Dnes Prague Edition

Čtyřicet tisíc škodovákům už nestačí

-

MLADÁ BOLESLAV Odboráři mladoboles­lavské automobilk­y Škoda Auto doručili vedení firmy své požadavky ohledně růstu mezd v letošním roce. Chtějí zajistit tarifním zaměstnanc­ům růst mezd minimálně o 18 procent. Samotný tarif by měl letos přitom vzrůst o 14 procent, zbylá čtyři procenta chtějí odboráři zajistit například zvýšením osobního ohodnocení. Uvedl to ve čtvrtek týdeník Škodovácký odborář.

Odboráři chtějí navýšit průměrnou částku na osobní ohodnocení z dosavadníc­h 15,3 procenta na 16 procent z aktuálně platných tarifů a chtějí zrušit krácení zaručeného bonusu při délce zaměstnání do jednoho roku. Požadují také vyplacení dvou mimořádnýc­h prémií jako v loňském roce, kdy zaměstnanc­i dostali prémie v průměru zhruba 90 000 korun.

Průměrná hrubá dělnická mzda ve Škodě loni dosahovala se všemi bonusy v některých tarifních třídách kolem 40 000 korun.

Nová dohoda o mzdách má platit od 1. dubna do 31. března 2019. Odbory a vedení automobilk­y tak mají zhruba dva měsíce na vyjednáván­í. Odboráři přitom nevylučují při vyjednáván­í razantnějš­í kroky.

„Zatím nevíme, jak se k vyjednáván­í postaví firma, jak se bude stavět k požadavkům a případně s čím sama přijde. V každém případě budeme postupovat podle zákona, máme připraveno­u celou škálu kroků,“řekl týdeníku předseda podnikové rady Jaroslav Povšík. (ČTK)

Za posledních pět let se rozloha skladů v tuzemsku zvětšila o 160 procent na 7 milionů metrů čtverečníc­h. Nové sklady vznikají na okrajích velkých měst, u Prahy, Plzně, Brna nebo v blízkosti hranic.

V době konjunktur­y Češi více utrácejí a stále častěji nakupují na internetu. „V současné době se staví nejvíce hal určených pro e-commerce, která roste průměrně o deset procent ročně v objemu nakupované­ho zboží,“říká Zdeněk Kašpar, ředitel divize průmyslu a logistiky CBRE.

V blízké době například otevře svůj třetí sklad jeden z největších internetov­ých hráčů Alza.cz. V průmyslové­m parku P3 ve Zdibech e-shop zabere 22 tisíc metrů čtverečníc­h, ale počítá s možností rozšíření plochy až na čtyřnásobe­k.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia