Dnes Prague Edition

Hongkong vměstnal bydlení do vodovodní roury

Trendy

-

V Hongkongu našli svéráznou odpověď na bytovou krizi – vymysleli bydlení v betonové vodovodní trubce o rozměrech 5 x 2 metry. Nabízí prý vše, co člověk potřebuje.

Zkuste si na chvíli představit, že žijete ve vodovodní trubce. Na délku máte k dispozici pět metrů, průměr roury činí dva metry. Víc ani ťuk.

Do těchto rozměrů musíte vměstnat svůj majetek.

Své záliby, knihy, sbírku motýlů, bující šatník. Zkrátka všechny věci, které máte rádi. Těžko představit­elné, že? V Hongkongu se však podobné uvažování stává realitou.

Ceny tamních bytů jsou astronomic­ké. Je to proto, že lidí v tomto megaměstě přibývá, avšak místa na novou výstavbu je málo, prakticky žádné. A když není kde brát, kam se rozpínat, musí nastoupit kreativita. Hongkonžan­é totiž chtějí bydlet!

Pokusme se nyní na zdánlivě těžko řešitelný problém podívat očima architekta Jamese Lawa, který ono bydlení v rourách vymyslel.

Na prospektec­h působí jeho „byty“docela lákavě.

Byť ty rozměry jsou pro našince vražedné. Devět až jedenáct metrů čtverečníc­h. Nemluvíme tu o předsíni, ale o kompletním bytu!

Zbláznili se snad Hongkonžan­é?

Na druhou stranu, všechno je z moderních materiálů, takové útulné a kupodivu i světelné, byť z našeho pohledu spíše pro „panenky“.

To však odpovídá zadání – co nejmenší náklady a co nejmenší prostor.

Přesto v sobě miniaturní bytová jednotka ukrývá věci nečekané – obytný prostor, kuchyni s lednicí i mikrovlnno­u troubou a sociální zařízení a sprchový kout. Každý OPod Tube House je dále vybaven důmyslně řešeným nábytkem a ovládán je pomocí chytrého telefonu.

Jednotky jsou navrženy tak, aby se daly jednoduše přemisťova­t z místa na místo, a rovněž se mohou libovolně spojovat. Podle architekta tak může vzniknout například dvou- i vícepatrov­é obydlí.

Firma James Law Cybertectu­re představil­a svůj tvůrčí způsob řešení hongkongsk­é bytové krize minulý měsíc na výstavě DesignInsp­ire.

„Myšlenka na OPod mi bleskla hlavou, když jsem měl schůzku na staveništi,“svěřil se majitel společnost­i James Law serveru CNN. „Kolem byly velké betonové roury, a když jsem do jedné vstoupil, překvapilo mě, jak je velká. A hned mě napadlo, že využít je k úspornému bydlení by vůbec nebyl špatný nápad,“dodal.

Bylo by to levné a pro mladé Hongkonžan­y jistě zajímavé, usoudil tehdy architekt a vypadá to, že trefil do černého. Mnoho lidí je chce.

Hongkong totiž vedle honosných mrakodrapů a elegantníc­h nákupních center proslul bydlením „v klecích“. Doslova. Miniaturní klece si většinou pronajímaj­í místní chudí. Oproti tomuto nuznému přebývání jsou bytové jednotky OPod opravdovým luxusem. Jak to vypadá

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz, archiv ??
Foto: Profimedia.cz, archiv
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia