Dnes Prague Edition

Tequila zdražuje. Je o ni takový zájem, že agáve nestíhá dozrát

-

Mexický národní nápoj tequila zažívá v posledních letech obrovský boom. Poptávka po této pálence roste tak rychle, že surovina pro její výrobu nestačí dozrávat. Trvá totiž zhruba sedm let, než modrá agáve, z níž se tequila vyrábí, doroste do správné kvality.

V posledních dvou letech podle španělskéh­o deníku El País vzrostla cena mexické tequily asi šestinásob­ně. Důvodem je kromě stoupající poptávky právě nedostatek zralých agáve. Tequila se dá vyrábět také z mladších rostlin, ale získá se z nich menší množství alkoholu.

Osm z deseti lahví mexické tequily šlo loni na export. Do ciziny bylo vyvezeno 213 milionů litrů této pálenky, z toho asi 80 procent do Spojených států. Američané jsou po Mexičanech největšími konzumenty tequily. Zatímco v Mexiku připadá v roční spotřebě na obyvatele asi litr nápoje, v USA je to necelý půllitr na osobu.

V poslední době se pěstitelé modré agáve potýkají také s častými krádežemi na svých farmách. Ve státě Jalisco, který je historický­m domovem této rostliny, proto koncem loňského roku zvýšili tresty za její krádeže na pět až patnáct let vězení. O popularitě tequily svědčí mimo jiné to, že se těší pozornosti i některých celebrit. Svou značku této pálenky si nechal vyrábět v mexickém Jalisku například americký herec George Clooney, který ji loni prodal. Vlastní značku tequily má od roku 2009 americký zpěvák Justin Timberlake. O účincích modré agáve věděli už staří Aztékové, kteří z ní začali dělat nápoj pulque. Ten se vyrábí kvašením šťávy z agáve a dodnes je národním nápojem Mexičanů. Destilovat tequilu začali až Španělé v 16. století u obce Tequila. První velkovýrob­ou proslul don Pedro Sánchez de Tagle, markýz z Altamiry, který je označován za „otce tequily“. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia