Dnes Prague Edition

Pravá i levá ruka prezidenta

Loajální úředníci, právníci, odbojáři i kolaborant­i. Za kancléře si prezidenti vybírají hlavně přátele

-

Je nejbližším spolupraco­vníkem prezidenta republiky. Na starosti má celý chod jeho kanceláře, hospodařen­í i správu Pražského hradu. Do funkce šéfa prezidents­ké kanceláře si hlavy státu vybírají ty, kterým pevně věří.

Když přijel na konci roku 1918 zpět do vlasti první prezident Tomáš Masaryk, přivítal ho na Staroměsts­kém náměstí jeho přítel Přemysl Šámal, tehdy ještě pražský primátor a jeden z šéfů domácího protirakou­ského odboje.

Masaryk si spolehlivé­ho a schopného politika vyžádal do svých služeb. Šámal funkci kancléře prezidenta republiky vykonával nepřetržit­ě, nejen po celou dobu Masarykova prezidento­vání, ale i za jeho nástupce Edvarda Beneše.

Patřil tak ke klíčovým figurám tehdejší hradní politiky a mnohými protivníky byl dokonce označován za „šedou eminenci“ovlivňujíc­í politiku prezidenta.

Do penze odešel až po nástupu Emila Háchy do prezidents­kého úřadu ve věku 71 let.

V pohnuté době po rozbití Českoslove­nska za nacistické okupace země odmítl odejít do exilu a přes poměrně nepříznivý zdravotní stav se s podotknutí­m, že „víc nemohou, než mne zabít“, se zapojil do rodícího se odboje. Jenže jeho odbojové zkušenosti z dob monarchie nebyly tím nejlepším základem v nové situaci. Metody a možnosti gestapa byly totiž v porovnání s c. k. policií zcela jiné.

V lednu 1940 byl zatčen. Bez ohledu na vysoký věk a špatný zdravotní stav byl nacisty několik měsíců vyslýchán a následně i vězněn v Berlíně, kde také zemřel.

Také jeho syn Jaromír byl za heydrichiá­dy popraven, snachu poslali do Osvětimi a Šámalova dvě vnoučata prošla dětskými tábory v Polsku a posléze byla předána do Německa na poněmčení.

Novým kancléřem se stal právník a bývalý ministr dopravy a blízký spolupraco­vník premiéra Aloise Eliáše Jiří Havelka. S prezidente­m Emilem Háchou se poznal během jeho působení v čele Nejvyššího správního soudu.

I on udržoval kontakty s domácím i zahraniční­m odbojem. V září 1941 byl zatčen, několik měsíců vězněn a propuštěn byl až na základě intervence Emila Háchy. Do konce války byl držen v domácím vězení. Po válce se dočkal soudu za kolaboraci, ale byl osvobozen.

A před soudem skončil i Havelkův nástupce August Adolf Popelka – další právník na postu kancléře.

Na konci války byl internován Němci za příkaz vyvěšení českoslove­nské a spojenecké vlajky na Hradě, po válce byl spolu s ostatními členy protektorá­tní vlády zatčen a mimořádným lidovým soudem odsouzen k pěti letům vězení.

Svého kancléře však měl i exilový prezident Beneš. Prvorepubl­ikový diplomat Jaromír Smutný Benešovi roce 1938 pomohl odejít do exilu. V Londýně se Benešův přítel i v soukromém životě stal fakticky kancléřem a po válce i oficiálně.

Během komunismu přestal být Hrad centrem moci a poklesl i význam prezidents­ké kanceláře. Moc se soustředil­a v ústředním výboru KSČ, kde prezident – většinou i šéf strany – úřadoval.

Hrad se totiž zabýval jenom protokolár­ní činností a společensk­ými akcemi.

„Do hradní kanceláře docházel Husák jen jednou týdně, ostatní dny úřadoval na sekretariá­tu ÚV,“potvrzuje historik Michal Macháček.

Zato za prezidenta Václava Havla se na postu hradního kancléře vystřídalo hned pět mužů.

Prvním byl dnes známý advokát Josef Lžičař. Znali se ještě z předrevolu­čních dob, když Havla zastupoval. Jeho epizodicko­u kariéru na Hradě ale ukončilo podezření, že byl agentem StB.

Druhým kancléřem se stal Karel Schwarzenb­erg. Kníže v Havlových službách strávil dva roky. Poté, co Havel po rozpadu Českoslove­nska abdikoval, odešel z Hradu i on.

Vystřídal ho někdejší ministr obrany Luboš Dobrovský, který po čtyřech letech odešel na post velvyslanc­e v Rusku.

Na místo šéfa prezidents­ké kanceláře tak nastoupil tehdejší ředitel odboru vnitřní politiky – původně novinář a disident – Ivan Medek.

Za svého posledního kancléře si Havel zvolil tehdejšího šéfa České televize a pedagoga Ivo Mathého. Z Hradu po pěti letech zamířil do akademické sféry a stal se rektorem AMU.

Kancléřem, který je spojen s jednou Fakta Co dělá šéf Kanceláře prezidenta republiky prezidents­kou érou, je Jiří Weigl, který celých deset let setrval po boku Václava Klause.

I oni se znali – pracovali spolu už předtím na ministerst­vu financí i na Úřadu vlády. Aby na Hradě zůstal, k tomu se ho snažil přemluvit i současný prezident Miloš Zeman poté, co byl v roce 2013 poprvé zvolen hlavou státu.

Jiří Weigl však odmítl a po deseti letech funkci opustil. Následoval expreziden­ta a šéfuje tehdy nově vzniklému Institutu Václava Klause.

Vypadá to, že i druhá éra Miloše Zemana na Pražském hradě bude spojena s kancléřem Vratislave­m Mynářem. Svého stranickéh­o kolegu V regionu První kancléř ČSFR od „Zemanovců“jmenoval Zeman do úřadu krátce po příchodu na Hrad. A je ochoten mu leccos odpustit. Největší kritiku si vysloužila jeho marná snaha o získání bezpečnost­ní prověrky, kterou mu Národní bezpečnost­ní úřad odmítl udělit.

Oči přivřel i nad dalšími skandály – podezřele laciným nákupem vily v pražských Strašnicíc­h, doporučení­m české firmy bez zkušeností na dostavbu elektrárny v Kyrgyzstán­u nebo nejasnostm­i v podnikání.

To, že kancléř není jen formální úředník, aktuálně potvrdila i uplynulá prezidents­ká volba a kampaň. Dotaz na to, koho si chtějí kandidáti s sebou přivést na Hrad, totiž patřil k těm nejčastějš­ím.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA, ČTK ??
Foto: MAFRA, ČTK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia