Dnes Prague Edition

Většina obyvatel sídliště Písnice v bytech zůstává

-

Nový majitel sídliště Písnice dokončil mapování bytového fondu. Smlouvy prodloužil s osmdesáti procenty nájemníků. LIBUŠ Předtím než společnost ČEZ prodala více než sedm stovek bytů na sídlišti Písnice novému majiteli, kterým se stala loni v červnu developers­ká skupina CIB Group, obávali se nájemníci bytů, že přijdou o bydlení.

Během protestů se nájemníci strachoval­i o osud sídliště. Zaznívalo, že nový majitel stávající obyvatele z bytů vyhodí nebo razantně navýší nájmy. Ačkoliv k částečnému zvýšení nájemného došlo, naprostá většina nájemníků v Písnici zůstává.

Developer CIB Group, který byty koupil od společnost­i ČEZ za 1,28 miliardy korun, zahájil po červnové akvizici mapování bytového fondu. V rámci něj začal majitel uzavírat se stávajícím­i nájemníky nové kontrakty. V současné době už uzavřelo nové nájemní smlouvy nebo dodatky k těm stávajícím téměř osmdesát procent nájemníků. Podle vedení společnost­i je o uvolněné byty, jejichž nájemníci se rozhodli smlouvu neuzavřít, na trhu velký zájem.

„Realitní kanceláře nabízejí uvolněné byty o několik tisíc korun dráže, než je naše nabídka pro historicky bydlící nájemníky, ale i tak je běžným jevem, že například z osmi bytů, které jsou v pondělí uvolněny, jsou čtyři ve středu již pronajaty,“uvádí ředitel CIB Dušan Koňařík. Podle něj odcházejí ze sídliště především lidé, kteří čekali, že byty koupí za nízkou cenu a poté je výhodně prodají, nebo lidé, kteří byty dlouhodobě nelegálně dále přepronají­mali.

Podle místní obyvatelky Magdaleny Vlkové, která proti prodeji sídliště v rámci iniciativy Moje Písnice protestova­la, však převodem bytů na nového majitele utrpěla i část nájemníků, kteří na sídlišti bydlí už dlouho.

„Současný vlastník ihned zareagoval zvýšením nájemného. A to je problém například pro seniory, kterých Protesty nezabraly

je mezi nájemníky bytů velká část. Vlastník po nich chce, aby podepsali dohodu o zvýšení nájemného, jinak se s nimi bude soudit. V takovém případě to ti lidé podepíší, ale pak musí žádat o sociální příspěvek na bydlení,“tvrdí Vlková.

Vedení CIB však upozorňuje, že se společnost rozhodla držet nájemné pro stávající nájemníky zhruba dvacet procent pod úrovní nájemného na volném trhu. „Že jsme se vydali správným směrem, naznačují i pochvaly od místních obyvatel, kterých se nám dostává třeba za údržbu zeleně,“dodává Koňařík.

Podle starosty městské části Praha-Libuš Jiřího Koubka (TOP 09) však zatím k nějakému zlepšování veřejných prostor pod novým vlastníkem sídliště nedochází. „Musím říci, že například úklid kolem popelnic se společnost­i CIB moc nedaří. Věřím, že se to bude do budoucna zlepšovat,“říká Koubek.

Pro městskou část je podle starosty důležité, aby měl nový vlastník zájem byty dlouhodobě pronajímat a nepouštěl se do rozprodává­ní. „Vrhnout na trh více než šest set bytů by mohlo znamenat podstatnou socioekono­mickou proměnu městské části. Ze strany CIB několikrát zaznělo, že byty prodávat nechtějí a že jim z hlediska údržby vyhovuje, když jsou stoprocent­ními vlastníky,“uvádí starosta.

Městská část bude s investorem v nejbližší době jednat o dalším rozvoji sídliště. „Konkrétní plány však teprve připravuje­me a budeme o nich nejprve informovat vedení městské části,“říká mluvčí CIB Vojtěch Meravý.

Výběrové řízení na koupi více než 700 bytů od ČEZ vyhrála loni v lednu firma Kennial, která patří do skupiny ARCA Capital slovenskéh­o podnikatel­e a miliardáře Pavola Krúpy. Od koupě za 1,3 miliardy Krúpa v dubnu ustoupil. Jako důvod uvedla jeho firma žalobu nájemníků na určení vlastnictv­í a údajné právní vady tendru. ČEZ proto prodal byty skupině CIB, která skončila v tendru druhá.

Žalobu na určení vlastnictv­í podali někteří nájemníci písnických bytů loni v březnu. Soud kvůli vlastnický­m změnám žalobu dosud neprojedná­val. První soudní stání se bude konat až 20. února.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia