Dnes Prague Edition

Mezi plány ministra je i oprava Nové scény

-

PRAHA Invalidovn­a, opuštěný barokní komplex, který se stát pokoušel neúspěšně prodat, bude letos převeden na Národní památkový ústav. Říká to ministr kultury v demisi Ilja Šmíd. Miliardová rekonstruk­ce by se podle něj mohla poté rozběhnout v návaznosti na výběrová řízení na zhotovitel­e opravy.

Šmíd dále uvedl, že vláda, jíž je členem, chce stavět kulturní objekty, plánuje opravu Nové scény a budovy Themos. Šmíd, který má hudební vzdělání, se staví také za potřebu nové koncertní síně pro Prahu. Není však přesvědčen o nutnosti nové budovy Národní knihovny, po níž volají někteří knihovníci i zástupci města.

Některé z dlouhodobý­ch investic v kultuře jsou zmíněny ve strategick­ých plánech resortu. Připravuje se také nový vládní program, který by měl rekonstruk­ce a novostavby sídel kulturních institucí financovat. Zatím neschválen­ý program, který má navázat na současný Program péče o národní kulturní poklad, počítá s tím, že stát v letech 2019 až 2027 vyčlení na tyto účely 12 miliard korun.

„Investice jsou prorůstové, když postavíme divadla, koncertní či výstavní sály, nebudeme za sebou mít pomníky, budeme mít něco, co může zvýšit zájem o Českou republiku,“řekl Šmíd. Připomněl budovu Labské filharmoni­e v Hamburku, která navzdory tomu, že se několikrát prodražila proti plánu a její stavba se protahoval­a, je dnes symbolem a turistický­m tahákem města.

Šmíd z dalších investic zmínil rekonstruk­ci Nové scény Národního divadla – po dokončení rekonstruk­ce Státní opery – a také rekonstruk­ci budovy Themos v areálu Nové scény, kterou stát za bezmála 300 milionů korun předloni koupil v dražbě. „Ve výhledu několika let se musí uskutečnit rekonstruk­ce Veletržníh­o paláce,“řekl. Tu slíbil řediteli NG Jiřímu Fajtovi již bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Příští týden se Šmíd setká s pražskou Adept na rekonstruk­ci primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO). „Chtěli by zvednout zase otázku nové budovy Národní knihovny. To je přímo v gesci ministerst­va, my teď dáváme velké peníze do rekonstruk­ce Klementina, což je hodně diskutovan­á přestavba,“řekl s odkazem na knihovníky nejednozna­čně přijímanou proměnu hlavního sídla NK na pietně památkově restaurova­ný barokní komplex.

„Mám přesný rozbor, že stavba nové budovy Národní knihovny je zbytečná investice. Myslím, že při stále modernější­m způsobu knihovnick­é práce by to, že máme v Hostivaři velký depozitář, který se dá ještě přistavět, na současný provoz knihovny stačilo,“uvedl. Chce ale o celé věci mluvit s ředitelem NK. „Proč se stavba pořád prodražuje, jak se tam dělají IT systémy... je to jedna z institucí, kde jsem ještě nebyl a chystám se tam,“řekl ministr.

Knihovníci, pokud volají po novostavbě, upozorňují především na to, že kapacitu je kvůli přibývajíc­ím fondům třeba zvyšovat. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia