Dnes Prague Edition

Průvodci chtějí zpřísnit pravidla

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Dopisem adresovaný­m radnímu na magistrátu pokračuje boj o provádění turistů po Praze. Sdružení průvodců ČR si dlouhodobě stěžuje na osoby bez kvalifikac­e, kteří při prohlídkác­h říkají turistům zkreslené, nebo dokonce nepravdivé informace.

Většinou se tak děje prostředni­ctvím „free tours“, kdy se dopředu nic neplatí a až po skončení dostávají tito průvodci dobrovolný příspěvek od účastníků. Jenže často nemají dostatečné znalosti či jazykové dovednosti. Obvykle totiž neprocháze­jí odborným školením.

Přesto si jako průvodci mohou dobře vydělat. Umožňuje jim to novela živnostens­kého zákona z roku 2008, podle níž se průvodcovs­ká činnost změnila z živnosti vázané na volnou. Pro její provozován­í tak není stanovena žádná úroveň odborných znalostí, stačí získat pouze živnostens­ké oprávnění.

Licencovan­ým pražským průvodcům ze Sdružení průvodců ČR se současná pravidla nelíbí. „Mě se činnost free tours bezprostře­dně netýká, protože se obvykle nenabízí v němčině, v níž já provázím. Zprostředk­ovaně se s tím ale potýkám dnes a denně. Pro mé turisty není příjemné prostředí evokující tržiště, kdy takzvaní průvodci vykřikují a překřikují se. Navíc se mi stává, že moji turisté jejich výkladu rozumějí a pohoršují se nad jeho obsahem,“zlobí se průvodkyně Naděžda Wellerová.

Žádný posun

Zástupci sdružení se opakovaně obrátili na magistrát, aby problém řešil. Podle nich však k žádnému posunu nedošlo. Wellerová se proto letos v lednu dopisem obrátila na pražského radního pro kulturu Jana Wolfa (Trojkoalic­e/KDU-ČSL).

Podle něj nemá hlavní město páky, jak současnou situaci změnit. „Naším zájmem je vrátit průvodcovs­tví zpět k živnosti vázané. Dali jsme už několik podnětů k ministerst­vu pro místní rozvoj, ale zatím není politická vůle to změnit. Město víc udělat nemůže,“tvrdí radní pro kulturu. Tvrdí navíc, že kvůli free tours přichází o peníze i Praha – městská společnost Prague City Tourism totiž vyškolené průvodce také nabízí.

Ministerst­vo pro místní rozvoj se změně legislativ­y nebrání, ale v tuto chvíli na ní aktivně nepracuje. „Jedním ze zvažovanýc­h řešení bylo a je znovuzařaz­ení průvodcovs­ké činnosti mezi živnosti vázané. Další možností je zavedení takzvaného „protected title“, tedy zvláštního označení průvodce, který splnil kvalifikač­ní požadavky. Odlišili by se tak průvodci kvalifikov­aní od těch, kteří kvalifikac­í nemají,“jmenuje možnosti regulace ředitelka odboru komunikace ministerst­va Veronika Vároši. Podle ní je však nejprve nutné zhodnotit případné dopady těchto opatření.

Okamura proti regulaci

Projednat návrhy je pak podle Vároši nutné s ministerst­vem průmyslu a obchodu, v jehož gesci je živnostens­ký zákon. Ten dosud novelizaci zákona odmítal. A stejně vidí celou situaci i místopředs­eda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura (SPD), který se jako zástupce Asociace českých cestovních kanceláří a agentur podílel na přípravě novely živnostens­kého zákona z roku 2008.

„Pokud se průvodcovs­ká služba znovu stane živností vázanou, bude to mít řadu negativníc­h dopadů: například bude toto opatření platit pouze pro české průvodce, ti zahraniční tak budou zvýhodněni. Zadruhé bude omezen cestovní ruch v českých regionech, protože je tam nedostatek místních průvodců. A v důsledku to způsobí i zdražení zájezdů pro české občany v zahraničí,“je přesvědčen Okamura a dodává, že asociace žádné stížnosti turistů na kvalitu průvodců v Praze neeviduje.

Zato předsedkyn­ě kontrolníh­o výboru pražského zastupitel­stva Jaroslava Janderová z opoziční ODS je přesvědčen­a, že existuje jednodušší řešení než složitý proces úpravy legislativ­y. Má za cíl vytvořit městskou vyhlášku, podle níž by mohli provádět turisty v pražské památkové rezervaci zařazené do UNESCO pouze licencovan­í průvodci.

„Zdá se mi, že je v této věci pan radní Wolf víceméně laxní. Příští týden máme kontrolní výbor, kde tento problém znovu předložím,“říká Janderová s tím, že by vyhlášku mohlo zastupitel­stvo schválit ještě v letošním roce. Radní Wolf tak optimistic­ký rozhodně není. Podle jeho názoru takovou vyhlášku současná legislativ­a neumožňuje přijmout.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia