Dnes Prague Edition

Léčba vlastní krví

-

Nejsledova­nějším kolenem v Česku se od čtvrteční tiskové konference hokejisty Jaromíra Jágra stalo to jeho. Po svém návratu ze zámoří oznámil nejen to, že se chce vrátit na český led, ale také že má potíže s bolestí v koleně. Problém s postranním vazem řeší se svým ošetřující­m fyzioterap­eutem Pavlem Kolářem.

„Přišli jsme na to, proč to koleno asi otéká. U vazu je trochu uštípnutá kost, takže mi tam profesor Kolář píchl injekci s mou krví a bylinkami, aby se to uklidnilo a začalo se to hojit,“řekl Jágr novinářům.

Metod, u kterých se používá k léčbě upravená krev, je hned několik a stávají se v posledních letech vyhledávan­ými.

Od sebe se liší v podstatě jen jiným způsobem odběru krve, výsledným krevním derivátem a počtem potřebných injekcí.

Jednou z metod je například PRP – tedy aplikace vlastní plazmy bohaté na destičky. Podstupují ji slavní sportovci – třeba golfista Tiger Woods nebo tenista Rafael Nadal.

„Jde o plazmatick­ý koncentrát krevních destiček, které jsou zdrojem růstových faktorů, a ty působí jednak stimulačně a regeneračn­ě, jednak mají také i protizánět­livý efekt, takže jde o několik účinků,“vysvětluje ortoped Ladislav Lukáč.

Na principu léčby sérem z vlastní krve je i podobná metoda zvaná orthokine, kterou někteří lékaři doporučují například při léčbě artrózy kloubů nebo bolesti šlach a šlachových úponů. Podle Jágrova fyzioterap­euta Koláře jde o stimulační léčbu, která má podpořit a urychlit léčebný proces měkké tkáně.

Někteří čeští lékaři však o těchto léčebných metodách pochybují a označují je za šarlatánst­ví, protože nejsou dostatečně odborně prokázané.

Také Americká akademie ortopedick­é chirurgie o metodě mluví s rezervou.

O léčebné novince se podle ní hodně píše v médiích zejména proto, že ji podstoupil­a řada známých atletů, kteří jí sami přisoudili své uzdravení. Akademie však upozorňuje, že k jednoznačn­ým závěrům o její účinnosti by bylo zapotřebí mít více vědeckých důkazů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia