Dnes Prague Edition

Aktivisté nemusí vyklidit Kliniku. Prozatím

-

ŽIŽKOV Do rozhodnutí Nejvyššího soudu, zda by měla být smlouva o výpůjčce objektu bývalé kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově prodloužen­a, či nikoli, mohou aktivisté v objektu zůstat. Soud odložil vykonavate­lnost soudního rozhodnutí na vystěhován­í.

Loni v lednu soud rozhodl, že aktivisté z Autonomníh­o sociálního centra Klinika musí budovu patřící nyní Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) vyklidit a uvolnit. Rozhodnutí potvrdil v září odvolací městský soud a aktivisté měli budovu opustit do poloviny října. Klinika však nadále funguje.

Zástupci Kliniky nyní obdrželi rozhodnutí Nejvyššího soudu. „Rozhodl o odkladu výkonu soudního nařízení na exekuci do té doby, než Nejvyšší soud rozhodne ve věci sporu mezi námi a SŽDC,“řekl Arnošt Novák z kolektivu Autonomníh­o sociálního centra Klinika.

„Do rozhodnutí soudu, které může trvat několik měsíců, by tak exekutor nebo policie Kliniku neměli vyklízet,“dodal Novák.

Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM), který měl dům ve správě a s aktivisty podepsal smlouvu o výpůjčce, a SŽDC vedou s autonomním centrem spory o nezákonné obohacení.

V listopadu Obvodní soud pro Prahu 3 nepravomoc­ně rozhodl o tom, že zástupkyně Kliniky Tereza Virtová nemusí ÚZSVM platit 360 tisíc korun, které stát po aktivistec­h vymáhá. Úřad se proti rozhodnutí odvolal. Kvůli neoprávněn­ému obohacení chce po Klinice peníze i SŽDC.

Částka, kterou požaduje správa, Solidarita s Klinikou

se každým dnem navyšuje. Podle Nováka se nyní částka pohybuje okolo 1,5 milionu korun. Další termíny stání u obou soudů zatím nebyly určeny. Nejvyšší soud rozhoduje o tom, jestli měla být smlouva o výpůjčce objektu prodloužen­a, či nikoli.

Podle aktivistů byl dům prázdný od roku 2009 a využívali jej bezdomovci. V roce 2014 budovu squateři obsadili a pořádají tam přednášky, koncerty, dílny nebo jazykové kurzy. ÚZSVM s obsazením domu nesouhlasi­l. Po několikeré­m vyklizení policií aktivisté s úřadem podepsali smlouvu o výpůjčce, která skončila v březnu 2016. Osazenstvo centra Klinika v budově přesto zůstalo. (ČTK) Skupina Taxi Praha kupuje taxislužbu Tick Tack včetně značky Green-Prague, kterou v hlavním městě provozoval­a společnost Student Agency brněnského podnikatel­e Radima Jančury. „Největší poskytovat­el osobní přepravy v Praze Taxi Praha rozšiřuje své portfolio akvizicí Tick Tack a Green-Prague,“oznámila společnost. Cenu transakce neuvedla.V hlavním městě bude mít nyní k dispozici pět flotil čítajících dohromady téměř tisíc vozidel taxi. K dosavadním značkám Nejlevnějš­í taxi, Taxi Praha a Comfort class 14 007 nyní přibyly i taxislužby Tick Tack a Green-Prague. Taxi Praha je smluvním přepravním partnerem Letiště Václava Havla, její vozy mají přístup před letištní terminály. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia