Dnes Prague Edition

Sázkový skandál v české třetí lize

Fotbalová asociace žádá policii, aby prošetřila čínskou linku v týmu Mohelnice

-

Může to být ohromující fotbalová aféra, která překračuje kontinenty. Hlavním místem je paradoxně Mohelnice, městečko pod Hrubým Jeseníkem.

Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ) dostala podnět od Fotbalové asociace ČR, aby prošetřila podezření, které se mohelnické­ho klubu týká.

„Indicie z průběhu podzimní části se ukázaly natolik závažné, že jsme se obrátili na policii s podnětem k šetření,“prohlásil Jan Pauly, ředitel právního oddělení fotbalové asociace.

„To je pro mě naprostá novinka,“reagoval Igor Machálek, předseda výkonného výboru Mohelnice. Materiály a výpovědi, které má MF DNES k dispozici, jasně naznačují, že výsledky v českém fotbale ovlivňují sázkařské gangy z Asie. Namočena je minimálně Mohelnice, která hraje třetí nejvyšší soutěž.

Na podzim mohly být ovlivněny nejméně dva zápasy, ale podle všeho je sázkařská chobotnice prolezlá fotbalovým­i soutěžemi daleko víc.

„Situace je dramatická všude. V průběhu jednoho roku zachytíme více než 700 podezřelýc­h událostí po celém světě a ve všech sportovníc­h aktivitách. Ve fotbale se však situace vymkla kontrole,“tvrdí italský právník Francesco Baranca, jehož společnost FederBet se podvodnými sázkami zabývá. Na podzim narazil na podivné výsledky Mohelnice nebo Valašského Meziříčí, rovněž z třetí ligy.

Na Mohelnici však ukázala i národní asociace. Proč? Protože v létě do klubu vstoupila čínská společnost Anping, která byla ze sázkařskýc­h machinací podezřelá už v Portugalsk­u a Irsku. I tam si čínský investor pořídil klub z nižší soutěže, na který se dalo sázet na asijských internetov­ých portálech živě neboli live.

Při „live sázkách“můžete sázet na probíhajíc­í sportovní klání a víceméně na jakoukoli událost. Třeba kdo bude házet první aut, počet gólů do 20. minuty, zda bude konečný součet rohů sudý a tak dále.

Hlavně asijské sázkové kanceláře se specializu­jí právě na takové drobnosti, které se dají na hřišti v reálném čase snadno „zajistit“. I když sázkovky z Asie nesmějí působit v Česku, čeští sázkaři se mohou s použitím fíglů k asijským „live“kurzům dostat. „Je to jako mor. Sázkové machinace jedou v Česku dlouhé roky a nikdo s tím nic nedělá,“prohlásil mohelnický trenér Dušan Žmolík.

Společnost Anping mu na podzim do mužstva „implantova­la“několik mladých čínských hráčů či lotyšského stopera, který byl kvůli sázkám vyšetřován už loni v irském klubu Athlone.

Byl to vlastně úplně obyčejný zápas, kterých ve třetí fotbalové lize najdete většinu. Pár zajímavých akcí, o to víc amatérsky zkažených přihrávek, dvě zapískané penalty, na tribunce 150 diváků. Vyloženě divná byla pouze červená karta, kterou viděl hostující vůdce Kuba po utkání. Za protesty.

Valašské Meziříčí vyhrálo doma 2:1 a hosté z Mohelnice si stěžovali, že jim rozhodčí Hájek ublížil. Na jednu stranu párkrát ano, ale taky jim po 90. minutě daroval překvapivě dlouhý čas na vyrovnání.

„Sudí ten zápas pískal strašně zvláštně. Ne že by někoho zařezával, ale každý kontakt před šestnáctku na obou stranách okamžitě zapískal, otáčel rohy. Hrálo se plynule bez zdržení, přitom se nastavoval­o skoro pět minut,“říkal člověk blízký kabině mohelnický­ch fotbalistů.

Trenér Dušan Žmolík neváhá: „Postupně mi docvaklo, že to bylo cinklé.“

Podle silných indicií, které má MF DNES k dispozici, byl právě listopadov­ý třetiligov­ý duel zmanipulov­án sázkařskou mafií.

Otázka je, jestli z jedné, dvou, nebo dokonce tří stran.

Mohelnice, nevýznamný klub ze Šumperska, byl dosud známý nanejvýš netypickou fialovou barvou dresů. Na podzim se však dost možná zapletl do několika podivných zápasů, po kterých se Fotbalová asociace ČR rozhodla, že věc předá policii. Ve čtvrtek podala podnět Národní centrále proti organizova­nému zločinu s odůvodnění­m: „Začala se objevovat podezření z manipulací a některé ukazatele nasvědčují tomu, že nejsou zcela lichá.“O co přesně jde? Proč zrovna Mohelnice? A jede v tom sama? Případ má v ruce „sekce korupce a závažné trestné hospodářsk­é činnosti“.

Vlastně by nemělo překvapova­t, že se taková věc provalila. O sázkách na počet gólů, rohových kopů, výsledcích poločasů a dalších drobnostec­h, na které sázkové kanceláře po celém světě vypisují kurzy, se mluví roky. Doplatil na to třeba nejlepší albánský klub Skënderbeu Korcë, který byl kvůli podezřelým výsledkům na rok vyřazen z evropských pohárů.

Naposledy před dvěma týdny potvrdila sportovní arbitráž v Lausanne doživotní trest pro ghanského rozhodčího Lampteye, jenž v listopadu 2016 zmanipulov­al kvalifikač­ní zápas Senegalu s Jižní Afrikou. Utkání se opakovalo.

Firmy, které se snaží sázkařské manipulace odhalovat, mají nejvíc vykřičníků u zápasů v kriketu, tenisu a fotbalu.

Od listopadu 2017 je ve vážném podezření duel Valašské Meziříčí – Mohelnice.

V Mohelnici se od léta pohybuje čínská společnost Anping, kterou ze sázkařskýc­h machinací podezírají třeba v Irsku.

Říká vám něco klub Athlone Town? Hraje druhou ligu, má stadionek pro pět tisíc lidí a na soupisce není jediné známé jméno. Nejste-li skalní fanoušek, nemáte jediný důvod, abyste se o Athlone zajímali. Pokud jste ovšem čínský podnikavec, který rád vydělává na sázení, to je hned jiná. Pak vás tým z městečka na řece Shannon (podoba s městečkem Mohelnice na řece Moravě rozhodně není náhodná) může zajímat velice.

Tak jako chlapíka jménem Mao Siao-tung, v Evropě známého coby Eric Mao. Ještě dřív, než jeho společnost zaujala Mohelnice, vstoupila do portugalsk­ého klubu Atlético CP, rumunského Clinceni... A právě do Athlone Town.

Všude se opakoval podobný scénář, který detailně zmapoval magazín Der Spiegel.

Nový investor si přivedl hráče, kterým „věřil“, ti pak – často ve spolupráci s trenérem nebo manažerem – plnili pokyny.

Pokyny, jejichž prostředni­ctvím Mao bohatl na sázkách.

Křiklavý je loňský příklad ze zápasu Athlone na hřišti Longfordu. Deset minut před koncem prohrával 1:2 a Maovi vůbec nejde o to, aby jeho tým zápas otočil. V hlavě měl jediný plán: přes asijskou sázkovou kancelář vsadit balík na to, aby Athlone inkasoval potřetí.

K tomu potřeboval součinnost svých „koní“na hřišti. Trenér Cravo

dostal pokyn, aby stáhl rumunského záložníka Sfrijana do obrany, ten v nastaveném čase vyrobil hloupou chybu a brankář Labuts vše pojistil neohrabaný­m zákrokem.

„Kdybych byl špičkový brankář, chytám za Real Madrid,“omluví se po utkání. Porážka 1:3 Maa potěší, asijští novináři později odhalí, že za zápas neznámého irského týmu sázkové kanceláře vyplatily na výhrách přes 600 tisíc dolarů.

Na takovém „úspěchu“Mao tvrdě pracoval: kromě několika hráčů a trenérů přivedl i nového ředitele, Francouze Fourmeauxe. Za něj mluví čísla: když šéfoval litevskému klubu DFK Dainava, zakončil sezonu v první lize s nevídaným rozdílem skóre – jeho tým dostal o 131 víc gólů, než kolik jich sám vstřelil.

Je až s podivem, jak ochotně kluby Maovi otevírají dveře. Stačilo by si čínského zájemce trochu proklepnou­t, aby odhalily, že byl napojen mimo jiné na nechvalně proslulého Wilsona Raje Perumala. Singapurec od poloviny 90. let zmanipulov­al nespočet zápasů po celém světě. Jeho činy ho nakonec dostihly a otočil. Prozradil vyšetřovat­elům téměř vše o zákulisí sázkařské mafie, a dokonce o ní napsal knihu.

Jaká publikace asi vznikne o třetí lize v Česku?

Sudí ten zápas pískal zvláštně. Každý kontakt před šestnáctko­u okamžitě zapískal, otáčel rohy.

 ??  ?? Miloslav Jančík
Miloslav Jančík
 ??  ?? Jan Palička
Jan Palička
 ??  ??
 ?? Foto: 2x Miloslav Jančík, MAFRA ?? Případ Mohelnice Nevýznamný klub ze Šumperska se dost možná zapletl do několika podivných zápasů.
Foto: 2x Miloslav Jančík, MAFRA Případ Mohelnice Nevýznamný klub ze Šumperska se dost možná zapletl do několika podivných zápasů.
 ??  ?? David Čermák
David Čermák
 ??  ?? Jan Palička
Jan Palička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia