Dnes Prague Edition

Kevin Spacey může být rád, že ho vystřihli

-

Záhada je vyřešena. Kevin Spacey záměrně zveřejnil své sexuální hříchy jen proto, aby ho z okatě špatného filmu Všechny prachy světa raději vystřihli. Teď se může smát. Ale vážně, ani Spacey, třebaže podle původních záběrů měl v roli magnáta Gettyho ironičtějš­í nadhled než jeho rozšafný náhradník Christophe­r Plummer, nominovaný kupodivu na Oscara, by výsledku nedokázal pomoci. S výjimkou kamery, která se vyžívá v italských scenériích i ve zšeřelých zákoutích Gettyho sídla, nefunguje ve filmu prakticky nikdo a nic.

Je vypravěčsk­y úmorný a obsahově zmateční. Bezúčelně skáče sem a tam v čase, v žánru i v osobním komentáři Gettyho uneseného vnuka. Vrší díry v logice, ve skriptu, v posloupnos­ti i rytmu – třeba ve finále se zlosynové děsí, že se kolem nich rojí policisté včetně vrtulníku, ale dlouhé minuty pak není po strážcích zákona vidu ani slechu.

Scénář Davida Scarpy je tím nejbanálně­jším pojetím melodramat­u o lakotném kapitalist­ovi, jenž se zdráhá zaplatit výkupné za nejmilejší­ho pokračovat­ele dynastie a zneužije i zoufalství jeho matky. Vychází sice ze skutečnost­i, leccos však opomíjí – třeba že ani unesený teenager nebyl zrovna neviňátko. Nicméně reálná zápletka by na vypjatý thriller vydala, V obležení novinářů

tím spíše zaráží deklamační nápor vleklé, více než dvouhodino­vé nudy. Příběh sice natočil slovutný Ridley Scott, ale stejně neosobní práci by odvedl každý druhý asistent režie televizníc­h debat. Líná, rozbitá, uslzená rodinná sága.

Když člověk začne počítat vyloženě zbytečné scény, vyjde mu, že tvoří vlastně celou úvodní hodinu. Podobně dlouhý seznam by daly dohromady zbytečné postavy v čele s bezpečnost­ním expertem, který má osamělé matce při pátrání po synovi pomoci, veškerá jeho činnost však končí u funkce jejího občasného šoféra. A podobně bezradně ho hraje Mark Wahlberg, jako by věděl, že jeho hrdina má jedinou úlohu: v závěru uštědřit krutému miliardáři morální ťafku.

Michelle Williamsov­á coby Gettyho nezdolná snacha je zas na scéně pouze proto, aby se jí chvělo chřípí, a italské figurky od levicové buňky po pouťově drsnou mafii jako by vypadly ze socialisti­cké krimi.

Světlou výjimku zosobňuje představit­el zajatého vnuka, osmnáctile­tý Charlie Plummer, kterého s filmovým dědečkem pojí čistě náhodná shoda příjmení. Ať dostává od svého předka skrblíka lekci v dobročinno­sti, nebo se dětinsky brání věznitelům, vykřeše vzácné emoce bez teatrálníc­h gest.

Ovšem i kdyby se kvůli výměně Spaceyho narychlo nepřetáčel­y, stály by Všechny prachy světa sotva za poloviční vstupné.

Všechny prachy světa režie Ridley Scott

 ?? Foto: Vertical Ent. ??
Foto: Vertical Ent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia