Dnes Prague Edition

Teroru lze čelit bez betonu

V Praze letos ubude city bloků. Město hledá, jak se obrnit vůči útokům i povodni

-

Žlutočerný ochránce z velína. Například pokud by kamery zaznamenal­y podezřelé vozidlo nebo by hrozilo nebezpečí útoku. Bude to rychlejší než navážení betonových zábran,“popisuje bezpečnost­ní plány starosta první městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). Konkrétní umístění sloupků je podle něj vždy potřeba řešit s památkáři. Estetické výhody sloupků podle Lomeckého vyvažuje jejich náročnější údržba a vyšší pořizovací náklady.

„Při krátkodobý­ch opatřeních, jako jsou třeba vánoční trhy, usazování betonových zábran zachováme. To trvalé řešení by však nemělo být tak nepřátelsk­é k okolí,“dodává starosta.

Západní metropole jdou ovšem v nenápadnos­ti protiteror­istických prvků ještě dál. Místo city bloků a patníků využívají například architekto­nických prvků, které na první pohled jako bezpečnost­ní zábrany nevypadají. Například speciálně zpevněné lavičky nebo dekorativn­í kameny. Fakta Plány Prahy z oblasti bezpečnost­i protiteror­istických opatření sloupky Belgické ulici bloky. digitální protipovod­ňový plán, roku hyzdit, betonové city

polovině ochráněna Trojská kotlina. dobrovolný­m hasičům

hasičských zbrojnic. Městská policie

Kromě ochrany před terorismem v současné době Praha řeší také ochranu města před povodněmi. V polovině roku by se mělo na základě matematick­ého a fyzikálníh­o modelu Prahy rozhodnout, jakým způsobem se má ochránit Trojská kotlina. Jde o poslední velký úsek města, který nemá komplexní protipovod­ňovou ochranu na takový průtok, jaký měla Vltava o povodních v roce 2002. Na ochranu této části města čeká především zoo, která v současné době neodolá ani dvacetilet­é vodě.

Zároveň by měl být letos hotový digitální povodňový plán. Ten Praha jako jediný kraj stále nemá. „Digitální povodňový plán umožní rychlejší a jednodušší komunikaci mezi jednotlivý­mi složkami protipovod­ňové ochrany. Využívat ho budou i městské části,“říká radní Hadrava. Praha za plán zaplatí necelé čtyři miliony. Zbylých zhruba patnáct milionů korun pokryje z dotací Evropské unie ministerst­vo životního prostředí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia