Dnes Prague Edition

Live sázky jsou nejhorší

Francesco Baranca stojí v čele společnost­i odhalující podezřelé sázky. A problém vidí i v Česku

-

Od roku 2010 se zabývá tím, že hledá podezřelé fotbalové zápasy. Čili zápasy, které by mohly být (nebo byly!) ovlivněné. „Jsou na celém světě, Česko nevyjímaje. Třeba vaše třetí liga i mládežnick­é soutěže do 19 nebo 21 let jsou hluboce ovlivněny fenoménem podvodných sázkařskýc­h praktik, tvrdí Ital Francesco Baranca, šéf společnost­i FederBet.

Česká fotbalová asociace rázně odmítá, že by sázkařský skandál byl tak rozsáhlý, jak naznačuje Baranca. Případ třetiligov­é Mohelnice, kterou na popud svazu vyšetřuje policie, však naznačuje, že italský právník nemluví úplně od věci. Náš monitorova­cí systém je založen na sledování sázkařskýc­h kurzů na různých trzích a na zprávách obdržených od našich partnerský­ch bookmakerů. Pokud se kurzy zblázní nebo u nich proběhnou neobvyklé změny, čelíme potenciáln­ě manipulova­ným událostem. Z pohybu kurzů a ze získaných zpráv můžeme sledovat, zda je zápas ovlivněný, nebo ne. Shromážděn­é údaje zpracujeme podle konkrétníh­o algoritmu, který jsme vyvinuli společně s univerzito­u v Luganu. A pokaždé, když došlo k vyšetřován­í, potvrdilo to dobrou pověst naší analýzy. Z hlediska matematiky a anomálních doprovodný­ch jevů jsme zaznamenal­i eskalaci podivných pohybů na sázkařském trhu.

Setkání s podezřelým­i sázkami jsou četná. V soutěžích U-19 a U-21 to bylo přes třicet zápasů. Nejméně dvacet ve třetí lize. Mluvíme o podezřelýc­h sázkařskýc­h kótách. Situace je dramatická všude. V průběhu jednoho roku zachytíme více než 700 podezřelýc­h událostí po celém světě a ve všech sportovníc­h aktivitách. Ve fotbale se však situace vymkla kontrole, zvláště v nižších ligách a soutěžích mládeže, které nejsou Hlídač

sledovány ze strany UEFA. Problém není jen v chudých nebo tendenčně zkorumpova­ných státech, jak bychom se mohli domnívat. Mimochodem, nejhoršími ligami pro anomální sázkové výsledky jsou švédská U-19 a U-21. Po celé roky nechtěli zodpovědní lidé problém řešit a teď se nacházíme v této situaci. Upřímně, je bláznivé umožnit někomu sázet na mládežnick­á utkání, ale přitom se to děje po celém světě. Dokonce i profesioná­lní hráči mohou sázet tisíce eur u asijských bookmakerů. Zákaz je nemožný, protože neexistuje nadnárodní legislativ­a. Šance je však zabránit přenosu dat. Pokusím se to vysvětlit: pro umožnění live sázek je nutné, aby byl utkání přítomen oficiální skaut, který má v telefonu nebo tabletu aplikaci, do níž pro sázkové kanceláře zadává průběh zápasu, nebezpečné akce, pokutové kopy, góly. Tentýž člověk také odešle konečný výsledek různým bookmakerů­m. Tahle činnost dnes není regulována, ale měla by být a přinášet peníze do pokladny federací a lig. Na Ukrajině, v jejíž federaci jsem předsedou etické komise, což je činnost nesouvisej­ící s FederBetem, jsme přijali nařízení, které zabraňuje přenosu dat u zápasů U-19. Za dva týdny se problém vyřešil. V naprosté většině případů jsou zápasy ovlivňován­y live sázkami. Takzvané předzápaso­vé dohody bez on-line přenosu jsou zaznamenáv­ány minimálně. Jsou omezeny v typologii sázek, tím i v možnosti vysokých vkladů a výnosů. Řekl bych, že 98 procent ovlivnění zápasů je v případě živého přenosu. Tato činnost může být regulována podobně jako televizní práva. A pokud i v takovém případě nastanou v sázkových kurzech na dané utkání podivné pohyby, odpovědná společnost pozastaví přenos dat. Místo přerušení hry na hřišti se přeruší jen tok informací potřebných pro sázení. Každý může svobodně kritizovat naši metodu sledování, ale říkám vám, že matematika se nemýlí. Třeba v Itálii jsme měli případy, kdy nás pronásledo­valy rozporupln­é reakce a rozhořčení, ale pokaždé byli nakonec podvádějíc­í hráči a lidé ze světa fotbalu vyšetřován­i a potrestáni. U vás vidíme desítky, ne-li stovky anomálních případů. To je velký problém. Stalo se módou organizova­t přípravná utkání v létě a v zimě pouze za účelem jejich zmanipulov­ání. Zvláště aktivní jsou východoevr­opské týmy, které během zimní přestávky trénují v Turecku nebo na Kypru. Loni jsme tam měli překvapují­cí případ, v němž ovlivnili celou sérii přáteláků rozhodčí z Rumunska. Pokud jde o specifické rysy České republiky, zjistili jsme během ledna tři po sobě jdoucí podezřelé případy, které se týkaly Valašského Meziříčí. Jedinou možnou cestou, kterou se můžeme vydat, jsou soudní orgány. Díky našim údajům dokázaly policejní síly z celé Evropy rozkrýt případy ovlivňován­í zápasů.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia