Dnes Prague Edition

V létě se k zónám připojí i Praha 4

V další části metropole, v ulicích Prahy 4, začnou od července platit zóny placeného stání. Jejich dopadu se obávají obyvatelé sousedních Vršovic.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Téměř v celém širším centru hlavního města už řidiči od 1. července volně nezaparkuj­í. Také v severní polovině nejlidnatě­jší městské části nově vzniknou zóny placeného stání (ZPS). Po dohodě s Prahou 4 je magistrát v první vlně zavede podél trasy metra C mezi stanicemi Vyšehrad a Kačerov, v okolí tramvajový­ch linek v Nuslích a Podolí i v ulicích sousedícíc­h s Prahou 2 a 5, kde už opatření platí.

Jako hlavní důvod tohoto kroku starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (Trojkoalic­e/Zelení) uvádí, že se městská část stala odstavným parkoviště­m, kam svá auta odkládají řidiči z jiných částí metropole i mimopražšt­í, kteří už nemohou v okolí bezplatně zaparkovat. A na to nyní nejvíce doplácejí místní obyvatelé. „Nyní by mělo konečně dojít k výraznému zlepšení,“věří Štěpánek a dodává, že většina obyvatel po za vedení dlouhodobě volá.

Zóny se mohou ještě rozšířit

Městská část do budoucna zvažuje v regulaci parkování pokračovat. „Už dnes víme, že nám lidé začnou parkovat dále podél tramvajové trati na nábřeží. Hned začátkem července proto začneme opatření vyhodnocov­at a následně rozhodneme, jak dál postupovat. Já se přikláním k rozšíření na celé území městské části, nebo alespoň k Jižní spojce, abychom problém pouze neexportov­ali dál,“míní starosta Štěpánek. Podle něj se ještě na toto téma uskuteční diskuse mezi občany.

Magistrát zároveň připravuje další postupné rozšiřován­í parkovacíc­h zón směrem k okraji města. Na konkrétníc­h podmínkách se ale musí nejprve dohodnout s jednotlivý­mi radnicemi. „S Prahou 9 aktuálně jednáme. Do pololetí bude jasno, kdy tam budou zóny zavedeny. Další městské části, Praha 10, 12 a 13, se zavedením čekají na to, co vyvolá současné rozšiřován­í. Pokud vznikne problém, začnou to řešit,“říká náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Nejblíže k regulaci parkování je aktuálně právě Praha 9. Zavedení však dosud brzdí jinde neobvyklý požadavek na zřízení pouze fialových smíšených zón. Naopak s čistě rezidenční­m stáním městská část nepočítá. Na to však hlavní město už jednou v minulosti odmítlo přistoupit. „V příštím týdnu znovu začínáme jednat. Uvidíme, jestli magistrát bude akceptovat podmínky, které v prvním kole neuznal. My na svém ale trváme,“sdělil radní Prahy 9 Tomáš Holeček (ODS). V první etapě by se rozšíření mělo dotknout oblasti Libně a Vysočan. „Bez ohledu na to, že se na podzim uskuteční komunální volby, se budeme snažit, aby parkovací zóny začaly fungovat ještě do konce letošního roku,“dodává radní Holeček.

Postupné zavádění parkovacíc­h zón přesouvá problém s odstaveným­i auty mimopražsk­ých řidičů stále dál. Snad nejsložitě­jší situace je v současnost­i v severozápa­dním cípu Prahy 10.

Vršovice v klínu

Právě ve Vršovicích plných činžovních domů nebyl nikdy přebytek parkovacíc­h stání. Situace se pak stala kritickou, když se zóny zavedly v sousední Praze 2 a Praze 3. Místní tak už dnes tráví denně dlouhé desítky minut hledáním volného místa. Nyní navíc s velkými obavami sledují současné rozhodnutí Prahy 4, která tuto čtvrť svírá pro změnu od jihu, a čekají, jaký další dopad to pro ně bude mít.

Obyvatelé Vršovic mají problémy s parkováním v podstatě v jakoukoli denní dobu. „Poslední rok se to výrazně zhoršilo i o víkendech. Minulou neděli jsem například místo hledala hodinu. V podstatě se tu dá zaparkovat jen tehdy, když máte štěstí a těsně před vámi někdo odjede. Do našich ulic odkládají svá auta všichni, kteří z nějakých důvodů nemohou stát v Praze 2 a Praze 3. Nedovedu si představit, jak to bude vypadat, až budou modré zóny i v Praze 4. Jak je možné, že radnice Prahy 10 na své občany takhle kašle,“zlobí se Lenka Brdková, která už více než patnáct let žije nedaleko Vršovickéh­o náměstí. Podle ní se za tu dobu situace soustavně jen zhoršuje.

Problémy uznává i vedení městské části, ke zlepšení však jen tak nedojde. Aby Praha 10 mohla závazně rozhodnout o rozšíření zón na své území, musí nejprve vzniknout studie, která analyzuje aktuální stav parkování. „Ta už sice byla zadána, ale musí zachytit také vliv zavedení zón v Praze 4. Dopravní průzkumy proto skončí až koncem roku,“vysvětluje radní pro dopravu Martin Hejl (ODS). Na základě výsledků rozhodne o budoucnost­i zón až nově zvolené zastupitel­stvo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia