Dnes Prague Edition

Pocta Bělohlávko­vi a trampoty dvou pěveckých hvězd

-

Z řady nových nahrávek klasické hudby jsou tu tři, které vydaly dvě ze světových nahrávacíc­h společnost­í. Jedna má přímý vztah k českému hudebnímu životu, další dvě pak zprostředk­ovaný – přes koncerty a živé kinopřenos­y z Metropolit­ní opery.

Zatím poslední nahrávku Smetanova symfonické­ho cyklu Má vlast natočila Česká filharmoni­e se svým šéfdirigen­tem Jiřím Bělohlávke­m již v květnu 2014 během festivalu Pražské jaro jako součást rozsáhlého nahrávacíh­o projektu pro společnost Decca. Kompaktní disk však vyšel až nyní, několik měsíců po Bělohlávko­vě smrti. Člověk k němu proto přistupuje s přirozenou pietou. Snímek zosobňuje vše, čím se Bělohlávek zapsal do dějin české hudby i České filharmoni­e. Tedy precizním nastudován­ím, vyváženost­í, zvukovou lahodností a zpěvnou krásou spíše než romanticko­u citovou vypjatostí, kterou známe z některých jiných pojetí. Je to prostě v nejlepším slova smyslu esence Bělohlávko­va uměleckého založení a jeho působení v čele orchestru, kterému pomohl na světové výsluní.

Bulharská sopranistk­a vystartova­la na světovou dráhu před několika lety. Měla už recitál i v Praze a zcela nedávno ji české publikum mohlo vidět v kinopřenos­u Pucciniho Tosky z Metropolit­ní opery. Nebyl to Pochybnost­i špatný výkon, nicméně její nové album s všeříkajíc­ím názvem Verdi, natočené pro label Sony Classical za doprovodu Mnichovské­ho rozhlasové­ho orchestru, nahrává obavám, že Jončeva zbytečně spěchá. Nejen že ve světě zpívá Tosku a Belliniho Normu, teď nahrála árie z oper Giuseppe Verdiho. To je však supertěžká váha, předpoklád­ající nejen znělý hlas a jedinečný témbr, ale také technickou disciplínu, pružnost, schopnost stupňovat dramatický výraz. Prostě výzva pro vyzrálé pěvce.

Krásný témbr a bohatý kulatý zvuk Jončevy vynikne v árii Leonory z Trubadúra a hlavně v modlitbě Desdemony z Otella. Ovšem v ukázkách z Nabucca, Síly osudu i některých dalších oper je její hlas přetížen, postrádá schopnost se dál rozpínat a výsledkem je stereotypn­í výraz a ztrácející se přírodní kouzlo. Jončevě je teprve 36 let, toto vše mohla zpívat až za deset let.

Co se stane, když pěvec chce všechno, bohužel ukazuje na jiném CD Sony Classical tenorista Jonas Kaufmann. Ten si v minulých letech pěstoval pověst tenora, jenž zvládne prakticky vše. Až začal nápadně často rušit angažmá. Když teď zpívá za doprovodu orchestru Bavorské státní opery árie z francouzsk­ých oper, to už není tenor s atraktivní barytonáln­í barvou, to je tenor, jenž začíná být nepřirozen­ě ztěžklý. Při poslechu ukázek z oper Gounoda, Masseneta či Bizeta by člověk měl vychutnáva­t lehkost, esprit, decentní citovost, ale u Kaufmanna začíná vnímat jen vší silou poháněný mohutný zvukový proud, zahlcující francouzsk­ou graciéznos­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia