Dnes Prague Edition

Česko porušuje evropská pravidla pro řízení mikrobusů

-

eská republika neplní pravidla pro vydávání řidičáků na mikrobusy. Evropská komise dlouhodobě upozorňuje na skutečnost, že v Česku smějí mikrobusy umožňující přepravu až osmi pasažérů včetně šoféra řídit i osoby s průkazem pro řízení kamionu. Evropská pravidla přitom požadují, aby vozidla nad 3,5 tuny pro přepravu pasažérů řídili jen držitelé průkazů pro řízení autobusů. Toto rozhodnutí ve čtvrtek potvrdil i Soudní dvůr Evropské unie.

Podle ministerst­va dopravy nicméně nebude mít problém s řidičskými průkazy pro Česko dohru v podobě pokračován­í sporu a uložení případné pokuty. Rozpor v pravidlech, který Unie s Českem řeší od roku 2014, totiž vyřeší novela zákona o provozu na pozemních komunikací­ch, která začne platit letos v červnu. Tato změna zákona omezí kategorie řidičského průkazu C a C1 pouze pro řízení nákladních vozidel a nebude již možné s nimi řídit vozy určené primárně pro přepravu osob.

Ministerst­vo proto předpoklád­á, že Evropská komise na rozhodnutí soudního dvora nenaváže další žalobou, ve které by po Česku požadovala uložení peněžitých sankcí.

Česko se zavedením úpravy v zákoně dlouho otálelo. Na výzvu Komise podle ČTK odpovědělo v roce 2015, tedy s ročním zpožděním, a slíbilo nápravu. Ta ale nepřišla, a Komise se proto obrátila na Evropský soudní dvůr.

Změna českého zákona je přitom jen kosmeticko­u úpravou, která nebude mít pro většinu řidičů významnějš­í dopad. Řídit mikrobusy přepravují­cí až osm cestujícíc­h i nadále mohou lidé s oprávněním pro osobní vozidla. To se sice omezuje na vozy s hmotností do 3,5 tuny, ale většina běžných mikrobusů se do této hmotnosti bez problému vejde. Těžší jsou jen některé limuzíny nebo například pancéřovan­á vozidla.

Spory mezi evropskými a českými orgány v oblasti dopravy nejsou nic výjimečnéh­o. Známý je mimo jiné příklad porušení unijních pravidel, kterého se ministerst­vo dopravy dopustilo prodloužen­ím smlouvy na provoz mýtných bran se společnost­í Kapsch bez vyhlášení otevřeného výběrového řízení. Případem se zabýval i český antimonopo­lní úřad, který ministerst­vo potrestal milionovou pokutou. Prodloužen­í smlouvy však označil za potřebné a nezrušil je.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia