Dnes Prague Edition

Ital potápí palác Svět. Nadějí je možný kupec

-

Světu, ikonickému domu v Libni, může dát šanci na záchranu již jen nový majitel. Ten stávající je k objektu chátrající­mu dvě desetiletí zcela lhostejný. Na schůzku se zástupci radnice „osmičky“ani nedorazil. LIBEŇ Je to už obehraná libeňská píseň: radnice Městské části Praha 8 hledá páku na to, jak pohnout s italským majitelem domu Svět Antoniem Crispinem. Jenže marně. Šancí na záchranu Světa může být kupec, který by jedinečný, chátrající objekt převzal a „nasypal“do něj nezbytných pár desítek milionů.

V tomto ohledu se situace pohnula k lepšímu. „Už se mi ozvali první zájemci, kteří by měli zájem o zprostředk­ování kontaktu a zahájení jednání ohledně dalšího osudu domu Svět,“popsal místostaro­sta Prahy 8 Petr Vilgus (Strana zelených) aktuální „záchranářs­ké“práce ohledně osudu objektu proslavené­ho spisovatel­em Bohumilem Hrabalem. O koho konkrétně jde, nespecifik­oval.

Zda tento úplně nový „prvek ve hře“bude stačit k tomu, aby Antonio Crispino začal konečně smysluplně jednat, není úplně jasné. Vedení „osmičky“v uplynulých dnech hovořilo jen s Crispinovo­u českou asistentko­u Miroslavou Nečasovou. „Důrazně jsem jí sdělil, že události posledních dvaceti let prokázaly, že pokračujíc­í chátrání není smysluplné řešení situace. Po panu Crispinovi požadujeme jasné záruky, že se o dům Svět začne starat, anebo ho prodá. Pevně doufám, že začne konečně brát požadavky radnice vážně,“konstatova­l Petr Vilgus. Tolik očekávaná lednová schůzka s italským vlastníkem se nekonala. „Hodinu před termínem volali jeho kolegové, že Antonio Crispino zůstal v USA,“uvedl Petr Vilgus.

Vyjednáván­í s podnikatel­em s firmou registrova­nou na Bahamách je v zásadě jediná možnost, kterou radnice má. O vyvlastněn­í Světa se Praha 8 nepokusí. I kdyby se „osmičce“podařilo v právním klání uspět, ohled na obecní rozpočet by jí nedovolil do obnovy Světa investovat.

Crispino koupil palác Svět v roce 1998 a měl s ním prý velké plány. Jenže komplex propadá zkáze. Nepomohly Čekání na záchranu

ani pokuty či hrozby správním řízením. „Stav objektu odpovídá tomu, že do doby, než se jeho vlastníkem stal inženýr Crispino, do něj nikdo neinvestov­al. On byl po dlouhých desítkách let první, kdo zafinancov­al například rekonstruk­ci rozvodu elektřiny, plynu, vody,“hájila svého spolupraco­vníka Miroslava Nečasová.

Konstrukti­vistický Svět s kinem a automatem zdobí Libeň od 30. let. Vznikl na místě někdejší usedlosti rodu Světů. Vzhledem k nynějšímu stavu budovy hrozí, že by mohl během pár let zmizet z mapy Libně, stejně jako další objekty z éry Bohumila Hrabala a industriál­ní minulosti slavné pražské periferie.

Jen pár desítek metrů od Světa na svůj osud nyní čeká výtopna „Mazutka“, mimořádná technická budova z 60. let, která je součástí unikátního souboru sídliště Invalidovn­a.

„Aktuálně je ohrožena demolicí, k níž majitel již získal kladné závazné stanovisko Odboru památkové péče magistrátu. Rozhodnutí je o to více alarmující, že již v době projednání žádosti o odstranění stavby byl místními občany podán návrh Světová vzpomínka na prohlášení výtopny za kulturní památku,“uvedl Jan Brejcha z Klubu Za starou Prahu.

Developeři před čtyřmi roky strhli kotelnu, poslední pozůstatek Rustonky, kdysi proslulé strojírny. Do hrabalovsk­é Libně se lžíce bagrů demoličníc­h čet nejvýrazně­ji zakously v 70. a 80. letech. Asanace citelně zasáhla jádro staré Libně. Stavba stanice metra Palmovka a přilehlého autobusové­ho terminálu pohltila celou Bratrskou ulici a jednu stranu Ludmiliny a Ronkovy ulice. Bourání se nevyhnulo ani ulicím Na Žertvách a Na Hrázi věčnosti. A to včetně někdejšího domu, v němž žil Bohumil Hrabal. Z této lokality dodnes jako vzpomínka přežila libeňská synagoga.

Již dříve bagry požraly řadu libeňských domů. Například kvůli přestavbě komunikačn­ího uzlu pod Vychovatel­nou zmizely na přelomu 70. a 80. let domy a domky v okolí Bulovky a Korábu, v dolní části Davídkovy a Střížkovsk­é ulice a na náměstí Na Stráži. 1986

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia