Dnes Prague Edition

Libeňský most: pryč s ním i s projektem nového

-

Jedinou jistotu ohledně Libeňského mostu je, že je v hrozném stavu. Ideální řešení se však ztrácí v líté bitvě mezi dvěma tábory. Jeden volá po náročné rekonstruk­ci mostu, neboť objekt nese unikátní kubistické prvky, jakými se jiný most pyšnit nemůže. Druhý tábor žádá demolici a stavbu nového mostu. A jakmile se o mostu objeví nová informace, každá strana si v ní najde argumenty pro to své řešení.

Nejlepší by bylo nechat Libeňský most zbourat. Asi je možná rekonstruk­ce, jenže vyjde na tolik co nový most. Bude stát přes půl miliardy korun a nepřinese záruky, že za třicet let nebude nutné stavbu stejně zbourat.

Ať město zároveň zahodí i současný projekt na novou stavbu, která svými rozměry i podobou připomíná spíše dálniční most než spojení břehů vhodné pro stověžatou Prahu. Projekt by se stejně nejspíš musel kvůli havarijním­u stavu mostu upravit – nový most měl totiž vyrůst na pilířích toho starého – a bylo by nutné znovu shánět potřebná povolení.

Město by mělo na nový most, který spojí Libeň s Holešovice­mi, vyhlásit architekto­nickou soutěž. Ano, otevření nového mostu to posune o další dva roky, asi na deset let, ale břehy mezitím může spojit dočasný „rámusák“. A pokud Praha stále sází na svou krásu, má si ji držet i mimo centrum. Vydržet pár let nepohodlí bude lepší než mít sto let v širším centru na očích betonovou obludu. PRAHA Kolem budovy Lauderovýc­h škol v Belgické ulici, které zřizuje pražská Židovská obec, stály ještě do předloňské­ho roku žlutočerné betonové city bloky. Škola je tam nechala instalovat kvůli bezpečnost­i svých žáků, z nichž velkou část tvoří Židé.

Spolu s rekonstruk­cí Belgické ulice v roce 2016 nevzhledné betonové zábrany zmizely a vchod školy nyní chrání asi dvě desítky protiteror­istických sloupků, které už v ulici nepůsobí tak nepatřičně. Navíc jsou díky ukotvení více než metr pod zemí mnohem odolnější proti případnému útoku vozidlem než volně položené betonové bloky.

Podobnou cestou se chce vydat i pražský magistrát. Ten totiž v poslední době čelí kritice za to, že žlutočerný beton proti teroristům útočícím v automobile­ch hyzdí historické centrum Prahy, na což například v případě Staroměsts­kého náměstí upozorňova­li i památkáři. A navíc podle odborníků na ochranu takzvaných měkkých cílů nesplňuje stávající forma ochrany Prahy před teroristy ani základní bezpečnost­ní normy. Například tím, že mezery mezi prvky jsou příliš velké a betonové bloky rozjetá dodávka snadno odstrčí.

„Pracujeme na tom, aby zábrany proti vjezdu vozidel vypadaly lépe a aby zapadaly do rázu centra Prahy,“říká magistrátn­í radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). Podle něj se nyní ve spolupráci s policií a Prahou 1 hledá nejvhodněj­ší řešení, jak chránit centrum. V úvahu přitom připadají právě zmiňované pevné nebo vyjížděcí protiteror­istické sloupky.

Ty ostatně vyzdvihují také experti na bezpečnost. „Bezpečnost­ní zábrany tohoto typu jsou účinnou obranou na některé útoky s nejhorším dopadem. Jde zejména o nájezd vozidla s výbušninou nebo nájezd vozidla do lidí,“uvedl před časem pro MF DNES bezpečnost­ní analytik Petr Kratochvíl ze společnost­i Soft Targets Protection Institute.

Podle něj je však klíčové, aby sloupky dokázaly zadržet minimálně sedmitunov­é vozidlo jedoucí padesátiki­lometrovou rychlostí. „Dále je nezbytné, aby byly umístěny důsledně u sebe po celém obvodu tak, aby je nešlo objet například po širokém chodníku,“dodal Kratochvíl.

S instalací na první pohled méně nápadných sloupků souhlasí také radnice Prahy 1. Ta ostatně do konce letošního roku „obrní“pomocí sloupků okolí Španělské synagogy nebo Maiselovu ulici. Od magistrátu na to dostala městská část loni na podzim dotaci ve výši bezmála osmdesáti milionů korun.

„Postupně by měl systém pevných i vyjíždějíc­ích sloupků umožnit některé části Prahy 1 uzavřít operativně

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia