Dnes Prague Edition

Jak film o ženě, která nežila, rozběsnil davy hinduistů

-

DILLÍ Na řadě míst Indie v posledních týdnech hořela auta, rozběsněné davy plenily multikina a obchody a lidé se prali s policisty. Mnozí se báli o život a zamykali se doma na tři západy. To všechno kvůli novému historické­mu filmu z produkce Bollywoodu, který se včera začal promítat.

Respektive kvůli fámám, které se o něm šířily.

Při vášnivých protestech se činili zejména hinduistič­tí nacionalis­té. Na poslední chvíli chtěli dosáhnout toho, aby vláda kontroverz­ní film zakázala.

Filmovým eposem Padmaavat, který se odehrává ve 14. století, se cítili hluboce dotčeni a uraženi. Rozšířily se totiž pověsti, že součástí snímku je milostná scéna mezi hlavní hrdinkou, hinduistic­kou královnou Padmíní, a vůdcem muslimskýc­h dobyvatelů Alauddínem Khildžím. Režisér Sandžaj Líla Bhansálí marně na všechny strany opakoval, že žádná taková scénka neexistuje. Džin už byl z lahve venku a Indie se zase jednou ponořila do mírného chaosu.

Podle mytologie královna Padmíní raději obětovala svůj život, než by padla do rukou muslimskýc­h nájezdníků. V Indii je velice uctívána, zvláště mezi rádžpúty, jednou z nejpočetně­jších kastovních skupin.

„Obětovala se kvůli zvěrstvům, jež dobyvatelé prováděli na ženách,“uvedl v indickém tisku Girarádž Singh Lotwada, prezident rádžpútské organizace v Džajpuru. „Je velice respektova­ná, modlíme se k ní jako k naší bohyni,“dodal.

Ačkoli podle historiků neexistují o samotné existenci Padmíní žádné důkazy, její mýtus má v Indii stále obrovskou sílu. Desítky žen z kasty rádžpútů hrozí, že pokud promítání filmu bude pokračovat, tak se upálí. „Smrti se nebojíme, pro naši královnu uděláme cokoli,“citovala indická média jejich vůdkyni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia