Dnes Prague Edition

Německo couvá z povinných kvót

-

BERLÍN Povinné kvóty na přerozdělo­vání žadatelů o azyl, jak s nimi počítá návrh Evropské komise na reformu azylového systému zvaný Dublin IV, jsou pro Německo méně důležité než ochrana hranic EU před nelegální migrací.

„Měli bychom se nejdříve soustředit na jiná témata a tuto otázku nechat až na konec jednání,“uvedl podle německé televize Ntv německý ministr vnitra Thomas de Maiziere na jednání zemí Evropské unie v Sofii.

O tom, že to není jen osobní názor de Maiziera, ale pozice minimálně německých křesťanský­ch demokratů kancléřky Angely Merkelové, svědčí i to, že velmi podobně se včera vyjádřil šéf Spolkového sněmu za tuto stranu Wolfgang Schäuble. „Prioritou je spíš přijít na to, jak kontrolova­t vnější hranice Unie a jak podporovat ty, které to zatěžuje,“uvedl Schäuble pro francouzsk­ý deník Le Monde. „Společná migrační a integrační politika je důležitějš­í než kvóty na přerozdělo­vání žadatelů o azyl,“dodal Schäuble.

Ke státům Visegrádu, které systém trvalých kvót obsažený v návrhu Evropské komise odmítají, se přidala na jednání v Sofii poprvé otevřeně i nová rakouská vláda. „Nejsem velkým přítelem kvót na přerozdělo­vání. Evropskou unii nečeká nic dobrého, pokud bude své členy nutit, aby s nimi souhlasili,“uvedl v Sofii nový rakouský ministr vnitra Herbert Kickl, který v kabinetu zastupuje stranu Svobodných. Středoevro­pské státy v otázce kvót věří, že bude dodržena dohoda Evropské rady. Podle ní má být reforma azylového systému Dublin IV přijata na základě souhlasu všech. A ne většinovým hlasováním, jak tomu bylo v případě kvót v září roku 2015. „Kvóty nejsou dobrá věc a je třeba vymyslet něco jiného,“uvedl v Sofii i slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Reformu jako takovou přitom visegrádsk­é země zcela neodmítají. „V rámci navrhované reformy je celá řada věcí, s nimiž můžeme souhlasit,“uvádí k vývoji jednání nejmenovan­ý český vládní úředník, podle něhož se chce i Česko řešení problému migrace aktivně účastnit. Vláda ve středu odsouhlasi­la dalších 230 milionů korun na pomoc Libyi při boji s pašováním lidí, čímž česká pomoc dosáhla už téměř půl miliardy korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia