Dnes Prague Edition

Nevážil jsem si NHL

Patří k nejmladším, přesto by měl být Jiří Sekáč tahounem hokejistů na olympiádě

-

SKazaní, kde si vypracoval silné postavení, vládne hokejové KHL. Je nejprodukt­ivnějším Čechem v soutěži. A teď dostal pozvánku na olympiádu. Logicky, dalo by se říci. „Kdepak, já měl obavy. Vždyť za Kanadu nejede její nejprodukt­ivnější hráč v KHL Matt Ellison,“vykládá útočník, pětadvacet­iletý Jiří Sekáč. Koukal jsem na nominaci a hrozně mě to potěšilo. Sám jsem byl překvapený, jak hezky se o mně vyjadřoval. Od té chvíle jsem začal myslet na to, abych se zase nezranil. O kolik akcí já už přišel kvůli zdraví... A málem jsem měl zase smůlu v posledním střídání posledního zápasu před olympijsko­u přestávkou jsem dostal prdu do kotníku a zatrnulo mi. Naštěstí nešlo o nic vážného. Dost často to mívám tak, že se mi začne dařit druhý rok v týmu. Uklidním se, vím, do čeho jdu, co mě čeká, co může přijít od trenéra. V tu chvíli se dost uvolním a hokej je pak z mé strany úplně o něčem jiném. Počasí Dnes

Zataženo až oblačno, v Čechách a na severových­odě Moravy a ve Slezsku ojediněle, večer místy polojasno. Místy mlhy, zejména ve východní polovině území a ojediněle mrholení, zpočátku i mrznoucí. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C, v 1 000 m na horách kolem 3 °C.

Zítra 5/1

Zataženo až oblačno, místy přechodně polojasno. Na severu a severozápa­dě místy slabý déšť nebo přeháňky, nad 700 m srážky sněhové. Na ostatním území jen ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C.

Pozítří 7/2 Slunce 7:44 16:41

Oblačno až zataženo, od severozápa­du místy déšť nebo přeháňky, na severu a severových­odě přechodně nad 700 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty 5 až 9 °C. Mírný, během dne čerstvý jihozápadn­í až západní vítr 4 až 8 m/s. Kvůli tomu mě trenér Jandač vybral. Bude ode mě chtít góly a abych vytvářel šance pro ostatní. Beru to a budu se snažit. Cítím se dobře a myslím, že by mi turnaj mohl vyjít. Táta vždycky apeloval na bruslení a pořád mě driloval. Míval jsem dokonce trenéry na bruslení. Rozhodně je to výhoda. Jenže tu rychlost musíte také umět ukočírovat. S tím jsem měl dřív problém byl jsem tam, kde jsem být neměl a naopak. V NHL jsem nikdy neměl tak dobrou sezonu jako tady. Těžko to srovnávat. Kdybych se za mořem víc adaptoval a strávil víc času v jednom týmu, tak by to možná vypadalo líp. Ještě není všem dnům konec. Jestli se tam někdy vrátím, tak uvidíme.

Mrzí mě, že jsem musel odejít. Byl jsem mladý a nevěděl, jak se mám pořádně chovat. Dneska Měsíc 12:07 3:11 násl. dne

Bio 2 Mírná zátěž Rizikové skupiny by se měly vyvarovat zvýšené fyzické a psychické zátěže. bych dělal všechno trochu jinak. Ale takový je život. ... a já to mám stejně. Když se podívám zpátky, tak bych si dal také pár facek. Jsou věci, na které si člověk musí přijít sám a příště se jich vyvarovat. Jinak by byl hloupý.

Myslel jsem si, že to půjde samo. Měl jsem jeden dobrý rok a hned přišla nabídka z NHL. A já se nechoval tak, abych si zasloužil tam hrát. V NHL jsou samozřejmě nejlepší hráči, ale podobně je na tom spousta dalších. Jen nemají takovou vůli a neobětují tomu tolik. Vyhazovali mě z jednoho klubu do druhého. Byl jsem v Montrealu, Anaheimu, Chicagu a Arizoně, ale já to nebral jako varování. Zapůsobilo by na mě spíš, kdyby mě poslali na farmu. Tohle nebyl žádný trest, pořád jsem hrál NHL. Myslel jsem si, že jsem nejlepší, že mám hrát, ale ve finále jsem tomu neobětoval tolik, kolik bych měl. Nic takového jsem nezažil. Měl jsem jeden mítink v Montrealu s trenérem, se kterým jsme si vyloženě nesedli. Já byl v tu dobu mladý a místo toho, abych začal víc hrabat, tak jsem byl uražený. Když mám podobné trable dneska, tak nekoukám okolo, ale na sebe. To nevím, prostě to přišlo. Asi zkušenostm­i. Člověk si uvědomí, že řečmi s tím stejně nic nenadělá. Každý musí vědět, co je jeho nejsilnějš­í, ale také nejslabší stránka. Musí si to přiznat a začít na tom pracovat. Jsou hráči v NHL, kteří za celý život nehráli přesilovky. Ale jsou tam a berou velké peníze, protože si to uvědomili a vědí, co mají dělat. Já byl rozházený, bral jsem hokej hodně jako zábavu. To sice platí pořád, ale už k němu přistupuju mnohem profesioná­lněji.

Tato sezona mi může pomoct, už jednou jsem se takhle do NHL dostal. Byl jsem sice mladší, ale úspěchy člověka vystřelují na vyšší místa. Na druhou stranu mám v Kazani smlouvu ještě na další sezonu. Asi bych ji nechtěl roztrhat, máme super tým. Sbírám zkušenosti a další rok by mi neublížil.

O tom nechci mluvit, ale je to náš cíl. To samé platí o olympiádě. Medailové naděje se zvyšují díky absenci hráčů z NHL. Musíte mít štěstí. Já nejsem nikdy v pohodě. Mám přemýšlivo­u hlavu, byť se to snažím eliminovat. Pořád řeším, co by se dalo vylepšit, co by kdyby. Je to těžké, sport je dost o hlavě. Na druhou stranu mě právě tahle vlastnost asi posouvá. Každý se totiž může zlepšovat celou kariéru.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia