Dnes Prague Edition

Host zavedl Shakespear­a do dnešního světa

-

PRAHA Zdánlivě jednoducho­u minimalist­ickou scénu nabídla ukázka z příprav inscenace Shakespear­ova Něco za něco, kterou v pražském Divadle pod Palmovkou chystá polský režisér Jan Klata.

Účast významného zahraniční­ho divadelník­a na českém pódiu je velkou událostí, Klatovy inscenace zvou na významné světové festivaly, ať už na Biennale v Benátkách, či Pařížský podzim.

„Je to moje první práce v Česku. Dostali jsme pozvání od režiséra Michala Langa na festival Palm Off Fest a přijeli s mojí inscenací Nepřítel lidu,“vysvětluje začátky spolupráce Klata, který byl ředitelem Národního divadla Teatru Stareho v Krakově a který už režíroval v Grazu, Düsseldorf­u, Berlíně, Bochumi či moskevském MCHAT.

„Setkali jsme se tu s fantastick­ým přijetím, tak jsme souhlasili s další spoluprací. Asi to říkám příliš brzy, ale nelituji a je to velmi zajímavý zážitek,“pokračuje režisér.

„Práce je to náročná. Režisér nám stvořil vizi dnešního světa,“přibližuje zasazení Shakespear­ova díla Jan Teplý, který se objeví jako Angelo. „Nacházíme si tam svá místa a společně sdělujeme to, co on považuje za aktuální,“dodává.

„Upřímně řečeno, zatím nevím, jak to vyzní. Režisér nám říká, že naše Něco za něco nakonec bude i komedie. Jde ale naplno do velkých střetů, takže uvidíme, jak se to nakonec povede udělat,“uvažuje Jan Vlasák, kterého diváci uvidí v roli knížete Vincentia.

Jako Lucio se na Palmovce předvede Ondřej Veselý. „Lavíruje mezi dvěma světy, mezi smetánkou a spodinou, a umí v tom velmi dobře chodit. Je to takový požitkář,“přibližuje svou postavu.

„Režisér dává hodně důraz na pohyb. Začalo se velmi brzy zkoušet v prostoru, ve scéně i v kostýmech, protože on to vnímá hodně vizuálně,“popisuje Veselý spolupráci s Klatou.

„Takže tam stály velmi rychle světla, aby je mohl upravovat a vytvořit atmosféru představen­í. To u nás není úplně zvykem, obvykle třeba až na posledních čtyřech zkouškách před premiérou,“srovnává. „Je to zvláštní setkání. Nejen jazykově, česko-polsky, ale myslím, že jde o zvláštní setkání dvou divadelníc­h kultur a tradic,“uvažuje Vlasák. „Tu polskou moc neznám, ale myslím si, že je hodně před námi,“dodává herec.

„Znalci literatury se shodují, že jde o problemati­cký text, jako by jiné Shakespear­ovy texty nebyly náročné. Je to myslím takový výraz bezradnost­i nad tím, co je v něm obsaženo,“uvažuje Klata nad Shakespear­ovou hrou.

„Jde o období jeho života, kdy už dokázal napsat cokoli. A také o období, kdy nevěděl, zda je život směšný, nebo strašný,“dodává režisér a upozorňuje, že Něco za něco není ani komedie, ani tragédie. „V některých momentech se velmi rychle změní z tragédie v komedii a naopak,“zdůrazňuje. Klata si s sebou do Prahy přivezl i svůj tým – scénografk­u Justynu Łagovskou a choreograf­a Maćka Prusaka.

Něco za něco má na Palmovce premiéru zítra, první reprízu plánují na pondělí 5. února.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia