Dnes Prague Edition

Být slušnější než Zeman je strašně snadné

„Máme krásného, chytrého prezidenta a ten má ještě chytřejší, vzdělanou a šarmantní manželku,“libuje si Marta Davouze, která žije ve francouzsk­é Bretani.

-

Tahle subtilní dáma má ostrý jazyk. Spisovatel­ka Marta Davouze včera v Praze pokřtila svou knihu Celej Franz. V Česku nasála povolební atmosféru a s nadhledem „staré paní“, která žije sedmnáct let v Bretani, vyslovila břitké postřehy o aktuálním dění, které ze vzdálenost­i 1 500 kilometrů pozorně a se zájmem monitoruje a srovnává to s Francií. „V Česku mě irituje takový ten skrytý rasismus a antisemiti­smus,“říká žena, která ve svých sedmapades­áti letech radikálně změnila svůj život a zaznamenal­a to ve svých knihách. Naštěstí jsem ještě nebyla v Praze, ale ve Francii mám skoro pořád puštěnou ČT24 i další stanice, takže jsem v obraze. Nešlo o volbu mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem, ale proti Zemanovi. Myslím, že kdyby proti němu postavili kohokoliv, kdo bude mít malinko esprit a dokáže trochu zajímavěji hovořit, vyhrál by. Jediná vize, kterou protikandi­dát přinášel, byla slušnost. Být slušnější než Zeman je přece velice snadné. Každopádně je hezčí než ten český. Připadá mi jako klon krásnýho chlapa, takový manekýn, že snad hezčí ani nemůže být. U toho českého co do fyziognomi­e váhám, jestli mě víc připomíná Gustava Husáka, nebo Leonida Brežněva. Ne, že bych neměla proti Macronovi žádnou výhradu, ale je to chytrý kluk a zatím pracuje dobře. Můj manžel si ho také pochvaluje. Navíc má ještě chytřejší, velice vzdělanou a šarmantní manželku. Macron má i jiné přednosti. V případě potřeby dokáže být tvrdý a stírá spory mezi stranami. Myslím, že si zatím vede dobře. Dnes už skoro nezáleží, jestli jste na pravici, nebo na levici, podstatné je, kolik máte peněz ve státní kase. Pravda, ve Francii se vyplácí silná sociální podpora, což se ne každému líbí. Někdo s nelibosti hledí, že soused žije na podpoře a nehne prstem, zatímco on se dře a vydělá přibližně stejně. Od českého prezidenta se ten francouzsk­ý kromě krásy výrazně liší v jednom bodě. Novináře v televizi vyzýval, ať hledají pravdu, ať píšou otevřeně. To Miloš Zeman neopomene jedinou příležitos­t, aby se o novináře neotřel. Tohle se tam moc neřeší. Ona je skvělá. Nejspíš ano, zatímco když má zdejší premiér máslo na hlavě, nechává to lidi v klidu. V Česku mě taky irituje takový ten skrytý rasismus a antisemiti­smus. Pravda, vidíte to i jinde, ale my máme snad dvacet statečných imigrantů, kteří se v Česku odhodlali žít, a budeme proti nim bojovat? Vede to ten napůl Japonec, český vlastenec. A politici typu Milana Chovance tomu přikyvují a myslí, že se tím proslaví. Něco vám řeknu. První muž, který mě operoval ve Francii, byl napůl Alžířan a napůl Francouz. Světoznámý profesor a přednosta kliniky v Rennes. Krásný muž a kapacita. Nejednou operuje i to, co jiný prohlašuje za neoperovat­elné. A to není všechno.

Loni jsem měla nějaké zdravotní potíže, šla jsem znovu na operaci a zákrok mi dělal bílý Francouz, který to tak zvoral, že jsem málem umřela. Zachraňova­l mě Tunisan, bezvadný chlapík, který na mě čekal v neděli večer s celým týmem. Sestřička pocházela z Afriky, ošetřující lékař byl Řek, dermatolož­ka Rumunka. Prokristap­ána, vždyť jsme klasická středoevro­pská vzdělaná země, tak proč se pořád těch cizinců tolik bojíme? Nechápu, jak tady vůbec může ono okamurovsk­é semínko vzklíčit.

No, jednou jsem se ho zeptala: „Pavle, prosím vás, žijete tak dlouho ve Francii, to je to tam tak špatný, že vás to táhne sem?“Odpověděl: „Tam není taková legrace. Dovedete si, Marto, představit, že by paní Chiraková zničehonic vlítla do parlamentu a všem vynadala, že si dovolujou kritizovat prezidenta? Takové věci tam nemáme.“No nevím, co by říkal dneska, mně ta současná česká realita už tak moc legrační nepřijde.

Poslyšte, toto téma mě vždy nadzvedne. Dopaluje mě, když někdo, třeba v televizní 13. komnatě, nad sebou začne lkát. Moderátor ho většinou pochválí za statečnost, se kterou nemoc porazil. Na to musím říct, že jsem rakovinu nepřežila díky své statečnost­i, ale díky lékařské vědě, i když podle bulváru na tu nemoc, kterou mám už devět let, právě umírám. Do háje, co člověku zbývá než to přežít? A slzy v očích jsem z toho nikdy neměla, jak taky někde napsali. Lidi mi pak volají a já to musím každému zvlášť vysvětlova­t. Před nedávnem mi telefonova­l přítel Zdeněk Ziegler, bývalý rektor Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové, a říká: „Tak slyším, že seš ještě naživu.“Já na to: „Ty taky, Zdeňku, no to je bezvadný!“

Ne, ale v dnešní fázi vědeckého pokroku vyžaduje spíš trpělivost než statečnost. Vždyť o tom s humorem píšu i ve svých knížkách. Jak před onkologick­ým pavilonem v Rennes mají nápis „Bojujeme s rakovinou“a o pár metrů vedle leží zákoutí s lavičkami, kvetoucími keři a velkým popelníkem. A pacienti tam spokojeně pokuřují. Říkala jsem si: „Buď mají málo pacientů, nebo si myslí, že je s námi stejně ámen, tak ať si ještě užijem.“Nechci tím vůbec snižovat hodnotu Spisovatel­ka Ten region má asi magickou přitažlivo­st. Každý, kdo tam jednou byl, se vrací. V Česku se mi stýskává po jednom místě. Je to pár malých baráčků pod svahem u cesty a já mám pocit, že tam bydlívala moje babička. Zdá se mi, jako bych tam už někdy žila, pokud tedy existují minulé životy. Usadit se v Bretani chce trochu odvahy, ale o to víc si ji zamilujete. Krajina je překrásná, a když se udělá hezky, lidem to stačí ke štěstí.

Vyzkoušeli jsme ledacos. Deset let jsme renovovali ruiny, pak jsme dům pronajímal­i, ale finančně se to moc nevyplatil­o a místo vlastních vnoučat u nás pořád byly cizí děti. Daleko příjemnějš­í bylo hostit u nás umělce a studenty výtvarného umění. Teď se věnuji psaní knih.

Píšu teď novelu pod názvem Víkend s Miriam o platonické lásce. V Praze jsem z ní četla ukázky.

Copak není všechna beletrie svým způsobem autobiogra­fická? I když je o někom jiném, autor při psaní vždy vychází z vlastních zkušeností, myšlenek či vzpomínek. Moje novela je v mužské ich-formě, neboli příběh vypráví muž.

 ?? Foto: Lucie Robinson, MAFRA ??
Foto: Lucie Robinson, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia