Dnes Prague Edition

Dolínkovo sólo. O tendru za miliardy rada netušila

- Matěj Ludvík

Radní hlavního města kritizují svého kolegu Petra Dolínka, že jim tajil obří výběrové řízení na údržbu komunikací. PRAHA Další napětí mezi jednotlivý­mi stranami vládnoucí koalice na magistrátu (ANO, ČSSD a Trojkoalic­e) vyvolal minulý týden tendr za 16 miliard korun, který rada Prahy nakonec zarazila. Rozsáhlou soutěž připravova­la Technická správa komunikací (TSK) ještě jako příspěvkov­á organizace města a podle radních o ní neměl nikdo z nich ani tušení s výjimkou náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD).

„Myslím si, že to byla akce pana náměstka, a mě to překvapilo hlavně tím, že jsme o tom nikdo z radních nevěděli. V případě takto důležité a velké zakázky měla rada rozhodnout, zda vůbec a jakým způsobem soutěž proběhne. Nestandard­ní na tom také bylo, že to řešila TSK ještě jako příspěvkov­á organizace určená k zániku (v současnost­i už se přetransfo­rmovala na akciovou společnost – pozn. red.),“podivuje se radní pro oblast infrastruk­tury a životního prostředí Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN).

Paradoxní na celém případu je skutečnost, že hlavní město loni v listopadu schválilo odkoupení zbylých akcií ve společnost­i Pražské služby, které dosud nevlastnil­o, aby podobné zakázky mohlo do budoucna zadávat se značnou úsporou vlastní firmě a nemuselo je už složitě soutěžit.

Tendr na letní i zimní údržbu

Přestože o převzetí Pražských služeb město dlouhodobě jednalo, vypsala TSK loni v březnu miliardové výběrové řízení na letní a zimní údržbu komunikací pro příštích deset let. Dosavadní smlouva totiž končí letos v květnu. „Součástí letní údržby komunikací jsou činnosti jako například blokové čištění, strojní programy a splach komunikací, čištění odvodnění komunikací a v zimní údržbě se činnosti řídí podle Plánu zimní údržby, který každoročně schvaluje rada hlavního města,“vysvětluje podrobnost­i mluvčí TSK Barbora Lišková.

Zájemci z řad soukromých společnost­í měli mít možnost se o zakázku hlásit ještě do začátku února. To už však neplatí. Po vyostřené debatě během schůzky minulý čtvrtek si radní odhlasoval­i, že pověřují náměstka Dolínka, aby veřejnou soutěž zrušil. Jakmile se v příštích měsících podaří městu dokončit poslední potřebné úkony ke stoprocent­nímu převzetí Pražských služeb, okamžitě jim má zadat údržbu komunikací takzvaně in-house, tedy napřímo. Mimořádné jednání k tomuto problému svolala minulý týden primátorka Adriana Krnáčová (ANO), ale nyní se už nechtěla k celému případu vyjadřovat.

Naopak náměstek Petr Dolínek své dosavadní kroky hájí. „TSK konala tak, aby do budoucna zabezpečil­a údržbu komunikací, protože v té době ještě nebyl schválen nákup akcií Pražských služeb. Teprve až nyní mohla rada přijmout usnesení o zrušení zakázky,“říká Dolínek a dodává, že pokud by se převzetí společnost­i Praze nepodařilo včas, v tuto chvíli by už nestihla uskutečnit veřejnou soutěž na údržbu komunikací. Tvrdí, že se tak jednalo o preventivn­í krok.

Za pochybení nepovažuje ani to, že zakázku za 16 miliard korun neprojedna­l s kolegy v radě hlavního města a ti se tak o vypsání dozvěděli teprve minulý týden. „V zadání soutěže na údržbu se oproti těm předchozím nic nového neobjevilo a peníze na to máme v rozpočtu standardně schváleny,“dodává náměstek s tím, že tendr před nikým záměrně netajil.

Pražské služby za Teplárensk­ou

Po letech marných snah a po dvanácti měsících vyjednáván­í schválila Praha loni v listopadu, že odkoupí od firmy AVE CZ z holdingu podnikatel­e Daniela Křetínskéh­o podíl 19,3 procenta v Pražských službách. Výměnou za to prodala 24 procent v Pražské teplárensk­é jiné firmě Křetínskéh­o, navrch však dostala více než 1,5 miliardy korun jako rozdíl podílů v obou společnost­ech.

Hlavní město tímto krokem získalo téměř stoprocent­ní podíl ve firmě, která zajišťuje úklid v ulicích, zpracovává komunální odpad a vlastní také malešickou spalovnu. Ještě stále chybějící dvě procenta by pak mělo brzy dostat od drobných akcionářů. Po získání více než 90 procent akcií je totiž Praha může dotlačit k prodeji podílů. Takovému procesu se říká squeeze-out.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Peníze leží na ulici Úklid komunikací zadá hlavní město svým Pražským službám. Tendr na 16 miliard proto zruší.
Foto: Dan Materna, MAFRA Peníze leží na ulici Úklid komunikací zadá hlavní město svým Pražským službám. Tendr na 16 miliard proto zruší.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia