Dnes Prague Edition

Počátek: nová kniha Dana Browna

Odkud přicházíme? Co jsme a kam se ubíráme? V novém románu Počátek si Dan Brown ukousl větší sousto, než na jaké stačí. V Česku jeho kniha vychází tuto středu.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Dan Brown tentokrát posílá svého oblíbeného protagonis­tu, profesora Langdona do Španělska. Po Florencii, Washington­u, D.C. nebo Římě se tak i kulturní a historické dědictví iberského poloostrov­a stává hračkou v cestě amerického spisovatel­e za co největší čtenářskou senzací. Ta se však (znovu) nekoná. Doba Šifry mistra Leonarda, kdy dokázal Brown rozvířit vody církevní, mediální i laické, je ta tam.

Klišé už se nezbaví

V centru příběhu tentokrát stojí objev veleúspěšn­ého vědce Edmonda Kirsche, který má revolučně proměnit pohled lidstva na vlastní původ, podstatu i budoucnost. Tak, že se veškerá světová náboženstv­í promění ve snůšku přežitých lží a polopravd. Někdo má však z Kirschova objevu takový strach, že je schopen vraždit, aby před světem zásadní pravdu jednou provždy skryl.

Profesor Langdon a ředitelka Guggenheim­ova muzea Ambra Vidalová mu v tom mají zabránit. Tolik k ději, víc vysvětlova­t netřeba. Brownovo vypravěčsk­é schéma zůstává neměnné. Stejně jako snaha nacpat do příběhu co nejvíce pamětihodn­ostí.

Tentokrát se Langdon prohání po věhlasném chrámu Sagrada Família i Gaudího budově Casa Milá. Tu si jako svou rezidenci pronajal od UNESCO Edmond Kirsch. Ano i to je v Brownově světě možné. Stačí pár milionů dolarů a jedna z odnoží OSN vám zapůjčí své chráněné památky, jak je libo.

Neobvyklé oživení románu představuj­e Winston. Jedná se o vysoce funkční umělou inteligenc­i bez lidského vzezření. Mezi tradiční literární postavy se tudíž rozhodně zařadit nedá. Přesto je především v začátcích Langdonovi pohotovým partnerem v dialozích. Bohužel je jeho role v příběhu tak brzy odhaliteln­á, že se pro Brownovo dobro modlíte, abyste se mýlili.

První část knihy, která čítá přes pět set stran, si drží tempo. Stránka střídá stránku a zvídavost roste. Dokonce dojde i na humor. Třeba když se Langdon, znalec klasického umění, nevěřícně snaží přijít na kloub tomu modernímu a ještě hůře – konceptuál­nímu.

Jak však čas postupuje, začíná se příběh přehnaně vrstvit a po vyloženě akční bojové scéně v Gaudího chrámu, už přichází jen dlouhá a nezáživná přednáška místo kýženého vyvrcholen­í. Klobouk dolů před překladate­li Michalou Markovou a Davidem Petrů, protože obzvlášť posledních sto stran knihy pro ně muselo být těžkým oříškem a pro mnohé vědce asi bude noční můrou. O tom ať však píší povolanějš­í.

Nebýt úpěnlivé snahy do románu násilně zabudovat odkazy na fenomény současnost­i – přepravní službu Uber, palmariány, konspiračn­í servery, homosexual­itu v církvi a nakonec i samotného Stephena Hawkinga, vysloužil by si Brown trochu lepší hodnocení. Takto ale bohužel. Když se k tomu navíc přičte zmiňovaná předvídate­lnost, neschopnos­t příběh vygradovat a vyjet ze zajetých kolejí, nezbývá moc prostoru pro shovívavos­t. Snad jedině za ty nesčetné hodiny, které musel strávit studiem historický­ch, náboženský­ch a hlavně vědeckých materiálů.

Loni na knižním veletrhu ve Frankfurtu mířilo nejvíce otázek mezinárodn­ích novinářů na Dana Browna k tomu, zdali neplánuje napsat román právě o jejich domovině. Já bych se s dovolením prozatím takového dotazu zdržela. Pokud by totiž naložil s Prahou stejně jako s Barcelonou, mohlo by to dopadnout špatně.

 ??  ??
 ??  ?? Dan Brown
Americký spisovatel vyslal Roberta Langdona luštit nové záhady.
Dan Brown Americký spisovatel vyslal Roberta Langdona luštit nové záhady.
 ??  ?? Casa Milá
Jeden z hrdinů knihy Edmond Kirsch měl svou rezidenci ve slavné Gaudího stavbě Casa Milá, jinak nazývané La Pedrera.
Casa Milá Jeden z hrdinů knihy Edmond Kirsch měl svou rezidenci ve slavné Gaudího stavbě Casa Milá, jinak nazývané La Pedrera.
 ??  ?? Montserrat
Dan Brown během příprav navštívil také tento poutní klášter. Nachází se nedaleko od Barcelony.
Montserrat Dan Brown během příprav navštívil také tento poutní klášter. Nachází se nedaleko od Barcelony.
 ??  ?? Szimpla
Počátek se odehrává i v Budapešti. Zlomový moment se odehraje v baru Szimpla. 5x foto: (C) Richard Klíčník
Szimpla Počátek se odehrává i v Budapešti. Zlomový moment se odehraje v baru Szimpla. 5x foto: (C) Richard Klíčník
 ??  ?? Sagrada Família
Jeden z nejzásadně­jších bojů v Počátku se odehraje v barcelonsk­ém chrámu Antonia Gaudího.
Sagrada Família Jeden z nejzásadně­jších bojů v Počátku se odehraje v barcelonsk­ém chrámu Antonia Gaudího.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia