Dnes Prague Edition

USA a Turecko si hrozí

-

Erdogan: MANBÍDŽ Turecký prezident Erdogan dal najevo, že útok na osamělou kurdskou enklávu Afrín je jen předehra: řekl, že další cíl je něco mnohem většího, město Manbídž na východě.

Jenže tam jsou Američané. Cvičí a vedou Kurdy. Takže Turci jdou po „amerických“Kurdech.

Už v létě vyslali Američané jemný, ale čitelný vzkaz: pustili do světa video, na němž kolem Manbídže projíždějí bojová vozidla s americkou vlajkou. Nestává se zrovna často, aby Pentagon tak okatě upozorňova­l na umístění speciálníc­h jednotek. Tohle byl varovný prst.

Navíc je čtyřicet kilometrů od Manbídže americké letiště.

A tak prezident Trump vzal telefon, aby varoval Erdogana, že riskuje přímý vojenský konflikt mezi americkými a tureckými vojáky.

Odpovědí bylo turecké protivarov­ání. „USA by měly přestat podporovat teroristy, pokud se chtějí vyhnout konfrontac­i s Tureckem,“prohlásil včera turecký vicepremié­r. Zní to dost bezprecede­ntně.

Spojenci v NATO by proti sobě mohli stát tváří v tvář. Američané v Manbídži už oznámili, že jejich vojáci se budou klidně bránit. „Uděláme to, když to bude nezbytné,“řekl plukovník Ryan Dillon, mluvčí amerických jednotek v oblasti.

Kvůli Afrínu a Manbídži teď každý někomu hrozí: Bašár Asad varoval Turky, že útok na Afrín je agresí a že zasáhne vojensky. Kurdské milice zase oznámily „revoluční kampaň proti tureckému nepříteli“.

Turecko se snaží za každou cenu zabránit vytvoření kurdského pásu kolem svých hranic, protože by to mohlo povzbudit snahy o vytvoření jednoho Kurdistánu a syrští Kurdové by mohli lépe podporovat své bratrance v Turecku. Erdogan se tvrdě opřel do USA za to, že vyzbrojují a cvičí syrské Kurdy. Řekl, že je to jako podporovat Islámský stát.

V oblasti to bublá. Když americké hlídky projíždějí na hranici mezi územím ovládaným Kurdy a z druhé strany Turky podporovan­ými povstalci, jsou pravidelně ostřelován­y. A Američané palbu vracejí, takže to vypadá skoro jako válka.

Tak daleko to samozřejmě nezajde. Je to jen zprostředk­ovaný pozdrav z Turecka: říká, že by měli jít a nechat Turkům volné ruce.

USA jsou nyní v nepříjemné situaci, protože musí tančit mezi dvěma spojenci, kteří si jdou po krku.

Pokud by USA Kurdy opustily, zradily by svého jediného zbylého spojence, Trump: který se navíc osvědčil jako velmi schopná bojová síla, s níž je třeba počítat. Přišly by tak nejen o tvář, ale i o posledního velkého hráče, přes něhož se mohou šťourat v syrském ohništi. Nemít Kurdy, byli by teď Američané v Sýrii bez většiny vlivu. Celá jejich strategie stojí na Kurdech. Když jim Erdogan vyrazí dech, budou bez dechu i Američané. Faktem však je, že Turci jsou pro ně pořád cennější.

Mezi USA a Turky začínalo přimrzat už před několika lety, jejich zájmy v Sýrii se rozcházely. USA chtěly hlavně porazit Islámský stát, Turci ho chtěli porazit taky, ale hlavně chtěli oslabit Kurdy. A tak občas Islámskému státu moc neškodili, aby Kurdy oslabil za ně.

A protože Islámský stát už neexistuje, tmel úplně zmizel a rozpory vyhřezly naplno.

Už padají názory, že to, co se děje na turecko-syrském pomezí, je „první válka po Islámském státu“. V podstatě jde o to, že ti, koho události svedly na stejnou stranu, si to teď začnou v úklidové fázi války rozdávat mezi sebou. Buď přímo, nebo přes své místní spojence.

Metaforou Sýrie je, co se stalo, když padla Rakka, hlavní město Islámského státu. Dobyli ji Kurdové, a tak je osvobození místní Arabové okamžitě označovali za okupanty, přestože předtím zásobovali svět zprávami, jak strašně pod IS trpí.

Konfliktů, válečných nebo „jen“politickýc­h, mocenských či etnických, které byly odloženy na horní polici a teď se vracejí, je řada. Syrská vláda a džihádisté v Idlíbu, vláda a Kurdové, Kurdové a Arabové, Íránci a Američané, dokonce vláda a Íránci či Íránci a Rusové.

Válka v Sýrii sice vznikla jako hon na Asada, tak už je rozhodnuto, ale zůstala po ní spousta malých ohníčků i nečekaně velkých ohňů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia