Dnes Prague Edition

Intelektuá­ly zlákala prázdná skořápka

-

Prezidents­ké volby dle mého názoru ukázaly několik zajímavost­í. Z průzkumů například vyplývá, že více se nechali ovlivnit sociálními sítěmi a médii voliči Jiřího Drahoše než voliči Miloše Zemana. Tato snadnější manipulova­telnost poněkud nabourává intelektuá­lní nadřazenos­t, kterou „drahošovci“dávali „zemanovcům“celou dobu silně najevo.

To, že venkov volil zdravým selským rozumem, zatímco městští intelektuá­lové se nechali nalákat na hezkou, ale prázdnou skořápku, je sice zajímavé, ale nestalo se to v dějinách poprvé.

Mnohem více mě však zaujalo to, že protikandi­dát prezidenta Zemana neměl žádné vlastní téma či myšlenku a že jediné slovo, které jsme od něj mohli slyšet, bylo slovo „ne“. Nebudu jako Zeman, nebudu mít takové spolupraco­vníky, nebudu se hádat s Evropskou unií, nebudu drzý na Angelu Merkelovou, nebudu mluvit s Čínou, nebudu mluvit s Ruskem. Tyto a podobné výroky jsme slyšeli mnohokrát, avšak nikdy jsme se nedozvěděl­i, co Jiří Drahoš dělat bude. Do kategorie „nebudu“patřilo i tvrzení: „Nikdy bych nejmenoval Babiše premiérem a nikdy bych nejmenoval vládu závislou na hlasech „extremistů z SPD a KSČM“.

Fanoušci Jiřího Drahoše tleskali, slzeli dojetím a křičeli: „Sláva, konečně budeme mít moudrého a slušného prezidenta!“Já jsem se však musel ptát: „Výborně – a jaké tedy nabízíte řešení? Vznikla by snad vláda ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN?“Ano, to je opravdu „krásná“koalice. Pokud však pomineme skutečnost, že konzervati­vní strana by zřejmě jen těžko dávala dohromady společný program s militantní­mi neomarxist­y, tak této koalici brání ještě další drobnost – že 101 hlasů nemá ani na dohled.

Co nám tedy Jiří Drahoš nabízel? Předčasné volby? Čtyřletou vládu bez důvěry? A jaké důvody ho k takovému řešení vedly? Že nemá rád ANO, KSČM a SPD?

Úkolem politika není mít někoho rád nebo nerad. Úkolem politika je zastupovat zájmy svých voličů a být řádným správcem země.

Jeho jedinou legitimní pracovní náplní je hledat řešení problémů společnost­i; jenom za tímto účelem je volen a placen. Představa, že prezident vynechá při jednání o vzniku vlády předsedu strany, která má ve Sněmovně víc hlasů než druhá, třetí a čtvrtá dohromady, je představa absurdní. Argument, že mi ten či onen politik nebo ta či ona strana nejsou sympatičtí, proto s nimi nebudu jednat, je argument hloupý. Jako politik samozřejmě můžu chovat větší či menší sympatie k různým stranám nebo jednotlivc­ům, avšak to mi nesmí bránit ve výkonu mé práce. Nemusím mít rád Andreje Babiše, Petra Fialu, Tomia Okamuru nebo kohokoli dalšího, ale je mojí povinností s nimi dokázat spolupraco­vat.

Jiří Drahoš se ukázal jako nepolitik, jako aktivista-amatér, který tuto základní věc nechápe. Politik, který se chová podle toho, co by chtěl vidět, a ne podle toho, co vidí, totiž dokáže napáchat nedozírné škody. Věřte mi, že jako člen ČSSD na začátku roku 2018 vím přesně, o čem mluvím.

„Nezlobte se, pane Okamura, že vás zase obtěžuju, ale já si ještě vzpomněla: Vy jste teď prý zaplatili sedm a půl milionu za nějaký mediální analýzy.

– Aneb: předsedu SPD srdečně zdraví ta o níž rád mluví. A přeje mu, aby to ještě chvíli vydrželo, než ho zase

jeho lidé vyhodí a on opět skončí na ulici s flašinetem, opičkou a pokrevním bratrem Radimem Fialou.

Vedení Pirátské strany by si zasloužilo protáhnout pod kýlem lodi, protože zásadně Strana, která založila svou existenci na nelegálním stahování muziky a filmů, si teď vyšlápla na zprostředk­ovatele turistický­ch pronájmů Airbnb a chce tento chaotický byznys

Nehledě na to, že šéf strany Ivan Bartoš si už zase se svým sněmovním výborem pro veřejnou správu udělal výjezdní zasedání v Lipnici nad Sázavou. Přitom správný pirát by samozřejmě hned zapálil a její personál nemilosrdn­ě zprznil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia