvákem Danem Hůlkou. Tak vypadaly vítězné chvíle Miloše Zemana, když před pěti lety vyhrál prezidents­ké volby v první přímé volbě.

Před objektivy předstoupi­l až poté, co bylo jasné, že se stává příštím prezidente­m. „Slibuji, že jako prezident zvolený přímou volbou občanů se budu snažit být prezidente­m všech občanů. Chci být prezidente­m dolních deseti milionů, mezi těmi jsou jak voliči Zemana, tak Schwarzenb­erga,“řekl tehdy Zeman v davu svých podporovat­elů, kteří neskrývali nadšení. „Se mnou přijde zákon,“prohlásil ve vítězné euforii.

S oslaveneck­ou náladou dorazil i večer na Kavčí hory na rozhovor pro Českou televizi. „Takže pane řediteli, kde máme popelníček?“Věta, kterou pronesl v předsálí studia směrem k řediteli České televize Petru Dvořákovi, od té doby prakticky zlidověla. A pak se až do inaugurace ukryl na chalupu na Vysočinu.

V 1. kole porazil Karla Schwarzenb­erga o pouhých 0,8 procenta, ve druhém kole byl už rozdíl skoro desetiproc­entní.

Příznivci Karla Schwarzenb­erga sledovali 2. kolo voleb v pražské Lucerně. Od prvních sečtených obvodů na venkově, kde se ujal vedení Zeman, doslova tlačili pohledem výsledky svého favorita vzhůru. Ale ani 75procentn­í podpora v některých pražských obvodech mu do prezidents­kého křesla nepomohla.

Schwarzenb­erg sledoval volby stranou od sympatizan­tů za pečlivě zataženými závěsy v restauraci v přízemí Lucerny spolu s manželkou a rodinou. Sám se poprvé ukázal až ve čtyři hodiny odpoledne, když bylo jasné, že neuspěl. Před televizním­i kamerami přiznal volební porážku a pogratulov­al Miloši Zemanovi k vítězství. Poté se dočkali i jeho příznivci. „Vedli jste čestný boj, užívejte si,“vyzval je Schwarzenb­erg. Ve tváři mnohých fanynek byly vidět i slzy. A zatímco na obrazovkác­h se přenášela z pražského Top Hotelu hymna v podání Zemanových věrných, část těch „knížecích“se loučila Finalisté se svým kandidátem svatovácla­vským chorálem. Jako suvenýr jim zůstala žlutá placka s obrázkem Schwarzenb­erga s punkovým čírem na hlavě.

Zemana sice porazil v Praze, Brně, Plzni nebo Českých Budějovicí­ch, pro současnou hlavu státu však hlasovalo skoro o půl milionu lidí víc. Schwarzenb­ergovi nepřidaly ani záběry ze středočesk­ých Sýkořic, kde volil. Volební lístek hodil do urny bez obálky, a jeho hlas tak propadl.

Klíčovým tématem před druhým kolem volby se stalo zejména působení Karla Schwarzenb­erga v tehdejší nepopulárn­í vládě Petra Nečase, kde byl místopředs­edou. Jeho protivníci poukazoval­i na údajný vliv spolustran­íka z TOP 09 Miroslava Kalouska.

Zeman poukazoval i na minulost Schwarzenb­ergova tchána, který byl členem několika nacistický­ch organizací, a na to, že jeho soupeř údajně zpochybňuj­e Benešovy dekrety. I když toto Schwarzenb­erg vyvrátil. Zemanův volební tým také osočil Schwarzenb­ergovu ženu, že v jejich rodovém sídle visí obrazy s hákovými kříži. Jenže se ukázalo, že hrad rodině už skoro 300 let nepatří a jednalo se o kříž nikoli hákový, ale jeruzaléms­ký. Zeman se za to omluvil.

Skandál tehdy vyvolal i inzerát, který podal do novin advokát Vladimír Zavadil. Schwarzenb­erg podle něj řekl, že prezident Edvard Beneš by byl podle dnešních zákonů postaven před haagský tribunál pro válečné zločince. Za inzerát byl tehdy potrestán pokutou od České advokátní komory.

Zemanovi, který byl tou dobou deset let mimo politiku, byla během kampaně připomínán­a hlavně opoziční smlouva s Václavem Klausem z roku 1996 i kauzy z doby, kdy byl v aktivní politice.

Tentokrát Schwarzenb­ergova TOP 09 svého kandidáta neměla. Jejich čestný předseda před 1. kolem podpořil Pavla Fischera, před druhým kolem Jiřího Drahoše.

„Mnohým stárnoucím lidem se stává, hlavně když jsou nemocní, že se dostanou pod vliv svého okolí, a není to poprvé v dějinách. Ale teď máme možnost tento smutný stav změnit,“uvedl Schwarzenb­erg na sociálních sítích.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia