Dnes Prague Edition

Černá smrt – mor není jen minulost, zabíjí i dnes

Zdraví

-

Také v době antibiotik nahání takzvaná černá smrt pořád strach, ačkoli už není takovou ranou jako kdysi. V 15. století si mor v Evropě vyžádal 50 milionů životů. Odhaduje se, že při třech velkých pandemiích překročila celková bilance 200 milionů mrtvých. A tato nemoc zabíjí dosud. V letech 2010 až 2015 se dle údajů Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) nakazilo 3 248 lidí a 584 z nich zemřelo.

Nejaktivně­jší ohniska choroby jsou na Madagaskar­u, v Kongu a v Peru. Potenciáln­í ohniska jsou však i jinde. Jde nepochybně o podceňován­í nemoci, u níž smrt může nastat velmi rychle. Plicní forma choroby zabíjí bez léčby do tří dnů a v případě dýmějového moru umírá 50 až 70 procent nakažených do jednoho týdne.

Před dvěma měsíci potvrdili vědci z Hongkongsk­é univerzity ve spolupráci s veterinárn­í školou Virginia-Tech ve Spojených státech zásadní roli obchodních cest při šíření moru v Evropě v letech 1347 až 1760. Jejich poznatky přinesl časopis Scientific Reports. Vědci při porovnáván­í 6 656 epidemický­ch oblastí v Evropě a severní Africe s hlavními cestami obchodní výměny v předindust­riální éře zjistili, že čím blíže obchodních cest lidé žili, tím byly epidemie častější. A naopak: čím byli od nich vzdálenějš­í, tím byly epidemie vzácnější.

Abychom pochopili, jakou hrůzu mor šířil, stačí si představit, že by polovina města Marseille (dnes asi 900 000 obyvatel) během necelých šesti měsíců zmizela z mapy. To se přihodilo v létě roku 1720. Marseille a oblast Provence sužoval mor dva roky a četná svědectví z té doby jsou strašlivá.

Úmrtnost tehdy byla obrovská. Od rána do večera mohla vymřít celá rodina. Celé ulice byly plné mrtvol a ti, kdo byli nuceni je odklízet, rovněž umírali. Choroba udeřila rychle, zabíjela náhodně a lidé se nemohli hrozbě vyhnout, protože město bylo uzavřeno. Nejhorší bylo, že lidé čelili neviditeln­ému nepříteli. Odkud přicházel? Proč se náhle objevil, smetl všechno, co mu stálo v cestě, a pak na měsíce, roky či celá desetiletí zmizel?

Tajemství bylo částečně odhaleno koncem 19. století, když francouzsk­o-švýcarský lékař a bakteriolo­g Alexandre Yersin v Hongkongu izoloval bakterii, která je původkyní dýmějového moru a která byla pojmenován­a Yersinia pestis. A identifiko­val způsob přenosu bakterie z krys na člověka: blechy žijící na krysách.

Poté trvalo až do 30. let minulého století, než byl označen další viník: lidské blechy (Pulex irritans). „Podle této hypotézy už hrály krysy Osvěta a jejich blechy jen naprosto vedlejší roli počátečníh­o původce. Stály pořád u původu choroby a byly zodpovědné za první případy moru, ale jejich úloha v epidemické­m šíření byla vyloučena,“připomenul expert na středověko­u archeologi­i Frédérique Audoin-Rouzeau.

Tuto hypotézu potvrdila studie vědců z Osloské univerzity v Norsku. Její autoři porovnával­i populaci před morovými epidemiemi a po nich z let 1348 až 1813 v devíti městech ve Francii, Itálii, Španělsku, Británii, Polsku, Rusku, Švédsku a na Maltě. Potvrdili, že sledovanou úmrtnost v sedmi případech z devíti skutečně vysvětluje přenos choroby lidskými blechami a vešmi. Alespoň v té době. Tento způsob přenosu vysvětluje šíření a přetrváván­í moru v Evropě v době druhé vlny pandemie, ale v současných epidemiích je naopak dávána přednost úloze krysích blech. (Le Figaro, ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia