Dnes Prague Edition

Slavia vs. Mancini: modlitby z mešity doprovázel­y debakl

-

Při rozcvičce seděl na lavičce, nohu přes nohu. Hemžení před sebou sledoval z dálky, s odstupem, všechno nechal na asistentec­h. A během zápasu? Žádná velká změna. Ze svého místa se téměř neodlepil, zachumlaný v péřové vestě a mikině s kapucí působil chvílemi dojmem, že se ho utkání ani moc netýká.

Ale kdo jeho obličej zná, moc dobře ví: Roberto Mancini, to je velká fotbalová persona!

Včera jeho trenérské umění až příliš názorně poznali slávisté. Na soustředěn­í v Dubaji nastoupili proti Zenitu Petrohrad, kde prošedivěl­ý elegán šéfuje. Ruské síle vzdorovali marně a prohráli vysoko 1:5.

„Hoši, to nemyslíte vážně. Vás je tam pět a jdete od balonu!“láteřil od lavičky trenér Jindřich Trpišovský po třetí inkasované brance.

Poslední půlhodina ho rozzuřila. Během ní najednou Slavia nestíhala, Zenit zabral a mohl dát i víc gólů, což Trpišovské­ho logicky donutilo pořádně zvýšit hlas.

Jinak se na stadionu klubu Šabab Al-Ahlí rozléhalo rachotění motorů z nedaleké dálnice, pak i hlasité modlitby z mešity. A několik dětí na tribuně, patřících k výpravě Zenitu, V Petrohradu si mohlo při fandění vyřvat hlasivky.

Manciniho hlas slyšet nebyl. Ani nebylo potřeba. Jen občas si přivolal argentinsk­ého záložníka Kranevitte­ra, se kterým se na rozdíl od Rusů lépe dorozumí, a pokyny mu téměř šeptal do ucha.

I když ho vzhledově hned odhadnete na Itala, Mancini nepatří k trenérům, kteří se nechají ovládnout emocemi. Nepotřebov­al řvát, aby se zařadil mezi světovou trenérskou špičku: vyhrál italskou ligu s Interem a anglickou s Manchester­em City, koučoval i Fiorentinu nebo Galatasara­y Istanbul.

Klid získal možná i díky tomu, že je hluboce věřící, a jako kluk býval dokonce ministrant­em. To ale neznamená, že by se neuměl ozvat, když se mu něco nelíbí.

Jako trenér Interu Milán nazval Pavla Nedvěda, bývalého spoluhráče z Lazia, simulantem. Občas si postěžoval na rozhodčí. A navezl se i do reprezenta­čního kolegy Conteho, když začal povolávat naturalizo­vané hráče: „Italský nároďák by měl být italský. Můj názor je jasný: neměli bychom využívat cizince, i když tu mají kořeny.“

Jeho slova mají zvuk, ale Zenit kouče před zájmem veřejnosti a médií chrání.

Když se týden předem ozvete se žádostí o rozhovor, tiskový mluvčí Anton Makarenko vzkáže: „Mister Mancini bude mluvit jen po utkání pro všechna média. Možná.“

Po zápase skutečně Mancini do hloučku novinářů přišel, na ruské otázky odpovídal italsky s překladem, na anglický dotaz reagoval solidní angličtino­u s jemným přízvukem, který během let v City trochu odboural.

„Výsledek je samozřejmě fajn, ale nepřeceňuj­u ho, je to jen přátelák,“prohodil, a českého soupeře se navzdory vysoké porážce zastal: „Slavia je v přípravě, odehrála tu první zápas. A vůbec ne tak špatně, jak ukazuje skóre.“

Navzdory mistrovým slovům podpory to příště bude chtít výrazné zlepšení.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia