Dnes Prague Edition

Záložáky čeká největší cvičení

-

PRAHA Historicky největší vojenské cvičení chystá letos v dubnu armáda pro dobrovolní­ky z Aktivních záloh. „Manévry“pojmenovan­é Hradba 2018 mají trvat tři týdny a ve spolupráci s Policií ČR se jich má zúčastnit 1 400 záložáků.

„Cvičení bude provedeno v blocích ve vojenském újezdu Hradiště a újezdu Libavá a zakončeno nácvikem obrany vybraných objektů na území České republiky a obrany státní hranice,“popisuje majorka Vlastimila Cyprisová z Oddělení komunikace Generálníh­o štábu Armády ČR.

Podobné cvičení armáda zorganizov­ala naposledy před dvěma lety. Tehdy se ho zúčastnilo 1 100 vojáků, tedy o tři sta méně, než se plánuje letos. Letos se má jednat o všech čtrnáct jednotek Aktivních záloh krajských vojenských velitelstv­í a strážní rotu vzdušných sil.

Podle odborníka na obranu ze Střediska bezpečnost­ní politiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Libora Stejskala, který sám výcvikem prošel, se bude nacvičovat veškerá základní činnost v obraně a útoku. „To znamená někde zaujmout pozici, sledovat nepřítele, zahájit palbu, pokud vidíte protivníka, umět se krýt, pohybovat se s palbou nebo umět provádět doprovod vozidel,“vyjmenováv­á Stejskal úkony, které příslušníc­i záloh musí zvládat. A dodává, že důležitou součástí je v poslední době i obrana proti přepadům, případně i jejich samotné provádění.

Aktivní zálohy mají nyní 2 266 členů, do konce roku by jejich minimální stav měl vzrůst na 2 400 dobrovolní­ků, přičemž armádní koncepce počítá do roku 2025 až s pěti tisíci dobrovolný­mi členy.

Aktuálně je ve Vyškově v základním výcviku 54 lidí, z toho osm žen, ty absolvují naprosto stejný výcvik jako muži. „Učí se pochodovat, zacházet se zbraní, starat se o ni, naučí se střílet. Součástí jsou topografie, komunikačn­í metody, obsluha vysílačky, výcvik krytí a přežití v terénu včetně pobytu přes noc,“říká Stejskal. Podle něj nicméně ani plánovanýc­h pět tisíc členů Aktivních záloh není dostatečný počet, ten by sám viděl v ideálním případě na pětkrát vyšším čísle.

Fakta

Odměny pro záložáky

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia