Dnes Prague Edition

Hokejová přehlídka přehlížený­ch

-

Přes čtvrt roku čekal na trefu v české extralize, neprodukti­vní sérii prolomil až v neděli. Přesto se slovenský útočník Marcel Haščák z Komety ještě předtím minulý týden objevil v nominaci na únorovou olympiádu. „Jsem nadšený, že to vyšlo,“jásal devětadvac­etiletý hokejista a vychvalova­l kanadského kouče Craiga Ramsayho. „Nechápu, jak mohli takového specialist­u dostat na Slovensko.“

I takové minipříběh­y, zajímavost­i a bizarnosti rozkrývá zveřejňová­ní olympijský­ch výběrů.

Celkově se kromě brněnského Haščáka podívá z tuzemské extraligy do Pchjongčch­angu dalších 13 Slováků, což je dvakrát více, než z domácí soutěže povolal do Koreje český reprezenta­ční kouč Josef Jandač.

„Trenér Ramsay bohužel navštěvova­l jen českou a slovenskou extraligu. Mohl se přijet podívat na pár zápasů do Ruska,“pověděl pro deník Šport brankář Július Hudáček. Ano, tušíte správně. Jednička Čerepovce se mezi trio (extraligov­ých) gólmanů Laco, Rybár a Konrád nevměstnal­a a frustrace musela ven.

A pozor, extraliga není jedinou českou soutěží, která dodala olympionik­y. Čtveřice slovinskýc­h beků obráží prvoligové zimáky: českobuděj­ovický Pavlin, kladenský Repe a karlovarsk­é duo Kovačevič a Podlipnik.

„Jsme nesmírně rádi, že oba budou reprezento­vat, ale jejich absence bude znát,“upozornil na webu Karlových Varů sportovní manažer Jaromír Kverka starší na to, že druhá nejvyšší česká soutěž na rozdíl od valné většiny elitních evropských lig nemá olympijsko­u pauzu.

Když je zmínka o přestávkác­h, jednu hodně dlouhou si od loňského dubna vybírá americký útočník Brian Gionta. Vítěz Stanley Cupu a bývalý kapitán Montrealu a Buffala je od konce minulé sezony v NHL bez práce. Kariéru ale devětatřic­etiletý borec nezabalil. „Každý malý hokejista chce hrát v NHL. A další věcí, o které sní, je účast na olympiádě,“vyznal se Gionta serveru AOL.com.

Kvůli olympijské vidině Gionta trénuje s Rochester Americans, týmem farmářské AHL. Tajně věří, že by jej výkony v Koreji mohly popostrčit zpět do NHL. „Nemám žádný plán. Kdyby někdo zavolal, určitě bych o tom přemýšlel,“řekl lídr, jenž bude šéfovat týmu, v němž bude i boleslavsk­ý gólman Brandon Maxwell. To, že Američany povede „nehrající kapitán“, jen ilustruje, jaký zásah pro zámořské mocnosti znamená absence hokejistů z NHL.

Udivuje i včerejší nominace Ruska: trenér Znarok vybral reprezenta­nty z pouhých tří klubů KHL – patnáct hráčů včetně hvězd Dacjuka a Kovalčuka je z Petrohradu, osm z CSKA Moskva a dva z Magnitogor­sku. (daj) Kompletní předpověď počasí najdete na www.pocasi.idnes.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia