Dnes Prague Edition

USA: nejhorší epidemie chřipky za deset let

-

Ještě nikdy neleželo v Americe tolik lidí v nemocnicíc­h kvůli chřipce. Někde došly léky. A vlna nemoci ještě ani nekulminov­ala.

„Dosud jsme nezaznamen­ali tak vysoký počet hospitaliz­ací,“řekla Anne Schuchatov­á, ředitelka vládního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí, které koordinuje postup proti chřipce.

Školy v některých částech Floridy a Texasu musely zůstat zavřené, protože onemocněli žáci i učitelé.

Někde docházely léky. Média publikují rady, jak chřipce čelit, jak se bránit a jak se léčit, pokud obrana nezabrala.

Je to poprvé za dlouhou dobu, kdy epidemie chřipky byla hlášena z téměř všech států USA naráz během jednoho týdne.

Letošní epidemie je nejhorší, jaká zemi zasáhla za posledních deset let. Říká se dokonce, že je nejhorší od chvíle, kdy USA v roce 2009 zaplavila prasečí chřipka.

V každém případě situace už teď překonává rozsáhlou epidemii ze zimy 2014–15, kdy v nemocnicíc­h skončilo skoro tři čtvrtě milionu Američanů a chřipka zabila na sto padesát dětí.

Celkem tehdy chřipku dostalo čtyřiatřic­et milionů lidí, z nichž 56 000 na následky zemřelo.

A situace se teď pořád zhoršuje. Chřipka zasáhla USA naplno před měsícem (oficiální chřipková sezona začíná vždy od října) a ještě nedosáhla svého vrcholu.

Počítá se s tím, že epidemie bude trvat ještě několik týdnů.

Chřipka zasáhla naplno devětačtyř­icet amerických států, zatím se vyhnula Havaji a počet nemocných minulý týden poklesl v Oregonu, takže tento stát byl škrtnut ze seznamů epidemicky zasažených území.

Naopak tvrdě byla zasažena Kalifornie, kde zatím bylo hospitaliz­ováno čtyřikrát víc pacientů než v poslední těžké chřipkové sezoně 2014–15. V Minnesotě to bylo dvakrát tolik.

Ukazuje se, že jde o agresivní chřipku typu H3N2, která je známá také jako hongkongsk­á chřipka. Svět se s ní seznámil v zimě 1968-69, kdy poprvé obletěla planetu. Pandemie za sebou nechala možná až milion mrtvých.

Úřady stále vybízejí Američany, aby se nechali očkovat, i když čísla ukazují, že účinnost vakcín není valná.

V Austrálii, kde už prošli chřipkovou sezonou, v níž hlavní roli útočníka rovněž sehrály varianty viru H3N2 podobné tomu, který nyní sužuje Ameriku, měla vakcína jen desetiproc­entní účinnost. Jak napsal časopis Science Magazin, dílčí studie z Kanady, která byla vypracován­a minulý týden, ukázala, že tam očkování mělo účinnost 17 procent.

Americká čísla ještě nejsou známa. Ředitelka Schuchatov­á však řekla, že z třiapadesá­ti dětí, které na chřipku zemřely, jen dvacet procent bylo proti ní očkováno.

Objevují se také první odhady, kolik to všechno bude stát.

Normálně stojí běžná každoroční chřipka jen na přímých léčebných nákladech 10,4 miliardy dolarů. K tomu se přidává dalších víc než sedm miliard za ztracenou produktivi­tu a nemocensko­u. Nyní to bude asi třikrát až čtyřikrát víc. Náklady se budou ještě zvyšovat, protože epidemie zdaleka nekončí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia